facebook pixel

"Ειναι η ωρα για μια κοινη λυση για την Ελλαδα"

Ολάντ: Σεβασμός στις δεσμεύσεις - Τσίπρας: Δεν είμαστε απειλή

Πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της η Ελλάδα, είπε ο Ολάντ - Δεν είμαστε απειλή, επανέλαβε ο Τσίπρας

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και του Προέδρου της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, η οποία διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα. "Σεβόμαστε την ψήφο του ελληνικού λαού, αλλά η χώρα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της", το μήνυμα Ολάντ. "Δεν είμαστε απειλή για την Ευρώπη, θέλουμε χρόνο για αλλαγές", το σχόλιο Τσίπρα.

Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών τους, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν, πάντως, για την ανάγκη να βρεθεί μια κοινή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης.

Αναλυτικά, οι δηλώσεις του Προέδρου της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Ολάντ: σεβασμός στο ευρώ

"Είμαστε όλοι υπεύθυνοι για ένα κοινό νόμισμα. Δεν ανήκει σε μια χώρα, αλλά σε όλη την ευρωζώνη, και πρέπει να γίνεται σεβαστό από όλους", σημείωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, και συνέχισε αναλύοντας τη διπλή κατεύθυνση του σεβασμού.

"Σεβασμός στην ψήφο του ελληνικού λαού. Αυτή έστειλε το μήνυμα ότι μόνο η λιτότηταείναι δεν είναι ανεκτή. Υπάρχει, όμως, και ο σεβασμός των κοινών κανόνων. Υπάρχουν δεσμεύσεις και πρέπει να γίνουν σεβαστές σε επίπεδο κρατών".

Στη συνέχεια, ο κ. Ολάντ ανέφερε ότι πρέπει "να καθορίσουμε μια μέθοδο" και ότι "η μέθοδος είναι ο διάλογος", ξεκαθαρίζοντας ότι "η Ελλάδα, μέσω του πρωθυπουργού της, επεσήμανε τη θέλησή της να μείνει την Ευρωζώνη".

Επομένως, "μένει ο διάλογος μεταξύ των εταίρων", συνέχισε ο Φρανσουά Ολάντ, τονίζοντας ότι ο διάλογος "πρέπει να ενισχυθεί, αλλά να είναι διαφανής, για να φτάσουμε σε κοινή συμφωνία".

Έκανε, ακόμα, αναφορά στην ανάγκη ορισμού ενός νομικού πλαισίου, μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης, στρέφοντας, στη συνέχεια, τον διάλογο στις σχέσεις Γαλλίας - Ελλάδας: "Μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας δεν υπάρχουν μόνο δεμσεύσεις, αλλά και σχέση εμπιστοσύνης και φιλίας", είπε.

"Υπενθυμίσαμε στον κ. Τσίπρα πως είμαστε στη διάθεσή του, για να βοηθήσουμε με τεχνογνωσία στην οργάνωση του κράτους στην Ελλάδα", πρόσθεσε. "Μπρούμε να δουλέψουμε όλοι μαζί", τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Τσίπρας: στροφή προς την ανάπτυξη

"Χαρούμενος" που βρίσκεται "στη χώρα που πήρε από την Ελλάδα το νήμα της Δημοκρατίας, και με τη γαλλική επανάσταση προσδιόρισε τις αξίες της σύγχρονης Ευρώπης", εμφανίστηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ανοίγοντας τις δηλώσεις του.

"Ο οικονομικός παραλογισμός έχει επιβληθεί στον ορθό λόγο, και στην Ευρώπη η κοινή λογική έχει παραχωρήσει τη θέση της στην ιδεοληψία", συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, και πρόσθεσε ότι "οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας.

Αναφέρθηκε στη Γαλλία ως παράγοντα σταθερότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και σχολίασε ότι για να υπάρξει σταθερότητα, χρειάζεται η "αναγκαία αλλαγή πολιτικής, οριστική και αποφασιστική στροφή προς την ανάπτυξη". "Χρειαζόμαστε μια νέα συμφωνία για την Ευρώπη, και σε αυτήν την προσπάθεια χρειαζόμαστε τη Γαλλία ξανά μπροστά, ως εγγυητή της ενωμένης Ευρώπης, ως προταγωνιστή στην κοινή προσπάθεια για αλλαγή πολιτικής", τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι "ο ελληνικός λαός, με μια γενναία απόφαση, γύρισε σελίδα, και η νέα κυβέρνηση πήρε τη λαϊκή εντολή με στόχο την κοινωνική σωτηρία". Στη συνέχεια επανέλαβε τη θέση του, ότι "δεν είμαστε απειλή για την Ευρώπη. Η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα είναι μια ευκαιρία που πρέπει να εκμεταλλευτεί η Ευρώπη", και δήλωσε ότι "έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο" και "καταθέσαμε ρεαλιστική πρόταση" που μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Στόχος, είπε ο Αλέξς Τσίπρας, είναι "να φτάσουμε σε συμφωνία που θα δώσει τον απαραίτητο χρόνο και την ανάσα, για να προχωρήσουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και για να κάνουμε το κράτος αξιόπιστο. Να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή, να τελειώνουμε με το πελατειακό κράτος, και να αποκαταστήσουμε τις πληγές που άφησε πίσω της η κρίση".

"Ο ελληνικός λαός υπέφερε, έκανε πολλές θυσίες, αλλά κάποιοι δεν πλήρωσαν το δικό τους μετρικό", σχολίασε ο πρωθυπουργός και κατέληξε λέγοντας πως είναι "βέβαιος ότι θα εργαστούμε όλοι από κοινού, προκειμένου, ξεπερνώντας την κρίση στην Ελλάδα, να δώσουμε ώθηση για να ξεπεράσει η Ευρώπη στο σύνολό της την κρίση".

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή