facebook pixel

Διεθνή ΜΜΕ: Προκλητικός και σε ρήξη με τους δανειστές ο Τσίπρας

Διεθνή ΜΜΕ: Προκλητικός, αλλά πιστός στις προεκλογικές του δεσμεύσεις ο Τσίπρας

Πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ έγινε η ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στη Βουλή, το βράδυ της Κυριακής, καθώς στο επίκεντρο βρέθηκε η ανάγνωση των προγραμματικών εξαγγελιών, η ερμηνεία και ο σχολιασμός τους.

Το κύριο σημείο στο οποίο εστιάζουν όλα τα δημοσιεύματα, είναι πως ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως δεν θα ζητηθεί παράταση του Μνημονίου, αλλά συμφωνία - γέφυρα και ότι επιμένει στην άρση μέρους των περικοπών.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι "ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επανέλαβε την απόρριψη του διεθνούς προγράμματος διάσωσης της χώρας, δύο ημέρες πριν την έκτακτη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης".

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι "ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ζητά συμφωνία-γέφυρα έως τον Ιούνιο", καταγράφοντας μέρος των εξαγγελιών του στη Βουλή και σημειώνοντας ότι "ο κ. Τσίπρας δεσμεύθηκε να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, να αποκαταστήσει το αφορολόγητο όριο εισοδήματος και να σταματήσει τις ιδιωτικοποιήσεις των υποδομών, σε μια ομιλία του που τον θέτει σε πορεία σύγκρουσης με τους πιστωτές της χώρας".

Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, "η επόμενη αναμέτρηση με τους εταίρους της Ελλάδας στην ΕΕ έχει προγραμματιστεί για τις 11 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, όταν ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, θα αντιμετωπίσει τους 18 ομολόγους του της ευρωζώνης, κατά την έκτακτη συνεδρίαση".

Καταλήγοντας, σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι είναι "βέβαιος πως η κυβέρνηση μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία για ένα πρόγραμμα-γέφυρα. Αυτό που δεν θα διαπραγματευτούμε", όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, "είναι η ιστορία και η αξιοπρέπεια του λαού μας".

Η Wall Street Journal κάνει αναφορά στην ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι "παρουσίασε τα σχέδια για την κατάργηση αρκετών μέτρων λιτότητας, τα οποία ήταν προϋπόθεση της διεθνούς διάσωσης της Ελλάδας, θέτοντας την κυβέρνησή του σε τροχιά σύγκρουσης με τους Ευρωπαίους εταίρους της".

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, "στην ομιλία του στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα επιδιώξει μια συμφωνία-γέφυρα με τους διεθνείς πιστωτές της μέχρι τον Ιούνιο, αρνούμενος να δεχθεί παράταση του τρέχοντος πακέτου διάσωσης, όπως απαίτησαν οι Ευρωπαίοι εταίροι".

Η New York Times τονίζει ότι "ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως η κυβέρνησή του δεν θα ζητήσει παράταση ενός αυστηρού προγράμματος διάσωσης". 

Μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στη Βουλή, διακήρυξε ότι "θα τηρήσει τις υποσχέσεις κατά της λιτότητας".

Επίσης, επισημαίνεται ότι "ο κ Τσίπρας είπε πως η επέκταση του προγράμματος διάσωσης θα ισοδυναμούσε με την συνέχιση των λαθών και της καταστροφής του παρελθόντος".

Στο δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας υπογραμμίζεται το σημείο αναφοράς του πρωθυπουργού ότι "έχουμε μόνο μια δέσμευση: να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα του λαού μας και το καλό της κοινωνίας".

Ένας εκ των κορυφαίων αρθρογράφων του Reuters, που έχει ειδικευτεί στο ελληνικό ζήτημα, ο Χούγκο Ντίξον, σχολίασε με εύγλωττο τρόπο: "Εάν ο Τσίπρας δεν κρύβει κάποιον άσσο στο μανίκι του, δύσκολα θα καταφέρει να διατηρήσει την Ελλάδα στο ευρώ".

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι σε καμία περίπτωση οι εταίροι δεν θα συναινέσουν με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και προειδοποιεί ότι αυτές (σ.σ.: οι εξαγγελίες) θα οδηγήσουν τη χώρα σε εξάντληση της ρευστότητας και επιβολή περιορισμών στην κίνηση των κεφαλαίων τις προσεχείς εβδομάδες.

Σε άλλο δημοσίευμα, το Reuters επισημαίνει: "Ο νέος πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν είναι διατεθειμένος να ζητήσει παράταση του μνημονίου, θέτοντας ουσιαστικά τον εαυτό του σε μια μεγάλη τροχιά σύγκρουσης με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες στο Eurogroup της Πέμπτης".

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γνωστός Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times, που κρίνει ως μέγα λάθος του Τσίπρα να γυρίσει την πλάτη στην παράταση του μνημονίου. 

"Ένα από τα κυριότερα μηνύματα που έστειλε η ΕΕ στην ελληνική κυβέρνηση ήταν να μην πραγματοποιήσει μη αναστρέψιμες δηλώσεις από το βήμα της Βουλής, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, κάτι που ο έλληνας πρωθυπουργός αγνόησε", τόνισε.

Ο Guardian έχει ως τίτλο στο δημοσίευμα του: "O Τσίπρας βάζει ως προτεραιότητα τους ανέργους αντί για τις πιστωτές". 

"Ο πρωθυπουργός έκανε τις προγραμματικές του δηλώσεις σε ένα θαρραλέο διάγγελμα που έθεσε ως προτεραιότητα τους ανέργους και τους φτωχούς πάνω από τους διεθνείς πιστωτές που έχουν δανείσει τη χώρα πάνω από 300 δισ δολάρια. 

Τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση είναι ελάχιστα σε σχέση με το πόσο μεγάλες είναι οι πιστωτικές υποχρεώσεις της Ελλάδας" σημειώνεται. 

"Η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει 25 δισ. φέτος. Κάποιοι εκτιμούν ότι αυτό θα οδηγήσει σε έξωση της Ελλάδας από την ευρωζώνη", τονίζεται.

"Πρόγραμμα- γέφυρα ζητεί η Ελλάδα, όχι πρόγραμμα διάσωσης", αναφέρει το BBC, που σημειώνει ότι, αν και οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης έχουν απορρίψει τις προσπάθειες επαναδιαπραγμάτευσης της Ελλάδας, ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε τον τερματισμό των μέτρων λιτότητας. 

Το γερμανικό περιοδικό Spiegel αναφέρει ότι "η νέα κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να ζητήσει επέκταση, ενώ η Bild τιτλοφορεί το άρθρο της: "Κρατάμε τις υποσχέσεις της προεκλογικής εκστρατείας μας".

"Η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα μέχρι και 15 δισ. ευρώ" έχει τίτλο το άρθρο της Frankfurter Allgemeine Zeitung που αναφέρεται στις προγραμματικές δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας θέλει την χώρα μας να επείγεται να έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές εντός 15 ημερών. 

Στην ηθική υποχρέωση της Ελλάδας να διεκδικήσει τις γερμανικές αποζημιώσεις αναφέρεται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. "Είναι ιστορική μας υποχρέωση να διεκδικήσουμε το κατοχικό δάνειο και τις επανορθώσεις", είπε ο Αλ. Τσίπρας. 

"Πρόκληση" χαρακτήρισε εξάλλου και η ιταλική εφημερίδα Il Messaggero την ομιλία του πρωθυπουργού προσθέτοντας ότι δεν παρέκκλινε από τις προεκλογικές δεσμεύσεις. 

Η ισπανική El Pais τιτλοφόρησε το άρθρο της: "Ο Τσίπρας υπόσχεται φως, τροφή, στέγη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους φτωχότερους Έλληνες". 

Η El Mundo τονίζει: "Ο Τσίπρας ανακοίνωσε δέσμη μεταρρυθμίσεων στο δημόσιο τομέα προκειμένου να εξοικονομήσει χρήματα. Και διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θέλει να πληρώσει τα χρέη της".

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή