facebook pixel

Αντιδράσεις από ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ για το κυβερνητικό σχήμα

H ανακοίνωση της σύνθεσης της κυβέρνησης Τσίπρα έφερε τις πρώτες αντιδράσεις

Καθόλου θερμή δεν ήταν η υποδοχή του κυβερνητικού σχήματος που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας, από τη Νέα Δημοκρατία, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. "Ελάχιστες οι καλές εξαιρέσεις", σύμφωνα με το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, "κυβέρνηση χωρίς κατεύθυνση και με εύθραυστες ισορροπίες" καταγγέλλει η Συγγρού, για "αίσθηση του χιούμορ" μιλά η Χαριλάου Τρικούπη.

Ειδικότερα, η Νέα Δημοκρατία, με ανακοίνωση του εκπροσώπου τύπου της, Κώστα Καραγκούνη, εκφράζει βαθιά ανησυχία "για τη συμμετοχή [στην κυβέρνηση] προσώπων σε τομείς ευθύνης τα οποία έχουν εκφράσει επικίνδυνες θέσεις".

Ακόμη, έντονη είναι η διαφωνία της Νέας Δημοκρατίας με την κατάργηση των υπουργείων Ναυτιλιάς, Τουρισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και με την πιθανότητα να αναλαβεί την Προεδρία της Βουλής η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

"Χαιρετίζουμε το ολιγομελές κυβερνητικό σχήμα του κ. Τσίπρα, των 40 Υπουργών. Είναι μία κυβέρνηση χωρίς κατεύθυνση και με ισορροπίες εύθραυστες, ανάμεσα σε διαφορετικές συνιστώσες, εντός κι εκτός ΣΥΡΙΖΑ. 

Εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία για τη συμμετοχή προσώπων σε τομείς ευθύνης τα οποία έχουν εκφράσει επικίνδυνες θέσεις, όπως π.χ. για την ανάπτυξη, για τις αποκρατικοποιήσεις, για την ακύρωση επενδύσεων, για την επαναφορά του ασύλου παρανομίας στα πανεπιστήμια ακόμα και για τα ανοιχτά σύνορα για κάθε παράνομο μετανάστη.

Η Νέα Δημοκρατία είναι απολύτως αντίθετη με την κατάργηση των δύο πιο σημαντικών για την ανάπτυξη Υπουργείων, των Υπουργείων Ναυτιλίας και Τουρισμού, που προσέφεραν τη μεγαλύτερη συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας κατά τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Θεωρούμε επίσης αδιανόητη την υποβάθμιση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Επίσης, η προτεινόμενη επιλογή για τη θέση του Προέδρου της Βουλής, ενώ θα έπρεπε να σηματοδοτεί συναινέσεις και συνθέσεις ανάμεσα σε όλες τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες, προφανώς δεν διαθέτει τα χαρακτηριστικά αυτά.

Η Νέα Δημοκρατία είναι παρούσα για να κρίνει, να αξιολογεί, αλλά και να αποτρέπει πολιτικές ζημιογόνες για τα εθνικά συμφέροντα και τους Έλληνες πολίτες, ιδιαίτερα στις κρίσιμες ώρες που έρχονται".

Αντίδραση και από το Ποτάμι

Από την πλευρά του, το Ποτάμι, σημειώνει την έντονη αντίδρασή του για την επιλογή της "μόνιμης πρωταγωνίστριας των κοινοβουλευτικών καυγάδων", Ζωής Κωνσταντοπούλου για την προεδρία της Βουλής, και κάνει λόγο για "κακό κυβερνητικό σχήμα με ελάχιστες καλές εξαιρέσεις".

Υποστηρίζουν, ακόμη, στο κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, ότι τα υπουργείο "μοιράστηκαν με τη γνωστή παλαιοκομματική συνταγή από πρώην υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας μέχρι γνωστούς, ανεπαρκείς κομματικούς υπαλλήλους". 

"Θα περίμενε κανείς από ένα κόμμα που ήταν 2,5 χρόνια στην αξιωματική αντιπολίτευση και ζητούσε επιιτακτικά εδώ και τώρα εκλογές, να είχε προετοιμαστεί καλύτερα για αυτή την ιστορική του ευκαιρία", σημειώνουν οι κύκλοι του κόμματος. 

ΠΑΣΟΚ: Ορισμένες επιλογές δείχνουν αίσθηση του χιούμορ

"Από τις πράξεις της και όχι από τη σύνθεσή της. Εξ αντικειμένου και όχι εξ υποκειμένου", θα κριθεί η νέα κυβέρνηση, σημειώνει το ΠΑΣΟΚ, με ανακοίνωσή του.

Τονίζει, πάντως, ότι "τα πρόσωπα είναι οιωνοί ετερόκλητοι και αντιφατικοί, χωρίς πολιτική συνοχή και καθαρότητα. Ας ευχηθούμε το καλύτερο για τη χώρα. Σημειώνουμε επίσης με ενδιαφέρον ότι ορισμένες θεσμικές επιλογές του κ. Τσίπρα δείχνουν αίσθηση του χιούμορ", καταλήγουν στη Χαριλάου Τρικούπη.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή