facebook pixel

Νέο συμβόλαιο Ελλάδας - ΕΕ προτείνει ο Σαπέν

Νέο συμβόλαιο Ελλάδας - ΕΕ προτείνει ο Σαπέν

Απόλυτα ικανοποιημένη εμφανίζεται η κυβέρνηση από τη συνάντηση Βαρουφάκη με τον γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν, στο Παρίσι, γεγονός που συντείνει στην αποκλιμάκωση της έντασης, που προκλήθηκε την περασμένη Παρασκευή, αλλά και στην εξεύρεση ισχυρών συμμάχων στην προσπάθεια της να καταλήξει σε μία νέα συμφωνία με τους εταίρους της χώρας.

Ο έλληνας ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε την ανάγκη να θεσπιστεί ένα "νέο συμβόλαιο μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης", με τον γάλλο ομόλογό του να συμφωνεί.

Ο Γ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι -κατά τη δίωρη κατ' ιδίαν συνάντηση που διεξήχθη σε φιλικό κλίμα- έβαλαν απέναντί τους το πρόβλημα, με στόχο να δοθεί λύση που να είναι επωφελής για όλη την Ευρώπη.

Δηλώσεις Σαπέν

Στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο γάλλος υπουργός δήλωσε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα, παρά το γεγονός ότι η κατάσταση είναι επείγουσα.

Τόνισε την κοινή πεποίθηση Ελλάδας και Γαλλίας για παραμονή της χώρας μας στην Ευρωζώνη, υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντικό να υπάρξει θεσμικός διάλογος με Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ.

"Στόχος είναι να δοθεί ο χρόνος στη νέα ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει στους Ευρωπαίους εταίρους το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που προτείνει και εμείς θα είμαστε σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια", διαβεβαίωσε.

Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ουσιαστική συνάντηση που είχε με τον κ. Βαρουφάκη και διαβεβαίωσε για τη βούληση της Γαλλίας να "συνοδεύσει" την ελληνική κυβέρνηση στις προσπάθειές της.

Και πρόσθεσε: Από τη συζήτηση κρατώ πολλά σημεία και κυρίως σημειώνω τέσσερις κοινές πεποιθήσεις:

  1. Η πρώτη είναι ότι η θέση της Ελλάδας είναι μέσα στο ευρώ και την ευρωζώνη. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα αναδομήσει ένα κομμάτι από το μέλλον της.
  2. Η δεύτερη είναι ότι τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη υπάρχει η ανάγκη για ανάπτυξη.
  3. Αυτή η ανάπτυξη θα έρθει από τις επενδύσεις για μία πιο ανταγωνιστική οικονομία.
  4. Κοινή επιθυμία είναι ότι δεν μπορούμε να αναμορφώσουμε μία χώρα χωρίς δίκαιο φορολογικό στοίχημα.


"Η Γαλλία θα είναι πάντα εκεί για να βρούμε μία λύση. Έχω εμπιστοσύνη ότι η ελληνική κυβέρνηση θα φέρει στο τραπέζι τις αναγκαίες θέσεις προκειμένου να συζητηθούν με τους φορείς", κατέληξε.

Δηλώσεις Βαρουφάκη

Ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να αλλάξει σελίδα με μεταρρυθμίσεις, ώστε να μπει στον δρόμο της ανάπτυξης. "Δεν μπορούμε να είμαστε εξαρτημένοι από τις δόσεις", σημείωσε.

Εξήγησε ότι αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι "ένα νέο συμβόλαιο", που ο ίδιος θα ήθελε να το ονομάσει "κοινωνικό συμβόλαιο".

Τόνισε ότι μαζί με τον ομόλογό του κάθισαν στην ίδια πλευρά του τραπεζιού και έβαλαν απέναντί τους το πρόβλημα, με στόχο να δοθεί λύση που να είναι επωφελής για όλη την Ευρώπη. Το ίδιο θα πράξει η ελληνική κυβέρνηση κατά τις διαβουλεύσεις με ΕΚΤ, Κομισιόν και ΔΝΤ, διαβεβαίωσε.

Επανέλαβε ότι δεν είναι προτεραιότητα η άμεση εξασφάλιση της επόμενης δόσης, και παραλλήλισε την Ελλάδα με τοξικομανή που για πέντε χρόνια περίμενε τη δόση του.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε, η κυβέρνηση ζητά ένα χρόνο "ανάσας" έως το τέλος Φεβρουαρίου για να καταλήξει στις προτάσεις της αναλυτικά για τις μεταρρυθμίσεις, την ανθρώπινη κρίση και το χρέος.

Στη συνέχεια και για ένα εξάμηνο σκοπεύει να έλθει σε επαφές και συζητήσεις με τους θεσμούς και τους εταίρους για τη δημιουργία ενός νέου "κοινωνικού συμβολαίου".

Σημείωσε ακόμη ότι στόχος είναι η διαδικασία να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Μαΐου με δεδομένο ότι αμέσως μετά υπάρχουν υποχρεώσεις με τα ομόλογα της ΕΚΤ.

"Η Γαλλία δεν είναι μόνο εταίρος αλλά και πνευματική εστία για την Ελλάδα. Υπογράμμισα τα σχέδια της κυβέρνησης μας που θα προωθήσουμε, στα πλαίσια μιας Ευρώπης που αλλάζει, ώστε να δοθεί ένα τέλος στη λιτότητα που ξεκίνησε το 2010. Άποψη της κυβέρνησης προκειμένου να γίνουν αυτά, είναι ότι θα πρέπει να διαβουλευθούμε σε ένα πνεύμα αντάξιο των περιστάσεων", είπε.

Και πρόσθεσε: "Θα έχω τη χαρά να επισκεφτώ και άλλες πρωτεύουσες. Προσδοκώ να επισκεφθώ και το Βερολίνο. Ήδη έχουμε ξεκινήσει επαφές και με το ΔΝΤ. Αν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη δεν μετακινηθούν λίγο από τη θέση τους δεν θα υπάρξει λύση. Αν όμως καθίσουμε όλοι μαζί από την ίδια πλευρά και βάλουμε το πρόβλημα από την άλλη πλευρά, τότε θα τα καταφέρουμε".

Επόμενοι σταθμοί: Λονδίνο και Ρώμη

Ο κ. Βαρουφάκης συναντάται τη Δευτέρα στο Λονδίνο με τον βρετανό υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν έχοντας στο πλευρό του τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Κατά την παραμονή του στη βρετανική πρωτεύουσα θα έχει επαφές και με στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα στο Σίτι.

Την Τρίτη θα μεταβεί στη Ρώμη, όπου θα συναντήσει τον υπουργό Οικονομικών Πιέρ Πάολο Πάντοαν.

Την ίδια μέρα θα βρίσκεται εκεί και ο Αλέξης Τσίπρας για να συναντήσει τον πρωθυπουργό Ρέντσι.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή