facebook pixel

"σκεφτομαστε να πρωτοτυπησουμε και να εφαρμοσουμε αυτα για τα οποια δεσμευθηκαμε"

Τσίπρας: Σεβόμαστε τους κανόνες, αλλά δεν δεχόμαστε εντολές

Τσίπρας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ: θα πρωτοτυπήσουμε και θα εφαρμόσουμε αυτά για τα οποία δεσμευθήκαμε

"Η κυβέρνησή μας θα διαπραγματευτεί σκληρά, για πρώτη φορά, και θα βάλει οριστικό τέλος στην τρόικα", υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας, σήμερα, στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έστειλε και μήνυμα στους εταίρους της χώρας.

Όπως και ο κ. Βαρουφάκης στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, κ. Σόιμπλε, ο πρωθυπουργός είπε ότι η Αθήνα θα παρουσιάσει τον δικό της οδικό χάρτη για έξοδο από την κρίση, μιλώντας για "νέο κοινωνικό συμβόλαιο, χωρίς ιδιοκτήτες και ενοικιαστές".

Έστειλε δε, σαφές μήνυμα, ότι "η ελληνική Δημοκρατία δεν είναι, πλέον, απλός αποδέκτης εντολών, αλλά έχει τη δική της φωνή και διαπραγματευτική ισχύ. Η ελληνικη κυβέρνηση δεν είναι απειλή, αλλά ελπίδα για τις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην Ευρώπη, ώστε ή να αλλάξει δημοκρατικά ή να κινδυνεύσει να χαθεί".

Μάλιστα, με νόημα και χειροκροτούμενος από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός τόνισε: "σκεφτόμαστε να πρωτοτυπήσουμε και να εφαρμόσουμε αυτά για τα οποία δεσμευθήκαμε". "Είμαστε κυρίαρχη χώρα, έχουμε δημοκρατία, έχουμε μια συμφωνία με τον λαό μας και θα την τιμήσουμε", πρόσθεσε.

"Νιώθουμε περήφανοι γιατί στις 26 του Γενάρη οι πολίτες ανάσαναν, γέμισαν αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση. Επέστρεψε η αξιοπρέπεια και η δημοκρατία στον τόπο που γεννήθηκε", είπε ακολούθως ο κ. Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι "θα κάνει πράξη αυτό που επιβάλλουν η Ιστορία και οι παραδόσεις του τόπου".

Σχετικά, υπογράμμισε ότι η κυβέρνησή του κατάφερε, μέσα σε μία εβδομάδα, "να αλλάξει την ατζέντα της συζήτησης στην Ευρώπη", σημειώνοντας ότι "γίναμε σημείο αναφοράς σε όλο τον κόσμο". "Μέσα σε λίγες μόνο ώρες, επισκεφτήκαμε τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και δύο αρχηγούς κρατών, και όχι με στόχο να δημιουργήσουμε ρήγματα", πρόσθεσε.

"Μέσα σε μία εβδομάδα, κερδίσαμε συμμάχους και συμμαχίες που δεν κερδήθηκαν για πέντε χρόνια", υποστήριξε ακόμη ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι "σήμερα, κανείς δεν μιλά πια για την τρόικα και τα μέιλ της, αλλά μας ζητούν να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας.

"Θα σεβαστούμε τους κανόνες, αλλά απαιτούμε από τους εταίρους μας να σεβαστούν τη δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία στην Ελλάδα", ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιό του, πριν προσθέσει ότι "η λιτότητα δεν αποτελεί ιδρυτικό κανόνα της ΕΕ".

Η κυβέρνηση, τόνισε ο πρωθυπουργός, δεν έχει στόχο να εκβιάσει κανέναν, "αλλά ούτε εκβιάζεται, ούτε απειλείται, γιατί η Δημοκρατία στην Ευρώπη είναι αυτή που δεν εκβιάζεται", και κάλεσε ακόμη και "τους οπαδούς των πιο σκληρών πολιτικών, να μην υποτιμούν τη νοημοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών".

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε επιστροφή στη σταθερότητα, πραγματικές μεταρρυθμίσεις αντί βαρβαρότητας, αστραπιαία αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής, και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, με στόχο να μπει τέλος στην ανθρωπιστική κρίση.

"Ο ελληνικός λαός έζησε έναν εφιάλτη. Χάθηκε το 25% του εισοδήματός του και 2,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας φτωχοποιήθηκαν, ενώ 200.000 νέοι ξενιτεύτηκαν. Καμία κυβέρνηση δεν θα μπορύσε να κρατηθεί με αυτά τα αποτελέσματα, αλλά στην Ελλάδα κρατήθηκε για 4,5 χρόνια", σχολίασε ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα, υποστήριξε ότι "υπάρχει ακόμη μια κάστα. εντός και εκτός Ελλάδας. που παρακαλά αυτός ο λαός να παραμείνει το πειραμοτόζωο, για να εφαρμοστεί στο διηνεκές η βαρβαρότητα".

Συνεχίζοντας, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η νέα κυβέρνηση κινείται εντός ευρωπαϊκού πλαισίου, και σέβεται τους κανόνες, ζητώντας να πράξουν όλοι το ίδιο. Διευκρίνισε ότι η Ελλάδα δεν ζητά ελεημοσύνη, και πρόσθεσε ότι η διαβούλευση έχει αρχίσει, ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη χρειάζονται χρόνο, και "όποιος δεν το αντιλαμβάνεται, δεν προσφέρει καμία υπηρεσία στο κοινό μας μέλλον".

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση θα εφαρμόσει όλα όσα δεσμεύθηκε να κάνει, και προσέθεσε ότι δεν θα επιτρέψει να εξαπατηθούν ξανά οι πολίτες.

Υποσχέθηκε ότι δεν θα προδώσει την εμπιστοσύνη του λαού, και δήλωσε ότι εγγυάται την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και τις καταθέσεις των πολιτών, αλλά και ότι εγγυάται ότι οι θυσίες -και μάλιστα οι θυσίες χωρίς αποτέλεσμα- θα τερματιστούν.

Στην ομιλία του δεν παρέλειψε να εκφράσει την έντονη ανησυχία του για την ενίσχυση των ακροδεξιών δυνάμεων στην Ευρώπη, ενώ είπε χαρακτηριστικά ότι δεν θα επιτρέψει να γυρίσουμε στα πέτρινα χρόνια.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή