facebook pixel

Το νέο φορολογικό πλαίσιο που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας

Τσίπρας: "σταθερό, απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα"

Ένα "σταθερό, απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα που θα κατανέμει ισότιμα τα βάρη και θα δημιουργεί ταυτόχρονα την αίσθηση της ασφάλειας για τις μακρόχρονες επενδύσεις" , εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, με τη φορολογική επιβάρυνση σε ατομικό επίπεδο να μετατίθεται "στα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα".

Με βάση αυτά που είπε ο πρωθυπουργός χθες στη Βουλή αλλά σύμφωνα και με όσα περιλαμβάνει το κυβερνητικό πρόγραμμα αναμένονται τα εξής:
  • Καθιερώνεται αφορολόγητο που θα είναι ενιαίο για όλους στα 12.000 ευρώ, με αύξηση κατά 2.000 ευρώ για τα πρώτα δύο παιδιά και 3.000 ευρώ από το τρίτο παιδί και πάνω. (Ωστόσο, αυτό θα εφαρμοστεί σταδιακά χωρίς να έχουν δοθεί σχετικά χρονοδιαγράμματα). 
  • Θα θεσπιστούν περισσότερες φορολογικές κλίμακες από αυτές που υπάρχουν σήμερα ώστε η φορολόγηση να γίνει πιο αναλογική ενώ θα υπάρξει αύξηση των ανώτατων συντελεστών, αύξηση δηλαδή στους συντελεστές για τα μεγάλα εισοδήματα. (Δεν δόθηκαν πάντως στοιχεία για τους φορολογικούς συντελεστές)
  • Καταργείται από το 2015 ο ΕΝΦΙΑ και αντικαθίσταται με Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας χωρίς να δοθούν λεπτομέρειες για το ποιο θα είναι το αφορολόγητο. Έκκληση ωστόσο έκανε ο πρωθυπουργός στους πολίτες να πληρώσουν τις δύο τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ για το 2014. 
  • Θα γίνει από το ΥΠΟΙΚ καταγραφή των περιουσιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό μέσω Περιουσιολογίου. Υπάρχουν σκέψεις για φορολόγηση του συνόλου της περιουσίας των Ελλήνων δηλαδή αστικά ακίνητα, αγροτεμάχια κ.λπ. μαζί με κινητές αξίες όπως μετοχές, καταθέσεις, έργα τέχνης κ.λπ. Κάτι τέτοιο ωστόσο θα είναι δύσκολο να συμβεί και θα προκαλέσει αντιδράσεις καθώς ήδη καταθέσεις και μετοχές φορολογούνται. Επίσης ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε στην κατάσχεση όσων περιουσιακών στοιχείων δεν δηλώνονται.  
  • Θα υπάρξει νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, με 100 δόσεις χωρίς γραφειοκρατικές προϋποθέσεις και απλές διαδικασίες. Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι τα 72 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών (από 30 δισ. ευρώ το 2009) υπονομεύουν τη διαπραγματευτική μας θέση.
  • Με βάση το προεκλογικό πρόγραμμα αλλαγές θα υπάρξουν και στον ΦΠΑ, όπου αναμένεται μείωση των συντελεστών σε βασικά είδη διατροφής όπως γάλα, ψωμί, ζυμαρικά, ενώ χαμηλά θα παραμείνει ο συντελεστής στην εστίαση με παράλληλη αναπροσαρμογή σε παιδικές τροφές κλπ.
  • Εξάλλου όπως τόνισε χθες ο πρωθυπουργός οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πρόκειται να ενισχυθούν και θα υπάρξει διαρκής εκπαίδευση του προσωπικού τους, ενώ παράλληλα θα επιβάλλονται αυστηρές τιμωρίες σε όσους παραβαίνουν το καθήκον τους.
  • Θα μπει τέλος στη βιομηχανία χαριστικών τροπολογιών και εξαιρέσεων και κάθε αλλαγή του φορολογικού δικαίου θα κωδικοποιείται άμεσα.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή