facebook pixel

Ανησυχια για τα απανωτα μετρα

Σε μία μόλις μέρα το Μνημόνιο... έληξε

Σε μία μόλις μέρα το Μνημόνιο...έληξε

Παρελθόν σε χρόνο μηδέν έγινε το Μνημόνιο, αφού μέσα σε μία μόλις μέρα και πριν ακόμη την ανακοίνωση των προγραμματικών δηλώσεων, οι υπουργοί της νέας κυβέρνησης κατάργησαν σειρά μνημονιακών νόμων και δεσμεύσεων.

Μάλιστα, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης το είπε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο: "Με την κυβέρνησή μας, τελειώνουν η τρόικα και τα μνημόνια, όσοι εφαρμοστικοί νόμοι έχουν ψηφιστεί, θα καταργηθούν σταδιακά, αλλά άμεσα".

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος χθες το απόγευμα -εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου- τόνισε ότι το Μνημόνιο έχει λήξει και ότι η νέα κυβέρνηση θα προτείνει νέο πρόγραμμα.

Συνοπτικά με βάση τις ανακοινώσεις που έγιναν την Τετάρτη από τους υπουργούς υλοποιούνται οι εξής προεκλογικές δεσμεύσεις:

  • Άμεση αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και των αρμοδιοτήτων του ΟΜΕΔ
  • Νέες προσλήψεις κυρίως για τα τμήματα παροχών των ασφαλιστικών φορέων, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του Υπουργείου και τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ)
  • Επαναφορά των αρμοδιοτήτων του οργανισμού Εργατικής Κατοικίας
  • Επανεξέταση του μαθηματικού τύπου για την απονομή του εφάπαξ
  • Επαναφορά της σύνταξης των 300 ευρώ για τους ανασφάλιστους υπερήλικες και τους ομογενείς
  • Σταματούν οι κατασχέσεις κατοικιών - Νομοθετική ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια
  • Δωρεάν ρεύμα για 300.000 οικογένειες που αντιμετωπίζουν οξύ οικονομικό πρόβλημα
  • Μείωση συμμετοχών στα φάρμακα, κατάργηση εισιτηρίου 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και του 1 ευρώ της συνταγογράφησης

Το τσουνάμι των εξαγγελιών προκάλεσε έντονη ανησυχία στις αγορές αλλά και στους πολίτες για το κόστος και τις πηγές προέλευσης των πόρων προκειμένου να στηριχθούν τα παραπάνω μέτρα.

Ωστόσο, το απόγευμα της Τετάρτης ο Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας με δημοσιογράφους, επιχείρησε να υποβαθμίσει τις όποιες ανησυχίες, τονίζοντας ότι ενδιαφερόμαστε για την προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Επισήμανε δε τη βούληση της κυβέρνησης να συζητήσει με ιδιώτες όποια πρόταση ή πρωτοβουλία τεθεί από μέρους τους.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πού θα βρεθούν τα χρήματα για την στήριξη των φτωχών νοικοκυριών χωρίς ρεύμα, νερό ή τηλέφωνο κτλ. ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξήγησε ότι "όταν μιλάμε ότι δεν θα μείνει κανένα νοικοκυριό χωρίς ρεύμα ή τρόφιμα, αυτό δεν σημαίνει ότι θα επιβαρυνθούν οι επιχειρήσεις που προσφέρουν αυτά τα αγαθά", προσθέτοντας ότι έχει ετοιμαστεί ειδικό πρόγραμμα επ' αυτού.

Όσο για τους εταίρους; Το Βερολίνο γκρίνιαξε για τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συμφώνησε ότι η Ευρώπη πρέπει να φύγει από τη λογική της λιτότητας και να δώσει στο εξής μεγαλύτερο βάρος στις πολιτικές ανάπτυξης.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή