facebook pixel

Τσίπρας: Στόχος ευρωπαϊκή λύση - Σουλτς: Δεν θα δράσει μονομερώς η Ελλάδα

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τσίπρα Σουλτς - "Η Ελλάδα να μείνει στην ευρωπαϊκή της πορεία", το σχόλιο του προέδρου του ΕΚ

Σχεδόν ένα δίωρο διήρκεσε η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Γερμανό πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, στο Μέγαρο Μαξίμου. "Συναντήθηκα με έναν πολύ καλό φίλο της Ελλάδας", είπε ο πρωθυπουργός. "Ελπίζω η υπέροχη χώρα σας να παραμείνει στην ευρωπαϊκή πορεία που ήταν ανέκαθεν", το σχόλιο Σουλτς.

Οι πρώτες πληροφορίες θέλουν την ελληνική πλευρά να έθεσε τρία σημεία ενώπιον του κ. Σουλτς: την αντιμετώπιση των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων και της ανθρωπιστικής κρίσης, την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και την αμοιβαία προώθηση πολιτικών για την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ευρώπη.

"Στόχος της νέας κυβέρνησης και της Ευρώπης είναι μια συνολική, ευρωπαϊκή και αμοιβαία επωφελής λύση, στα θέματα εσωτερικού ενδιαφέροντος", σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι ενημέρωσε τον κ. Σουλτς, τον οποίο χαρακτήρισε ως "έναν πολύ καλό φίλο της Ελλάδας", για το "σχέδιο σαρωτικών μεταρρυθμίσεων σε κράτος και δημόσια διοίκηση, που θα καταπολεμήσει τις εσωτερικές αιτίες της κρίσης".

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενημερώθηκε, ακόμη, και για τον στόχο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, ο οποίος, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Τσίπρα, "θα επιτευχθεί χωρίς την επιμονή στο λάθος και τη συνέχιση της λιτότητας, αλλά και χωρίς δημιουργία νέων ελλειμμάτων".

Η επίσκεψη του κ. Σουλτς στην Αθήνα, πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, σηματοδοτεί το γεγονός ότι πρώτιστη αξία της Ευρώπης είναι η αποδοχή της λαϊκής κυριαρχίας, μιλώντας για νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στη "μεταμνημονιακή Ελλάδα" και τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

"Για τέσσερα χρόνια, ο ελληνικός λαός βίωνε την αποτυχία του προγράμματος", είπε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι "ο λαός πλήρωνε την ανάρμοστη σχέση ανάμεσα στην οικονομική ολιγαρχία και το παλιό πολιτικό καθεστώς που την προστάτευε. Διαβεβαίωσα τον κ. Σουλτς ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να βάλει τέλος σε αυτή την ανάρμοστη σχέση". 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ευχαρίστησε "για την τιμή να είμαι ο πρώτος επίσημος ξένος προσκεκλημένος σας", και χαρακτήρισε "πολύ ικανοποιητικό μήνυμα" το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας θέλει να επιτευχθεί συμβιβαστική λύση.

"Είναι απόλυτα σαφές ότι, την Κυριακή που μας πέρασε, για τη χώρα σας προέκυψαν πολλές και νέες εξελίξεις. Είχαμε πολλές συζητήσεις με τον κ. Τσίπρα και θέλω να σας πω ότι κατά τη διάρκεια της θητείας μου σπάνια συζήτησα με κάποιον τόσο ειλικρινά", τόνισε ο κ. Σουλτς.

"Η συζήτηση ήταν ειλικρινής και εποικοδομητική", συνέχισε ο Μάρτιν Σουλτς, και πρόσθεσε ότι με τον Αλέξη Τσίπρα "συμφωνήσαμε σε πολλά θέματα, αλλά υπάρχουν και κάποια άλλα που χρειάζονται περαιτέρω συζήτηση".

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση, υπογραμμίζοντας τη χαρά του που "ο κ. Τσίπρας είναι αποφασισμένος να πατάξει τη φοροδιαφυγή. Λέγονται πολλά για το τι θα κάνει ο Τσίπρας αλλά αυτό που συζητήσαμε είναι να σταματήσει η κοινωνική αδικία των φόρων. Θα υπάρξει ικανοποίηση στην Ευρώπη όταν προβάλετε τις προτεραιότητές σας".

Όσον αφορά τις φήμες για "μοναχικό δρόμο" της Ελλάδας, ο κ. Σουλτς είπε ότι "θέματα που έχουν σχέση με τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, δεν αντιμετωπίζονται μονομερώς, αλλά σε διαβουλεύσεις με τους εταίρους. Συζητείται ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θα ακολουθήσει το δικό της δρόμο, αλλά αυτό δεν ισχύει. Το σημερινό μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Είναι ένα πολύ καλό βήμα προς τα εμπρός και θεωρώ ότι αύριο, στη συνάντηση με τον κ. Ντάισελμπλουμ θα γίνουν και άλλα βήματα".

Ο κ. Σουλτς έκλεισε αναφερόμενος στην ουκρανική κρίση, σημειώνοντας ότι για το θέμα η ελληνική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να προχωρήσει σε διάλογο με τους εταίρους της. "Ελπίζω η υπέροχη χώρα σας να παραμείνει στην ευρωπαϊκή πορεία που ήταν ανέκαθεν", σημείωσε. "Η Ελλάδα έχει χαρίσει πάρα πολλά στην Ευρώπη, αλλά αυτό δεν αρκεί. Δεν μπορούμε να προσποιούμαστε ότι η Ελλάδα είναι στους αρχαίους χρόνους και αυτή είναι και η υποχρέωσή σας ως πρωθυπουργός".

Τι προηγήθηκε

Ο κ. Σουλτς έφτασε στις 14:30 στο Μέγαρο Μαξίμου και ο Έλληνας πρωθυπουργός τον υποδέχτηκε στα σκαλιά, υπό βροχή και χωρίς ομπρέλα. Οι δυο τους είχαν θερμό εναγκαλισμό και αστειεύτηκαν μεταξύ τους. 

Υπενθυμίζεται ότι λίγες ώρες πριν τη συνάντηση, κυβερνητικές πηγές είχαν δηλώσει στο Αθηναϊκο Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίζεται στο εξής ως ισότιμος εταίρος, απαντώντας με τον τρόπο αυτό στις δηλώσεις που είχε κάνει ο κ. Σουλτς, αναφορικά με την αντίδραση του Μαξίμου στο θέμα των κυρώσεων της ΕΕ προς τη Ρωσία. Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι δεν μπορεί να υπάρξει ομοφωνία χωρίς διάλογο και τη σύμφωνη γνώμη των κρατών-μελών.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή