facebook pixel

Με "τελεσίγραφα" έρχεται στην Αθήνα ο Ντάισελμπλουμ

Έχοντας προειδοποιήσει για τις προθέσεις του, έρχεται στην Αθήνα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ

Επί ποδός βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ενόψει της επίσκεψης του Προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στην Αθήνα, που αποτελεί και την επίσημη έναρξη της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους για το νέο πρόγραμμα.

Μετά τη δήλωση-προπομπό του Ντάισελμπλουμ, πάντως, ότι "αν προσθέσουμε όλες τις υποσχέσεις της προεκλογικής εκστρατείας, τότε ο ελληνικός προϋπολογισμός, πολύ γρήγορα θα εκτροχιαστεί", το κλίμα δεν είναι το καλύτερο δυνατό.

Ειδικότερα, αν εστιάσει κανείς, σε μία φράση του προέδρου του Eurogroup που θα μπορούσε να θεωρηθεί κλειδί: "αυτό που είναι πιο σημαντικό για την Ελλάδα να τηρεί τις συμφωνίες".

Τα τελεσίγραφα των Ευρωπαίων

Στα της επίσκεψης, ο Ντάισελμπλουμ θα συνοδεύεται από τον επικεφαλής του EuroWorkingGroup, τον Αυστριακό Τόμας Βίζερ, και θα συναντηθεί τόσο με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, όσο και με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη.

Σύμφωνα με το Έθνος, ο πρόεδρος του Eurogroup εμφανίζεται σύμφωνος να μην επιστρέψει η τρόικα στην Ελλάδα, κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως πρόκληση από την ελληνική κοινή γνώμη

Στο ενδεχόμενο μίας τέτοιας συμφωνίας, οι διαπραγματεύσεις με τις κοινοτικές αρχές πιθανολογείται ότι θα συνεχίζονται επί βελγικού εδάφους, με τις αποφάσεις να λαμβάνονται σε πολιτικό επίπεδο.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ, ωστόσο, θα καλέσει την ελληνική κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, μέχρι να τελειώσει η διαπραγμάτευση, και θα τονίσει ότι πρώτα πρέπει να εφαρμοστούν αυτά που έχουν συμφωνηθεί.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Eurogroup θεωρεί ότι μέτρα όπως ο περιορισμός του ΕΝΦΙΑ και η επαναπρόσληψη απολυθέντων του Δημοσίου θα έχουν μεγάλο δημοσιονομικό κόστος, που μπορεί να εκτροχιάσει τον στόχο του πλεονάσματος. 

Ανησυχία υπάρχει, επίσης, για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων. 

Οι απόψεις της κυβέρνησης

Από την πλευρά της κυβέρνησης, σύμφωνα με παράγοντες του οικονομικού επιτελείου που επικαλείται η Καθημερινή, ο κ. Βαρουφάκης προτίθεται να βάλει στο τραπέζι της συζήτησης το θέμα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους. 

Στόχος του Έλληνα υπουργού είναι η σύγκληση μιας διεθνούς διάσκεψης για το χρέος, για την οποία αναμένεται να ενημερώσει τον κ. Ντάισελμπλουμ. 

Σημειώνεται ότι οι ίδιοι παράγοντες τόνισαν την πάγια η θέση της κυβέρνησης, ότι από τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να πληγούν όσο το δυνατόν λιγότερο οι φορολογούμενοι των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. 

Για να επιτευχθεί αυτό, χρειάζεται να αλλάξουν οι όροι στα ομόλογα που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ενημερώνουν οι ίδιες πηγές.

Ακόμη, ο κ. Βαρουφάκης αναμένεται να ενημερώσει τον επικεφαλής του Eurogroup για το σχέδιο της νέας κυβέρνησης να επιτευχθεί μία συμφωνία-γέφυρα, μέχρι να επέλθει η τελική συμφωνία. 

Αυτή, στόχος της κυβέρνησης είναι να περιγράφει ένα πρόγραμμα με τις μεταρρυθμίσεις που θα σχεδιάσει η κυβέρνηση, την επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, και την κατάργηση της τρόικας.

Οι επαφές με αξιωματούχους

Εν τω μεταξύ, ο κ. Βαρουφάκης ξεκινάει, από τη Δευτέρα, σειρά επαφών με ομολόγους του στην Ευρώπ,η ώστε να προωθήσει τις θέσεις της κυβέρνησης. 

Ειδικότερα, τη Δευτέρα, 2 Φεβρουαρίου, θα συναντηθεί με τον Βρετανό υπουργό Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν, με στελέχη του Σίτι του Λονδίνου, καθώς και με τον Γάλλο ομόλογό του, Μισέλ Σαπέν, στο Παρίσι.

Το πρωί της Τρίτης, θα ακολουθήσει η συνάντηση με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Παντοάν, στη Ρώμη. 

Τέλος, στις 11 Φεβρουαρίου, θα βρεθεί στην Αθήνα ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, αποδεχόμενος πρόσκληση του πρωθυπουργού, με σκοπό να συζητήσει με το οικονομικό επιτελείο τις προτάσεις της κυβέρνησης.

Στενά τα χρονικά περιθώρια

Σύμφωνα με το Capital, κοινοτικοί αξιωματούχοι που συνδέονται με το EuroWorkingGroup, υποστηρίζουν ότι σε "τεχνικό επίπεδο" οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα θα πρέπει να φτάσουν σε αποτέλεσμα το αργότερο μέχρι τη 18η Μαΐου. 

Διαφορετικά, σημειώνουν, η Ελλάδα δεν πρόκειται να προλάβει εισπράξεις από τις εκκρεμείς δόσεις -από τα κοινοτικά όργανα και το ΔΝΤ- που θα της επιτρέψουν να ανταποκριθεί στις μεγάλες πληρωμές (ομόλογα που λήγουν) του Ιουλίου. 

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή