facebook pixel

Ανακοινωση χωρις την ελληνικη συναινεση

Πρώτη σύγκρουση κυβέρνησης - ΕΕ για τις κυρώσεις στη Ρωσία

Ανακοίνωση της ΕΕ για τις κυρώσεις στη Ρωσία, χωρίς ελληνική συναίνεση, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Μαξίμου

Την έντονη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και τη βούληση να μην ανεχθεί την περιθωριοποίηση της χώρας, εκφράζουν καλά ενημερωμένες πηγές, με αφορμή την ενέργεια του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και της Επιτρόπου για την εξωτερική πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, να μη λάβει υπόψη τις θέσεις της Αθήνας για τη σύνταξη της δήλωσης σχετικά με την Ρωσία.

Με την δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, μεταξύ άλλων, προειδοποιούν τη Μόσχα με νέες κυρώσεις εξαιτίας της κλιμάκωσης των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία.

Εκφράζεται ακόμη η ανησυχία των ηγετών της ΕΕ για την επιδείνωση της ασφάλειας και της ανθρωπιστικής κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία και καταδικάζουν τους φόνους αμάχων κατά τον "τυφλό βομβαρδισμό" της Μαριούπολης.

Στην επικοινωνία που είχε το Μαξίμου με το επιτελείο του κ. Τουσκ και ο κ. Τσίπρας με την κ. Μογκερίνι, διατυπώθηκαν ενστάσεις ως προς το περιεχόμενο της δήλωσης και ζητήθηκαν κάποιες τροποποιήσεις.

Οι προτάσεις της Αθήνας αγνοήθηκαν και η δήλωση εκδόθηκε ως είχε πρωτοδιατυπωθεί.  

"Η δήλωση "Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ" που δημοσιεύθηκε σήμερα, κυκλοφόρησε χωρίς να έχει ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για την εξασφάλιση συναίνεσης των κρατών-μελών και ειδικότερα χωρίς να εξασφαλισθεί η συναίνεση της Ελλάδας" τονίζει σε ανακοίνωσή της η ελληνική κυβέρνηση.

Με την δήλωση αυτή είχαν διατυπώσει διαφωνίες και άλλες χώρες που θεωρούν λανθασμένη την πολιτική της ΕΕ κατά της Ρωσίας, ενώ έχουν εκφράσει έντονες αντιρρήσεις και στην πολιτική κυρώσεων.

Υπό αυτό το πρίσμα, η Αθήνα θα θέσει το θέμα αυτό στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών την προσεχή Πέμπτη που έχει ως βασικό θέμα συζήτηση τις ευρωρωσικές σχέσεις.

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι η υπόθεση αυτή επιβεβαιώνει αφενός το θεσμικό πρόβλημα λειτουργίας της ΕΕ, αφετέρου δε εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι τόσο η έκδοση της δήλωσης, όσο και η συνεδρίαση του Eurogroup την επομένη των εκλογών αποτελούν ένα τεστ για τη νέα κυβέρνηση.

Δήλωση Κοτζιά

"Αύριο το βράδυ πρέπει να πάμε στις Βρυξέλλες γιατί βρισκόμαστε από χθες σε μια σκληρή διαπραγμάτευση γύρω από το ζήτημα ενός τρίτου κύματος κυρώσεων απέναντι στη Ρωσία. 

Την Πέμπτη έχουμε έκτακτο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών και επιτρέψτε μου να πω ότι ορισμένα δείγματα ορισμένων εταίρων μας δεν ήταν τα καλύτερα. 

Παραβίασαν τους κανόνες λειτουργίας της ΕΕ και προσπάθησαν να μας φέρουν προ τετελεσμένων πριν καν ορκιστεί η νέα κυβέρνηση", επισήμανε ο νέος ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς, στο πλαίσιο της τελετής παράδοσης- παραλαβής στο υπουργείο.

Επιθετικά tweets κατά του Κοτζιά

Φωτιά στα social media έβαλε μία ανάρτηση στο Twitter από τον σουηδό πρώην πρωθυπουργό και διπλωμάτη, Καρλ Μπλιντ.

Επισυνάπτοντας φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται ο Νίκος Κοτζιάς με τον Ρώσο καθηγητή και θεωρητικό του ευρασιατισμού Αλεξάντρ Ντούγκιν, ο οποίος θεωρείται σύμβουλος του Βλαδίμιρ Πούτιν.

Στην ανάρτηση γράφει: Αυτό δεν μοιάζει εντελώς καλό. Ο νέος έλληνας ΥΠΕΞ σε μία εξαιρετικά αμφίσημη παρέα. Θα δούμε τι αυτό σημαίνει. 

Η φωτό που δημοσίευσε ο Καρλ Μπιντ
Η φωτό που δημοσίευσε ο Καρλ Μπιντ

Ο κύριος Κοτζιάς απάντησε ως εξής:

Πρώτη σύγκρουση κυβέρνησης - ΕΕ για τις κυρώσεις στη Ρωσία

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή