facebook pixel

Το απογευμα οι προγραμματικες δηλωσεις

Κυβέρνηση: Σε δόσεις η υλοποίηση του προγράμματος της Θεσσαλονίκης

Κυβέρνηση: Σε δόσεις η υλοποίηση του προγραμματικού έργου της Θεσσαλονίκης

Σε δύο δόσεις προτίθεται να υλοποιήσει η κυβέρνηση το προγραμματικό έργο της Θεσσαλονίκης.

Κατά το πρώτο εξάμηνο -μέχρι τον Ιούλιο δηλαδή- θα προταχθεί η ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης ενώ τα υπόλοιπα μέτρα θα εφαρμοστούν στα επόμενα 3,5 χρόνια

Σε δύο επίπεδα αναμένεται να κινηθούν οι προγραμματικές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, που θα ανακοινώσει το απόγευμα της Κυριακής. Πρώτα ο πρωθυπουργός θα μιλήσει για τους στόχους της κυβέρνησης μέχρι το τέλος Ιουνίου και στη συνέχεια θα επεκταθεί στο πρόγραμμα τρεισήμισι χρόνων.

Στο πρώτο μέρος όπου θα αναλυθούν οι στόχοι του 6μήνου, όσο δηλαδή και το "πρόγραμμα-γέφυρα" που ζητάει η κυβέρνηση από τους εταίρους, ο κ. Τσίπρας θα εξαγγείλει την άμεση υλοποίηση των εξής:

  • επαναφορά 13ης σύνταξης για όσους παίρνουν κάτω από 700 ευρώ
  • επιδότηση ενοικίου
  • δωρεάν ρεύμα για τους μη έχοντες
  • κάρτες σε ανέργους για τα μέσα μεταφοράς
  • κατάργηση του ΕΝΦΙΑ
  • επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας
  • σαφάρι κατά της φοροδιαφυγής
  • ευνοϊκές ρυθμίσεις για την Εφορία

Παράλληλα, και εφόσον η κυβέρνηση συμφωνήσει με τους δανειστές τότε θα δρομολογηθεί η σταδιακή αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ και η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

Ο πρωθυπουργός πάντως το απόγευμα αναμένεται από το βήμα της Βουλής να ανακοινώσει και επίσημα την επιστροφή στην εργασία τους για 3.800 δημοσίους υπαλλήλους ενώ με την ομιλία του πρόκειται να βάλει τέλος στις ιδιωτικοποίησεις στους τομείς της ύδρευσης και των ταχυδρομείων αλλά και να "παγώσει" τα σχέδια για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, του ΑΔΜΗΕ και των περιφερειακών αεροδρομίων.

Η συμφωνία με την Cosco θα προχωρήσει αλλά η επόμενη φάση της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού του Πειραιά ενώ αλλαγές αναμένεται να υπάρξουν και με την ρύθμιση για τις 100 δόσεις με το πιο πιθανό σενάριο να προβλέπει κατάργηση της διάταξης και σύνδεση των δόσεων με το εισόδημα του οφειλέτη.

Επίσης, αναμένεται να παγώσει για ένα εξάμηνο ο τρόπος υπολογισμού των κύριων συντάξεων για να αποτραπούν περαιτέρω οι μειώσεις για τους νέους συνταξιούχους.

Στις προγραμματικές δηλώσεις θα ενταχθεί και η επαναφορά της σύνταξης των 360 ευρώ από τον ΟΓΑ στους ανασφάλιστους υπερήλικες.

Θα καταργηθεί επίσης η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία προκειμένου να αποφευχθούν νέες μειώσεις από 8 έως 15% στην επικουρική ασφάλιση.

Για τη μείωση της ανεργίας, αναμένεται να ανακοινωθεί η δημιουργία 300.000 νέων θέσεων εργασίας, σε δυο όμως στάδια.

Αλλαγές θα ανακοινωθούν και στον χώρο της Παιδείας με κατάργηση των Πανελλαδικών για την Πρώτη και Δευτέρα Λυκείου αλλά και με επαναπρόσληψη των διοικητικών υπαλλήλων.

Θα υπάρξουν αλλαγές και στη λειτουργία της ΕΛ.ΑΣ. με τη δημιουργία Επιτροπής της Βουλής που θα ασκεί έλεγχο στον τρόπο δράσης των σωμάτων ασφαλείας.

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως "ο πρωθυπουργός μιλά τη γλώσσα της αλήθειας και λέει ακριβώς τα ίδια είτε από το βήμα της Συνόδου Κορυφής, είτε μέσα από τη Βουλή. Επομένως, όσα θα ακούσουμε στη Βουλή θα είναι αυτά που θα ειπωθούν και στη Σύνοδο Κορυφής. Δεν θα υπάρξει διγλωσσία".

Τέλος, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως "η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη από τη λαϊκή εντολή να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα ανάσχεσης της ανθρωπιστικής κρίσης, επανεκκίνησης της οικονομίας και ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων για ένα δίκαιο, απλό και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, την πάταξη της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς, της διαπλοκής και τη δημιουργία μιας πιο αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης". 

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή