facebook pixel

Συνεντευξη στους New York Times

Βαρουφάκης: Δεν πάμε για τη δόση, πάμε για νέα πρόταση

Βαρουφάκης σε NYT: Δεν είναι δουλειά μας η δόση, αλλά μία συνολική αναθεώρηση του προγράμματος

Σε συνέντευξή του στους New York Times, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, τονίζει ότι "δουλειά" της νέας κυβέρνησης, "δεν είναι να πάρουμε την επόμενη δόση", αλλά να εξασφαλίσει "μία ευκαιρία να σχηματιστεί μία νέα πρόταση", για να "ανασάνει ξανά" η Ελλάδα.

Ειδικότερα, ο κ. Βαρουφάκης, στη συνέντευξή του, ενόψει της συνάντησής του ίδιου και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, δηλώνει ότι η κυβέρνηση "δε θέλει τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ" των δόσεων που εκκρεμούν, αλλά "να ξανασκεφτεί ολόκληρο το πρόγραμμα".

"Ζητάμε μια ευκαιρία να σχηματιστεί μια πρόταση που θα ελαχιστοποιεί τα κόστη από τη δανειακή σύμβαση, και θα μας δώσει την ευκαιρία να ανασάνουμε ξανά, μετά από πολιτικές που προκάλεσαν μεγάλη κοινωνική ζημιά", επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών.

Ξεκαθαρίζοντας, μάλιστα, γιατί η επόμενη δόση δεν είναι ο στόχος, ο κ. Βαρουφάκης τονίζει ότι ο απλός προσανατολισμός σε αυτήν την κατεύθυνση ισοδυναμεί με αναβολή της προσπάθειας να λυθούν τα θεμελιώδη προβλήματα. Αντίθετα, θεωρεί αναγκαία την αναδιάρθρωση του χρέους και της οικονομίας "για να βρούμε τα χρήματα που χρειαζόμαστε".

Στις δηλώσεις του στους New York Times, ο υπουργός Οικονομικών κάνει λόγο για δημιουργία δημοσιονομικού χώρου, για να καλύψει τις ανάγκες της η κυβέρνηση, μέσω της μείωσης των στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα, στο 1 με 1,5%. Με αυτόν τον τρόπο, σημειώνει ο κ. Βαρουφάκης, θα μπορέσουν να ανακατευθυνθούν τα χρήματα σε άλλες προτεραιότητες.

Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε, ακόμη, ότι η ανάπτυξη της Ελλάδας περνά μέσα από την ανάπτυξη της Ευρώπης, σημειώνοντας ότι το ζήτημα της ανάπτυξης πρέπει να αντιμετωπισθεί πρώτα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με ένα πρόγραμμα που βασίζεται στις επενδύσεις, αν και απέρριψε το πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 300 δισεκατομμυρίων που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, χωρίς αύξηση του χρέους.

Όσο αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, ξεκαθάρισε ότι δεν σταματούν ακριβώς. Στόχος είναι η Ελλάδα να γίνει ελκυστικός προορισμός για άμεσες επενδύσεις, είπε, αλλά "χωρίς να πουλήσουμε τα ασημικά της οικογένειας".

Επανέλαβε, ακόμη, τη θέση του ότι η Ελλάδα έχει στόχο να διαπραγματευθεί με τους πιστωτές της, αλλά όχι να συγκρουσθεί μαζί τους. "Δεν πρόκειται για μία κατάσταση που πρέπει να δεχθείς κάτι ως έχει ή να το αφήσεις, για μία κατάσταση ναι ή όχι", τόνισε, χαρκατηρίζοντας "μη βιώσιμο" το ελληνικό χρέος και "δημοσιονομικό μαρτύριο" τη λιτότητα.

Αναφέρθηκε, επίσης, σε ανάγκη "να καθησυχάσουμε" τους εταίρους μας, οι οποίοι πιστεύουν ότι "αν η Ελλάδα εξασφαλίσει μία ευκαιρία επανεκκίνησης, μπορεί να επιστρέψει στους παλιούς κακούς τρόπους της και να καταλήξει εκεί που βρίσκονταν το 2009". Δεν θέλουμε να κάνουμε κάτι τέτοιο, τόνισε.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή