facebook pixel

Σόιμπλε: Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε - Βαρουφάκης: Χρειαζόμαστε χρόνο

Διατηρήθηκε η απόσταση Αθήνας - Βερολίνου στη συνάντηση Βαρουφάκη-Σόιμπλε

Όπως ήταν αναμενόμενο, η συνάντηση Γιάννη Βαρουφάκη-Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν έφερε κάποια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, με τον κ. Σόιμπλε να συνοψίζει την ουσία της συζήτησης στη φράση "συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε" και τον κ. Βαρουφάκη να απαντά ότι "συμφωνήσαμε να αρχίσουμε διαπραγματεύσεις".

Στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της συνάντησης, οι δύο Υπουργοί ενημέρωσαν για τις θέσεις που ανέπτυξαν και απάντησαν σε πολύ λίγες ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Ο κ. Σόιμπλε ξεκίνησε τις δηλώσεις του επισημαίνοντας την πρόοδο που σημείωσε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια:

"Κάθε χώρα αντέδρασε διαφορετικά στην κρίση που έπληξε την Ευρώπη. Το πιο δύσκολο 'ταξίδι' είχε η Ελλάδα. Από τη στιγμή που έγινα Υπουργός Οικονομικών, επαναλαμβάνω ότι είναι ανάγκη να κατανοηθεί πόσο δύσκολο είναι για την Ελλάδα, και ότι είναι πολύ σημαντικό να συνεκτιμηθεί η πρόοδος που έκανε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια", είπε ο κ. Σόιμπλε, που αναφέρθηκε στην αύξηση των εξαγωγών, το πρωτογενές πλεόνασμα, και την μείωση της ανεργίας που καταγράφηκε το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας.

Ο κ. Σόιμπλε εξέφρασε την άποψη ότι το πρόβλημα βρίσκεται ακόμα εντός της Ελλάδας και όχι στη Γερμανία, και ότι γι' αυτό πρέπει να γίνουν πολλές ακόμα μεταρρυθμίσεις.

"Εμείς έχουμε καθήκον να δούμε και την οπτική της Ελλάδας, αλλά και η Ελλάδα πρέπει να συνεργαστεί με τα τρία ινστιτούτα, το ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ", συνέχισε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών.

Αναφορικά με τις αιτιάσεις για ηγεμονική τάση της Γερμανίας, ο κ. Σόιμπλε αρνήθηκε κατηγορηματικά κάτι τέτοιο:

"Δεν θέλουμε μια γερμανική Ευρώπη, αυτά είναι ανοησίες", είπε χαρακτηριστικά. "Διανύουμε μια εποχή όπου ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και η ευθύνη μας ως Ευρωπαίων είναι να δημιουργούμε ανάπτυξη και δουλειές και να δώσουμε ελπίδα στους νέους".

Στο σημείο αυτό ο κ. Σόιμπλε τόνισε πως είναι ανάγκη να υπάρξει προσήλωση στην πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς με τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού φορολογικού συστήματος και ελέγχων, και επανέλαβε πρόταση της Γερμανίας να βοηθήσει την Ελλάδα σε αυτό, με 500 ειδικούς.

"Είμαι σκεπτικός με κάποια από τα μέτρα που ανακοίνωσε η Ελλάδα, κάποια δεν είναι στην κατεύθυνση που θα θέλαμε εμείς. Είπα στον κ. Βαρουφάκη ότι σεβόμαστε το αποτέλεσμα των εκλογών, όπως είναι το λογικό στη δημοκρατία. Τα εθνικά κοινοβούλια όμως πρέπει να σέβονται τις διεθνικές επαφές. Είναι μια ιδιαίτερη δομή και αυτή αλλάζει μόνο αλλάζοντας τις ευρωπαϊκές δομές, κάτι που δεν είναι εύκολο ούτε μπορεί να γίνει σε μια νύχτα.

Με τον κ. Βαρουφάκη συμφωνήσαμε ότι το θέμα του κουρέματος δεν τίθεται στο τραπέζι, γιατί για κάτι τέτοιο πρέπει να υπάρχει σταθερή οικονομία στην Ελλάδα. Αυτό που πρέπει να βρούμε, είναι πώς η Ελλάδα θα έχει πρόσβαση στις αγορές χωρίς τη βοήθεια κάποιου προγράμματος, και σε αυτό δεν βρήκαμε λύση.

Μια ενωμένη Ευρώπη είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να έχουμε για τον νέο αιώνα. Η Γερμανία και εγώ είμαστε προσηλωμένοι σε αυτό το όραμα και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το προωθούμε, αλλά ανησυχώ ότι η υποστήριξη σε αυτό το όραμα μειώνεται, και όχι μόνο στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα. Όλοι πρέπει να παλέψουμε για να αντιλαμβάνονται οι λαοί την ανάγκη μιας ενωμένης Ευρώπης", κατέληξε ο κ. Σόιμπλε.

Βαρουφάκης: ζητάμε χρόνο έως την τελική λύση

Από την πλευρά του, ο κ. Βαρουφάκης ξεκίνησε τις δηλώσεις του εκφράζοντας τη χαρά του που είχε "την ευκαιρία να υπογραμμίσω στον κ. Σόιμπλε τις προτεραιότητες της κυβέρνησής μας, για μία ευημερούσα Ελλάδα".

"Δεν φτάσαμε σε συμφωνία", συνέχισε, "δεν συμφωνήσαμε ούτε ότι διαφωνούμε". Από την πλευρά μου, είπε ο Έλληνας υπουργός, "θεωρώ ότι συμφωνήσαμε να ξεκινήσουμε διαβουλεύσεις σαν εταίροι, με κοινό στόχο τη λύση για τα ευρωπαϊκά προβλήματα, που θα έχει ως στόχο το συμφέρον της Ευρώπης".

Στη συνέχεια, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι δεν συζητήθηκε το χρέος της Ελλάδας, το πρόγραμμα πληρωμών ή το κούρεμα. "Θέσαμε τη βάση για διαπραγματεύσεις που θα θέσουν τέλος στη φαινομενικά ατελείωτη κρίση που ξεκίνησε στην Ελλάδα και μεταδόθηκε στην Ευρώπη", πρόσθεσε.

"Η ελληνική κρίση κρατάει καιρό, και δημιουργεί εκνευρισμό. Είναι καιρός να μπει ένα τέλος, οι συμπολίτες μου αυτό θέλουν, και είμαι σίγουρος ότι το ίδιο θέλουν και οι Γερμανοί", σχολίασε ο Έλληνας υπουργός, και ξεκαθάρισε με νόημα ότι αν και "κάποιοι στην Ευρώπη θέλουν να πιστεύουν ότι η λύση βρίσκεται στον διαχωρισμό, ευτυχώς σήμερα μίλησα με έναν άνθρωπο που οραματίζεται μία ενωμένη Ευρώπη".

"Σήμερα, το μήνυμά μου στον κ. Σόιμπλε", συνέχισε, "είναι ότι αυτή η ελληνική κυβέρνηση είναι ένας συνέταιρος στον οποίο μπορεί να βασιστεί για να λύσει όλα τα προβλήματα της Ένωσης, ξεκινώντας -όπως οφείλουμε- από το σπίτι μας".

"Η κυβέρνησή μας δεν θα σταματήσει για κανέναν λόγο τον πόλεμο κατά της διαφθοράς και της φοροαποφυγής, αλλά ούτε και τη μάχη για την επούλωση της ευρωπαϊκής οικονομίας, με ήθος", τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης, λέγοντας ότι για αυτό "θέλουμε την τεχνική, ηθική, πολιτική και θεσμική υποστήριξη".

Αναφέρθηκε στις ζωές που χάθηκαν, από όταν κατέρρευσε το οικονομικό σύστημα στην Ελλάδα, για να πει ότι "το 2012 χάσαμε την ευκαιρία για μία λύση κα αντί αυτής, δόθηκε το πιο μεγάλο δάνειο στην ιστορία", σε μια χώρα που δεν μπορούσε να το αποπληρώσει.

Μαζί με το δάνειο, συνέχισε ο υπουργός, "ανακοινώθηκε μια λίστα μεταρρυθμίσεων που τελικα μεταρρύθμισε πολύ λίγα από όσα μετρούσαν". "Για αυτο βρισκόμαστε εμείς εδώ, για αυτό ο λαός επέλεξε εμάς", πρόσθεσε, και εξήγησε ότι "για αυτό μιλάμε με τους εταίρους μας στην Ευρώπη: για να διορθώσουμε τα πράγματα".

Ακολούθως, έστειλε μήνυμα στη Γερμανία: "από την κυβέρνησή μας μπορείτε να περιμένετε μία μανία λογικής, μέτρα που προωθούν το συμφέρον του μέσου Ευρωπαίου -όχι μόνο του μέσου Έλληνα, δέσμευση να τα λέμε όπως είναι - χωρίς τακτικισμούς, μακροοικονομική ανάλυση και ετοιμότητα μακροοικονομικών μεταρρυθμίσεων. Αυτές ειναι οι δεσμεύσεις μας".

Τέλος, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι "ζητάμε το πιο πολύτιμο αγαθό: χρόνο. Ένα σύντομο διάστημα για να παρουσιάσουμε σε ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ, τις προτάσεις μας και τον οδικό χάρτη για ένα πρόγραμμα - γέφυρα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα".

Η Ευρώπη βρίσκεται σε σταυροδρόμι, είπε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ. "Πρέπει να σεβαστούμε τις συμφωνίες, αλλά και να μη συνθλίψουμε το εύθραυστο λουλούδι της δημοκρατίας, σαν να μη μετρούν οι εκλογές και να μην αλλάζουν τίποτα".

Καταλήγοντας, αναφέρθηκε και στην άνοδο της Χρυσής Αυγής, ενός κόμματος που χαρακτήρισε "ναζιστικό και όχι νεοναζιστικό", λέγοντας ότι νιώθει πως "η Γερμανία είναι το ένα έθνος που μπορεί να καταλάβει την Ελλάδα, και να καταλάβει πως μία συντετριμμένη οικονομία και ένα χαμηλό ηθικό στον λαό, μπορεί να θρέψει το αυγό του φιδιού".

"Χρειαζόμαστε τη Γερμανία -τους φίλους μας στη Γερμανία- να μείνει σταθερή στις αρχές της Ευρώπης. Να μην αφήσουμε την κρίση να μοιράσει ξανά τα μέλη της ΕΕ. Εμείς αυτό θα επιδιώξουε και είμαι σίγουρος ότι το ίδιο θα κάνουν και οι εταίροι μας", ολοκλήρωσε ο κ. Βαρουφάκης.

Ερωτήσεις δημοσιογράφων:

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν η Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, βρίσκεται ή όχι σε πρόγραμμα, ο κ. Βαρουφάκης είπε:

"Επισήμως, ναι, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Ας δούμε, όμως, την ουσία. Η κυβέρνησή μας εκλέχθηκε στη βάση ότι από το 2010 προκαλεί τη λογική του τρέχοντος προγράμματος. Λέμε ότι οι εταίροι μας έχουν πληρώσει πάρα πολλά, τα οποία πήγαν στην αποπληρωμή ενός μη βιώσιμου χρέους".  

Επίσης, σε ερώτηση αν η νέα κυβέρνηση έχει το δικαιωμα να εφαρμόσει το πρόγραμμά της, ο Έλληνας υπουργός σχολίασε με νόημα, ότι "είμαστε μέλος μίας οικογένειας κρατών, και το νόημα της Ευρώπης είναι να βρίσκουμε κοινές λύσεις. Αυτό που ζητάμε, είναι την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τις προτάσεις μας, και οι εταίροι μας να έρθουν με τις δικές τους, για να βρούμε μία κοινή, αμοιβαία συμφέρουσα λύση".

"Επομένως, θέλουμε ένα πρόγραμμα γέφυρα, για να γίνουν τα παραπάνω και να έρθουμσε σε μία συμφωνία - ένα νέο συμβόλαιο, που θα λύσει για πάντα το πρόβλημα", συνέχισε ο Γιάνης Βαρουφάκης, προσθέτοντας απευθυνόμενος στους ξένους δημοσιογράφους: "για να μη χρειάζεται να γεμίζετε τα μέσα σας με ειδήσεις για την Ελλάδα".

Ξεκάθαρος ήταν στο θέμα "χρεοκοπία" ο Έλληνας υπουργός, όταν ρωτήθηκε αν βλέπει τέτοιο κίνδυνο. "Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην υπάρξει χρεοκοπία, και είμαι σίγουρος ότι το ίδιο θα κάνουν και οι εταίροι μας", είπε. "Στόχος μας είναι η σταθερότητα, και όπως είπε ο κ. Ντράγκι, για να μπορεί να θεωρείται μία Ένωση επιτυχημένη κάπου, πρέπει να είναι επιτυχημένη παντού", σχολίασε περαιτέρω.

Στην ερώτηση "γιατί δεν ήρθατε νωρίτερα στη Γερμανία", ο κ. Βαρουφάκης απάντησε ότι "είμαι εδώ, δεν αποκλείσαμε κανέναν από τις επαφές μας. Δεν έχουμε ακόμα καλά-καλά ορκιστεί στη βουλή, είναι ακόμα πολύ νωρίς". Και συνέχισε, λέγοντας: "Είμαι σίγουρος ότι θα σταθεροποιήσουμε την Ευρώπη - θα βρούμε λύση".

Όταν ρωτήθηκε τι γίνεται σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να εξασφαλίσει χρήματα, ο υπουργός επανέφερε το θέμα του "ενδιάμεσου προγράμματος". "Ας έχουμε ένα πρόγραμμα γέφυρα, μέχρι όταν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε στην τελική λύση. Η ΕΚΤ και ο πρόεδρός της ζητούν οι χώρες που παίρνουν βοήθεια να είναι σε πρόγραμμα. Το πρόγραμμα, όμως, συμφωνείται μεταξύ των εταίρων".

Ο κ. Βαρουφάκης επέλεξε να απαντήσει και σε ερώτηση που απηύθηνε Έλληνας δημοσιογράφος στον κ. Σόιμπλε, σχετικά με το γεγονός ότι πολλές από τις υποθέσεις φοροδιαφυγής και διαφθοράς που καλείται να καταπολεμήσει η Ελλάδα έχουν σχέση με τη Γερμανία (αναφορά σε Siemens και Χριστοφοράκο).

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ απάντησε ότι αποφεύγει να μιλά πολύ για τη διαφθορά "επειδή δεν μου αρέσει να μιλώ άσχημα για άλλες χώρες" και ξεκαθάρισε ότι αναφέρθηκε στο ζήτημα της διαφθοράς επειδή το έβαλε στο τραπέζι ο συνομιλητής του. Είπε ότι "στη Γερμανία πολεμάμε τη διαφθορά με ζήλο και δεν νομίζω κάποια χώρα να κάνει κάτι διαφορετικό", προσθέτοντας ότι "ο καθένας πρέπει να βλέπει τη δική του δουλειά πρώτα από όλα, και έτσι όλα θα επιλυθούν".

Ο κ. Βαρουφάκης σχολίασε ότι ο κ. Σόιμπλε έχει δίκαιο στο τελευταίο του σχόλιο, και ότι "είναι δική μας δουλειά να καθαρίσουμε την Ελλάδα, αλλά υπάρχουν υποθέσεις με παραβιάσεις που ξεπερνούν τα σύνορα και η διαφθορά εξαπλώνεται". "Επομένως, πρόσθεσε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, "πρέπει να δουλέψουμε μαζί, γιατί κάποια πρόσωπα βγαίνουν απο τη δικαιοδοσία μας και είναι σημαντικό να μπορούμε να ζητήσουμε τη βοήθεια των εταίρων μας".

Με αυτόν τον τρόπο, πρόσθεσε ο κ. Βαρουφάκης, "θα μπορούμε να πούμε στους πολίτες μας οτι δεν προστατεύεται κανένας παράνομος απο την Ευρώπη".

Επανερχόμενος, στη συνέχεια, στο θέμα των μεταρρυθμίσεων, μετά από σχετική ερώτηση, ο κ. Βαρουφάκης είπε πως "οι μεταρρυθμίσεις που γίνονται δεν πρέπει να ακυρωθούν ολοκληρωτικά", προσθέτοντας ότι ένα 65% εξ αυτών "είναι κινήσεις που θέλουμε και εμείς. Όμως, λείπουν πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις κατά της διαφθοράς, οι οποίες πρέπει να είναι προτεραιότητα".

Για παράδειγμα, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι "αν βάζαμε τις υποθέσεις διαφθοράς σε μία κλίμακα -από την πιο μικρή μέχρι την πιο σημαντική- θα βλέπαμε ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στοχεύουν μόνο στα χαμηλά επίπεδα αυτής της κλίμακας".

"Ζητάμε μία ευκαιρία να συζητήσουμε το μακροοικονομικό σκέλος της συμφωνίας με τους εταίρους μας. Με εμάς στο τιμόνι υπάρχει ευκαιρία. Μπορεί να μην αρέσει που είμαστε αριστεροί, αλλά αξιοποιείστε την παρουσία μας, για να γυρίσουμε τη σελίδα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη", ήταν το καταληκτικό σχόλιο του Έλληνα υπουργού.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή