facebook pixel

"Ο λαος απαιτει να ματωσουμε"

Τσίπρας: Θα διαψεύσουμε τις Κασσάνδρες

Τσίπρας: Δεν υπάρχει περιθώριο για λάθη και καθυστερήσεις

Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες διατύπωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με την εισήγησή του στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός διαμήνυσε στους δανειστές ότι η νέα κυβέρνηση δεν θέλει να οδηγηθούν τα πράγματα "σε αμοιβαία καταστροφική ρήξη", αλλά υπογράμμισε ότι δεν θα δεχθεί ούτε υποταγή, ενώ το δεύτερο μήνυμα ήταν ότι θα αντιμετωπίσει αποφασιστικά τη διαπλοκή και ένα κατεστημένο δεκαετιών.

Αυτές είναι οι προτεραιότητες 

Κάνοντας μια σύνοψη των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης,  μίλησε για άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, αποκατάσταση του κύρους της χώρας και της αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού, αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης και μεταρρυθμίσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πελατειακό κράτος, όπως σημείωσε.

Η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας έχει δύσκολο έργο, είπε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου: "Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο λαός έχει μεγάλες προσδοκίες από την παρούσα κυβέρνηση". 

Πρόσθεσε, ότι ο ελληνικός λαός δεν περιμένει να τα αλλάξουμε όλα στην οικονομία σε μία ημέρα, αλλά περιμένει ριζικές αλλαγές στη δικαιοσύνη, τη διαφάνεια, την ισονομία και απαιτεί να είμαστε κυβέρνηση με διαφορετικό ύφος εξουσίας. Αυτή η κυβέρνηση, είπε ο πρωθυπουργός, δεν έχει άλλες εξαρτήσεις πέρα από τους ίδιους τους πολίτες.

Επιπλέον, κατέστησε σαφές ότι η νέα κυβέρνηση δεν έρχεται να καταλάβει δομές, αλλά να βάλει ένα τέλος στον τρόπο με τον οποίο ασκείται η πολιτική στη χώρα, να βάλει τέλος στο καθεστώς του ρουσφετιού και να κάνει παρελθόν το πελατειακό κράτος.

"Θέλω να έχετε στο μυαλό σας", είπε ο πρωθυπουργός στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, "ότι η εξουσία που μας ανατέθηκε ανήκει σε αυτούς που μας την ανέθεσαν, δηλαδή στον ελληνικό λαό" και υπογράμμισε την ανάγκη να επιδειχθεί μηδενική ανοχή σε φαινόμενα αλαζονείας, στις σπατάλες και στη διαφθορά και "να μην ξεχάσουμε ότι ο λαός υποφέρει. Ο λαός, απαιτεί να ματώσουμε για να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπειά του" είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις αλλαγές που έγιναν και οδήγησαν στη νέα δομή του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Τσίπρας είπε ότι σε δύο ημέρες έγιναν αλλαγές που δεν είχαν γίνει σε 40 χρόνια, ότι το υπουργικό συμβούλιο είναι πιο μικρό σε σχέση με το παρελθόν και ότι αποδείχθηκε με αυτό τον τρόπο ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις.

Επανέλαβε τη θέση του ότι δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, ότι θα υπάρξουν ευρύτερες συναινέσεις και θα εργαστεί για την εμπέδωση ενός πολιτισμένου πολιτικού κλίματος και ζήτησε να ξεκινήσει αμέσως το κυβερνητικό έργο και να δοθεί προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, της ανεργίας και κυρίως να στηριχθούν οι αδύναμοι.

"Η κυβέρνηση είναι έτοιμη με εθνικό σχέδιο για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και με ένα τετραετές σχέδιο που προβλέπει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς για να μην δημιουργούνται νέα ελλείμματα, αλλά όχι με αντιαναπτυξιακά πλεονάσματα" είπε ο κ. Τσίπρας. 

Όσον αφορά στη διαπραγμάτευση για το χρέος ανέφερε πως "θα διαψεύσουμε τις Κασσάνδρες". "Δεν θα πάμε σε αμοιβαία καταστροφική ρήξη, αλλά δεν συνεχίζουμε και την κοινωνική καταστροφή", πρόσθεσε, δηλώνοντας πως παίρνουν τέλος οι πολιτικές της υποτέλειας.

Δίνοντας έμφαση στην αντιμετώπιση της διαπλοκής, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνησή του θα έρθει σε σύγκρουση με ένα κατεστημένο δεκαετιών και επισήμανε την ανάγκη θεσμικής θωράκισης με στόχο την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής, αλλά και τη διεύρυνση των δημοκρατικών θεσμών.


Διάλογος με όλους

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είχε ισχυρό διεθνή αντίκτυπο και εκτίμησε ότι ήδη, το διεθνές κλίμα αλλάζει, η χώρα σηκώνει κεφάλι, αποκτά διεθνή υπόσταση, ανακτά την αυτοπεποίθησή της και χτίζει τις συμμαχίες της.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ετοιμότητά του να συζητήσει με όλους και πρόσθεσε ότι καλωσορίζει τον Μάρτιν Σουλτς που θα επισκεφθεί αύριο την Αθήνα και την Παρασκευή τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. 

"Θα βαδίσουμε στη νέα εποχή με σταθερότητα και σιγουριά και θα κάνουμε όσα πρέπει με διάλογο, κοινωνική συναίνεση, αλλά χωρίς συμβιβασμούς. Δεν υπάρχει περιθώριο για λάθη και καθυστερήσεις. Η ευθύνη είναι βαριά και δεν έχουμε δικαίωμα να διαψεύσουμε τη λαϊκή εντολή", είπε ο πρωθυπουργός κλείνοντας την ομιλία του.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή