facebook pixel

Ορκίστηκε η νέα Βουλή - Φωτογραφίες και video

Πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία της νέας Βουλής

Ανανεωμένη σχεδόν κατά το ήμισυ είναι η νέα Βουλή που ορκίστηκε σήμερα το πρωί, καθώς από τους 300 βουλευτές οι 134 είναι νεοεκλεγέντες.

Το Ποτάμι, αν εξαιρέσει κανείς τους 3 που είχαν εκλεγεί και το 2012 με άλλο κόμμα είναι το κόμμα με το ρεκόρ νεοεκλεγέντων στις τάξεις του.

Το Σώμα εξακολουθεί να "ανδροκρατείται" καθώς οι γυναίκες βουλευτές ανέρχονται σε μόλις 69 (23%). 

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά χωρίς γραβάτα, ενώ το παράδειγμά του ακολούθησαν πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με αποτέλεσμα πολλοί να λένε ότι το συγκεκριμένο στιλ θα καθιερωθεί ως το νέο dress code του κοινοβουλίου.

Με την έναρξη της διαδικασίας ο Γιάννης Τραγάκης διάβασε το Προεδρικό Διάταγμα της Βουλής και τις επιστολές με τις οποίες οι πρόεδροι των κομμάτων γνωστοποίησαν τις εκλογικές περιφέρειες που θα εκπροσωπήσουν.

Ακολούθησε ο αγιασμός και η ορκωμοσία των βουλευτών από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο οποίος δεν μετακινήθηκε προς τις πτέρυγες των κομμάτων, όπως γινόταν στο παρελθόν.

Εν συνεχεία ο μουσουλμάνος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ ορκίστηκε στο Κοράνι, ενώ οι άλλοι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Μουσταφά Μουσταφά και Αϊχάν Καρά Γιουσούφ) επέλεξαν να δώσουν πολιτικό όρκο. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά, πλην ΚΚΕ, υπήρξε στην Ολομέλεια πολιτικός όρκος με τόσο μεγάλη συμμετοχή.

Εκτός από το σύνολο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, τους βουλευτές του ΚΚΕ (πλην της κας Κανέλλη) και ορισμένοι από την κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού επέλεξαν τον πολιτικό, έναντι του θρησκευτικού όρκου. 

Στιγμιότυπα

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μπαίνοντας στη Βουλή κατευθύνθηκε πρώτα προς τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και χαιρέτισε προσωπικά τον Αντώνη Σαμαρά. 

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας μετέβη προς τους βουλευτές του ΚΚΕ, όπου είχε χειραψία με τον Δημήτρη Κουτσούμπα, αλλά και σύντομο διάλογο.

Από την πλευρά του δεύτερου εταίρου της συγκυβέρνησης στα έδρανα των υπουργών ανέβηκε μόνο η Έλενα Κουντουρά, αφού ο Πάνος Καμμένος προτίμησε να μείνει στα έδρανα της κοινοβουλευτιικής ομάδας των ΑΝΕΛ και να ορκιστεί από εκεί.

Παρόντες στην τελετή ορκωμοσίας ήταν και οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής. 

Η εκλογή Προέδρου της Βουλής

Η Ολομέλεια θα συγκληθεί εκ νέου την Παρασκευή (ώρα 11:00) για την εκλογή Προέδρου της Βουλής. 

Για το αξίωμα έχει προταθεί από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου. Θετικά αναμένεται να ψηφίσουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όπως αποφασίστηκε στη συνεδρίαση της ΚΟ, ενώ θετική ψήφος αναμένεται και από το Ποτάμι.

Το απόγευμα της Παρασκευής, και εκτός απροόπτου, αναμένεται να ακολουθήσει η εκλογή των λοιπών μελών του προεδρείου -αντιπρόεδροι, κοσμήτορες και γραμματείς εκλέγονται σε τέσσερις διαδοχικές χωριστές ψηφοφορίες. Επίσης, την ίδια ημέρα εκδίδονται δύο ημερήσιες διατάξεις για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Η τελευταία για να πραγματοποιηθεί απαιτείται να περάσουν τουλάχιστον πέντε ημέρες.

Η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων αναμένεται να ξεκινήσει το Σάββατο και να ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου με την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Η χωροταξία

Στη νέα Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 149 βουλευτές, η ΝΔ 76, η Χρυσή Αυγή 17, το Ποτάμι το ίδιο, 15 το ΚΚΕ, 13 οι ΑΝΕΛ και το ΠΑΣΟΚ.

Ορκίστηκε η νέα Βουλή - Φωτογραφίες και video

Το ΠΑΣΟΚ για πρώτη φορά στην ιστορία του βρέθηκε στα "ορεινά" της Ολομέλειας. 

Από τα δεξιά προς τα αριστερά, τις δύο μπροστινές πτέρυγες κατέλαβε η ΝΔ, τις δύο επόμενες, δηλαδή στο κέντρο και τα αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ την τελευταία αριστερή πτέρυγα.

Στις "ορεινές" πτέρυγες άκρα δεξιά βρίσκεται η Χρυσή Αυγή. Ακολουθούν δύο πτέρυγες με βουλευτές της ΝΔ. 

Στο κέντρο είναι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, αριστερά δίπλα τους το ΠΑΣΟΚ και αριστερά δίπλα από το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται το Ποτάμι. 

Η εκλογή ΠτΔ

Το Σάββατο κατά τα φαινόμενα ανοίγει ο δρόμος για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η νέα Βουλή εκλέγει με ονομαστική ψηφοφορία Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την πλειοψηφία των 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών (180).

Αν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες (στις 13 Φεβρουαρίου) και εκλέγεται Πρόεδρος εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151).

Αν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή τη φορά η απαιτούμενη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται για τρίτη φορά,  ύστερα από πέντε πλήρεις ημέρες (δηλαδή στις 19 Φεβρουαρίου), μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν και θεωρείται ότι έχει εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία.  

Τροχαίο πριν την συνεδρίαση

Από τη συνεδρίαση δεν έλειψαν και τα ευτράπελα καθώς νωρίτερα σημειώθηκε και "τροχαίο", όχι σοβαρό ευτυχώς, έξω από τη Βουλή.

Το αυτοκίνητο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, έπεσε πάνω σε μαρμάρινο στύλο στο προαύλιο της Βουλής, με αποτέλεσμα να φύγει ο προφυλακτήρας του οχήματος.

Ο οδηγός φαίνεται πως δεν πρόσεξε και έτσι στο δρόμο για τη Βουλή παρέσυρε τον στύλο. Ευτυχώς, οι ζημιές ήταν μόνο υλικές.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή