facebook pixel

Πυροσβεστικη παρεμβαση

Δραγασάκης: Δεν πάμε για τσαμπουκάδες, αλλά για διάλογο

Δραγασάκης σε ρόλο πυροσβέστη, ενόψει συναντήσεων με Σουλτς και Ντάισελμπλουμ

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, μετά τη χθεσινοβραδινή σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, προκειμένου να υπάρξει προετοιμασία της κυβέρνησης ενόψει της επίσκεψης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Δραγασάκης έδωσε απαντήσεις για όλα τα θέματα: 

Τράπεζες: Βασικό μέλημα της νέας κυβέρνησης είναι η εύρυθμη λειτουργία των τραπεζών και η άνοδος της μετοχικής τους αξίας. Η κυβέρνηση, στη βάση των προεκλογικών της θέσεων, θα ασκήσει τα μετοχικά δικαιώματα του κράτους, αλλά αυτό θα γίνει με τρόπο που δεν θα θίξει τα συμφέροντα των ιδιωτών μετόχων.

Αντίθετα, διαβεβαίωσε, "είμαστε ανοικτοί να ακούσουμε ιδέες και προτάσεις από τους ιδιώτες μετόχους, όπου υπάρχουν, με στόχο την ενδυνάμωση των τραπεζών, τη βελτίωση της θέσης τους και της οικονομίας, γενικότερα". Μάλιστα, αποκάλυψε ότι την Παρασκευή υπάρχει προγραμματισμένη, εδώ και καιρό, συνάντηση με τους ιδιώτες μετόχους της Eurobank.

Ερωτηθείς για το εάν θα γίνουν αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών, είπε πως, εφόσον γίνουν, αυτό θα συμβεί με δημόσια διαβούλευση και όπου υπάρχουν ιδιωτικές συμμετοχές, θα ληφθούν υπόψη.

Αγορές: Εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τις εξελίξεις στις αγορές, σχολιάζοντας πως τα τελευταία χρόνια είχαμε πολλά κραχ και στην κοινωνία αλλά και στο Χρηματιστήριο, προσθέτοντας πως σε κάθε πολιτική, κυβερνητική αλλαγή, υπάρχει κλίμα αναταράξεων.

Διαπραγμάτευση: Δεν μιλάμε για ρήξη, ούτε όμως και για συνέχιση της πολιτικής που οδηγεί στην καταστροφή, τονίζοντας πως η κυβέρνηση έχει σχέδιο και "από την Κυριακή το βράδυ, δική της άποψη". Έσπευσε όμως να προσθέσει πως "καταλαβαίνουμε ότι και οι άλλες χώρες έχουν κοινοβούλια, κυβερνήσεις και για αυτό μιλάμε για διάλογο, ούτε για τσαμπουκάδες, ούτε για αμοιβαίους εκβιασμούς". 

Εκτίμησε δε πως το κλίμα που εισπράττει από την Ευρώπη είναι θετικό, ενώ ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση θα παρουσιάσει την Παρασκευή στον κ. Ντάισελμπλουμ τις προτάσεις της "για το πώς η Ελλάδα θα βγει από το αδιέξοδο, αλλά και το πώς η Ευρώπη θα γλιτώσει από εμάς, με την έννοια του να μη ζητάμε συνέχεια δανεικά, για να τους πληρώνουμε για προηγούμενα δάνεια".

Πλαίσιο νέας συμφωνίας: Τόνισε πως το Μνημόνιο που είχαμε έως τώρα έχει λήξει και η κυβέρνηση θα υποβάλει νέο πρόγραμμα. Υπάρχει ένα κενό, είπε, αλλά θα υπάρξει κάτι που θα μας επιτρέψει να κάνουμε τη διαπραγμάτευση με ηρεμία, αλλά και να καλύψουμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.

Ιδιωτικοποιήσεις: Εκτίμησε πως υπάρχουν επενδυτές και επενδυτές, αγορές και αγορές και εάν κάποιοι επενδυτές είχαν, λανθασμένα, επενδύσει στην προοπτική μιας ιδιωτικοποίησης που δεν θα γίνει, είναι φυσικό να αλλάξουν στρατηγική. Η ελληνική οικονομία, τόνισε, έχει πάρα πολλές ευκαιρίες και η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την προσέλκυση επενδύσεων, ιδιαίτερα σε τομείς που διευρύνουν παραγωγικό δυναμικό και απασχόληση. 

Διευκρίνισε πως η κυβέρνηση ετοιμάζει μακρύ κατάλογο έργων και επενδυτικών ευκαιριών που υπάρχουν στην Ελλάδα. Εμείς, τόνισε, θέλουμε να απελευθερώσουμε τέτοιες δυνατότητες, κτυπώντας ολιγαρχίες, καρτέλ, και ό,τι άλλο εμποδίζει ή κλείνει αυτές τις δυνατότητες για εγχώριους ή και ξένους επενδυτές.

ΔΕΚΟ: Είπε πως ελπίζει να γίνει κατανοητό ότι η νέα κυβέρνηση θέλει να στηρίξει επιχειρήσεις με σημαντικό ρόλο, όπως ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, επισημαίνοντας πως όταν λέμε "πως δεν θα μείνει κάνενα νοικοκυριό χωρίς ρεύμα ή χωρίς τα αγαθά, αυτό δεν σημαίνει ότι θα επιβαρυνθούν οι επιχειρήσεις που παρέχουν αυτά τα αγαθά". 

"Έχουμε προβλέψει ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης με έσοδα από άλλες πηγές", τόνισε και αυτά, όπως διαβεβαίωσε, δεν θα προέλθουν από νέους φόρους.

Φορολογία: Όπως είπε, επιδιώκουμε να κάνουμε αναδιανομή φόρων και βαρών και πρέπει να επιλυθούν προβλήματα δεκαετιών, να δημιουργήσουμε βάση, ώστε να γνωρίζουμε τη φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων και να μην πληρώνουν μόνον οι αδύναμοι.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή