facebook pixel

Αλλαζει το αιτημα της διαγραφης

Ρελάνς Βαρουφάκη: Ζητάμε ανταλλαγή, όχι διαγραφή

Ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε στους FT ότι η κυβέρνηση δεν ζητά πλέον διαγραφή χρέους

Στροφή κάνει η κυβέρνηση αναφορικά με το κούρεμα του χρέους, με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, να επιβεβαιώνει, μιλώντας στους Financial Times, ότι η Ελλάδα βάζει τέλος στο αίτημα ονομαστικής διαγραφής χρέους, προτείνοντας -αντί αυτού- την ανταλλαγή ομολόγων.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε στους FT ότι η κυβέρνηση δεν ζητά πλέον διαγραφή χρέους, αντιπροτείνοντας ένα "μενού ανταλλαγών χρέους (menu of debt swaps)" με δύο ειδών ομόλογα: Ένα με ρήτρα ανάπτυξης και ένα δεύτερο το οποίο αποκάλεσε "perpetual bond" (μη εξαγοράσιμες ομολογίες, χωρίς ημερομηνία λήξης που πληρώνουν διαρκώς τόκο).

Όπως είπε, τα συνδεδεμένα με την οικονομική ανάπτυξη ομόλογα, θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα ευρωπαϊκά δάνεια διάσωσης, ενώ τα χωρίς λήξη ομόλογα θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ.

Ο υπουργός ανέφερε ότι η πρότασή του για την ανταλλαγή χρέους θα είναι μία μορφή "έξυπνης μηχανικής χρέους (smart debt engineering)", που επιτρέπει την αποφυγή χρήσης όρων όπως "κούρεμα".

Και πρόσθεσε: "Αυτό που θα πω στους εταίρους μας είναι ότι προετοιμάζουμε ένα συνδυασμό ενός πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος και ενός προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Θα πω: Βοηθήστε μας να προωθήσουμε μεταρρυθμίσεις την χώρα μας και δώστε μας δημοσιονομικό περιθώριο για να το κάνουμε, διαφορετικά θα συνεχίσουμε να ασφυκτιούμε και η Ελλάδα μάλλον θα παραμορφωθεί, παρά θα αναμορφωθεί”.

Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται επίσης για μόνιμα πρωτογενή πλεονάσματα και πλήγμα στη φοροδιαφυγή με βασικό στόχο τους εύπορους φοροφυγάδες.

Η κυβέρνηση θα διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 1 με 1,5% του ΑΕΠ, ακόμα και εάν αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα εφαρμόσει όλες τις υποσχέσεις που έδωσε προεκλογικά για κοινωνικές δαπάνες, είπε.

Ο κ. Βαρουφάκης επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα βάλει στο στόχαστρο της τους εύπορους Έλληνες οι οποίοι "δεν έχουν πληρώσει το μερίδιο που τους αναλογεί στη διάρκεια των τελευταίων έξι ετών της ύφεσης. "Βάζουμε ως προτεραιότητα το κεφάλι το ψαριού και όχι την ουρά του".

Και σημειώνει: Παρά τα όσα οι εταίροι μας πιστεύουν επειδή προερχόμαστε από τη ριζοσπαστική Αριστερά, είμαστε απολύτως σοβαροί στην πρόθεση μας να είμαστε καλοί Ευρωπαίοι και να ακούμε. Το μόνο για το οποίο δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε είναι από την άποψη ότι το υπάρχον πρόγραμμα πρέπει να αναθεωρηθεί. 

Διευκρινιστική δήλωση

Τα μεσάνυχτα, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση με διευκρινιστική δήλωση Βαρουφάκη, λόγω των "εσφαλμένων ερμηνειών που δίνονται σε τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών σε επενδυτές στο Λονδίνο":  

"Αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε ευφημισμούς και εργαλεία χρηματοπιστωτικής μηχανικής ώστε να βγάλουμε την Ελλάδα από την χρεοδουλοπαροικία, θα το κάνουμε. Η ουσία, όμως, είναι μια. Το ελληνικό δημόσιο χρέος, θα γίνει βιώσιμο, θα ανοίξει η προοπτική της πραγματικής ανάπτυξης και ο ελληνικός λαός επιτέλους θα ανασάνει. Η κυβέρνηση και ο Υπουργός Οικονομικών δεν κάνουν πίσω, όσο κι αν θλίβονται ορισμένοι από την αποφασιστικότητα μας".

Προαναγγελία Τσακαλώτου

Τη στρατηγική που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα του χρέους αποκάλυψε νωρίτερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στο Mega.

"Θέλουμε τρία πράγματα: Ρήτρα ανάπτυξης, επενδυτικό πρόγραμμα και διαγραφή. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε συνδυασμούς που οδηγούν σε ανάπτυξη. Εξάλλου μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές λύσεις για διαφορετικά σημεία του χρέους που να οδηγούν στο αποτέλεσμα που θέλουμε" τόνισε.

Συναντήσεις στο City

Ο υπουργός είχε συναντήσεις με στελέχη του City: Στην πρώτη μετείχαν 14 και στη δεύτερη περισσότεροι από 100 εκπρόσωποι τραπεζών και επενδυτικών οίκων. Εκεί φέρεται να έδωσε διαβεβαιώσεις ότι το ελληνικό Δημόσιο θα είναι απολύτως συνεπές έναντι των ομολογιούχων του ιδιωτικού τομέα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει κρατικοποιήσεις τραπεζών, καθώς και ότι θα γίνουν ιδιωτικοποιήσεις, αλλά με όρους που εξασφαλίζουν τα συμφέροντα του Δημοσίου.

Σύντομα η συμφωνία

Την επίτευξη συμφωνίας συντόμως προανήγγειλε ο Γ. Βαρουφάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα στο βρετανικό Channel 4, μετά τη συνάντηση του με τον ομόλογό του Όσμπορν στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο υπουργός δήλωσε ότι θα υπάρξει μία συμφωνία που θα ρυθμίζει οριστικά το ελληνικό ζήτημα.

"Θα υπάρξει μία συμφωνία μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, η οποία θα ξεκαθαρίζει στους πάντες ότι η Ελλάδα μπορεί να ανταποκρίνεται στους κανόνες και κατά κάποιο τρόπο θα τελειώνει μία και καλή με την ελληνική κρίση ", τόνισε.

Ο ίδιος παρατήρησε ότι "χρειαζόμαστε μία αίσθηση σταθερότητας για να σταματήσει η εκροή χρημάτων από τις ελληνικές τράπεζες. Αυτή η αίσθηση σταθερότητας θα δοθεί από τους ευρωπαίους εταίρους μας με το να καταλήξουμε σύντομα σε μία συμφωνία".

"Οι ευρωπαίοι εταίροι δεν πρέπει να παίζουν με τη σταθερότητα της ευρωζώνης, πρέπει να ηρεμήσουν τα νεύρα", υπογράμμισε, για να σχολιάσει: Πρέπει να είσαι πολύ κυνικός για να πιστέψεις ότι η ΕΚΤ θα κάνει κάτι που θα υποσκάψει την Ελλάδα και τη Νομισματική Ένωση".

"Δεν έχουμε μπροστά μας μία αναμέτρηση μέσα σε ένα σκηνικό Άγριας Δύσης. Εμείς επιδιώκουμε την εξεύρεση λύσης που να ευνοεί τον μέσο Ευρωπαίο", είπε.

Πρόσθεσε ότι με τον Όσμπορν βρήκαν κοινό έδαφος σχετικά με τις αντί-πληθωριστικές ανησυχίες τους για την Ευρώπη.

Ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε υπέρμετρα εποικοδομητικές τις συζητήσεις του με τον βρετανό ομόλογό του, λέγοντας: "Στην πραγματικότητα ήταν μία πνοή φρέσκου αέρα".

"Φεύγοντας από την Ντάουνινγκ Στριτ ένιωθα ότι έχουμε μία πολύ εποικοδομητική σχέση. Είχαμε μία θαυμάσια συνάντηση και παρά τις διαφορές μας είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος στην προσπάθεια μας να βρούμε κοινό έδαφος. Εκτιμώ ότι ήδη το βρήκαμε". 

Δήλωσε δε ότι συμφώνησε με τον Όσμπορν πως είναι απαραίτητο να μπει ένα τέλος στο μύθευμα που οδήγησε την Ελλάδα να γίνει βάρος για την υπόλοιπη Ευρώπη. "Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε ένα τέλος στο χρονίζον μύθευμα που έχει καταστήσει την Ελλάδα μια ανοιχτή κακοφορμισμένη πληγή στην πλευρά της ευρωζώνης".

Όσμπορν: Κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία 

Τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης παρουσίασε στον βρετανό ομόλογό του Τζορτζ Όσμπορν ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης στο πλαίσιο συνάντησης τους στο Λονδίνο. 

Ο Όσμπορν δήλωσε ότι μια αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και την ευρωζώνη για το ελληνικό χρέος καθίσταται ταχέως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία. 

"Καλώ τον έλληνα υπουργό Οικονομικών να ενεργήσει με υπευθυνότητα, αλλά είναι επίσης σημαντικό η ευρωζώνη να αποκτήσει ένα καλύτερο σχέδιο για τις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη", δήλωσε. 

"Είναι μια αναδυόμενη απειλή για τη βρετανική οικονομία. Και πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι στην Ευρώπη, όπως και στη Βρετανία, επιλέγουμε την ικανότητα αντί για το χάος", πρόσθεσε. 

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή