facebook pixel

"απειλητικη για τη ζωη" και "ιστορικη", ελεγαν οι μετεωρολογοι, αλλα επεσαν εξω

Φάντασμα η Νέα Υόρκη, αλλά η "ιστορική" χιονοθύελλα δεν ήρθε ποτέ

Η επικείμενη χιονοθύελλα κατάφερε να "αδειάσει" την πόλη που δεν κοιμάται ποτέ

Μία χειμερινή καταιγίδα κατάφερε το "ακατόρθωτο": Άδειασε τη Νέα Υόρκη, την πόλη που δεν κοιμάται ποτέ, παρόλο που, τελικά, αποδείχθηκε ότι οι μετεωρολόγοι έπεσαν έξω.

Δεν φαίνεται ότι θα "υποφέρει", τελικά, η Νέα Υόρκη από τη χιονοθύελλα Τζούνο που πλήττει τις βορειοανατολικές ΗΠΑ και η οποία είχε χαρακτηριστή ως δυνητικά η μεγαλύτερη που θα χτυπούσε το "Μεγάλο Μήλο", στην ιστορία.

Ειδικότερα, στις 05:30 το πρωί (τοπική ώρα) αμερικανική Μετεωρολογική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ακυρώνει την προειδοποίηση που είχε εκδώσει για την πόλη, καθώς το φαινόμενο δεν ήταν τόσο ισχυρό όσο αναμενόταν. 

Τελικά, αντί για τα 70 εκατοστά χιόνι που αναμένονταν, το "λευκό πέπλο" που κάλυψε τα ανατολικά της πόλης έφτασε στο μισό ύψος (36 εκατοστά), ενώ μέσα στη Νέα Υόρκη έφτασε μόλις τα 17 εκατοστά.

Παρ' όλα αυτά, οι πρώτες ανακοινώσεις είχαν προλάβει να μετατρέψουν την πόλη, σε πόλη-φάντασμα. Και πολύ σωστά, αφού "κάλλιον το προλαμβάνειν".

Προηγούμενη ενημέρωση:

Μεγάλες ουρές στα σούπερ μάρκετ, σχεδόν έρημοι σιδηροδρομικοί σταθμοί και το μετρό, οι κουρτίνες πεσμένες στα θέατρα του Μπροντγουέι και οι δρόμοι της αμερικανικής μεγαλούπολης άδειοι χωρίς αυτοκίνητα. Μόνο εκχιονιστικά και οχήματα έκτακτης ανάγκης.

Η ανακοίνωση της "άφιξης" της μεγάλης χιονοθύελλας, η οποία περιγράφεται από τις αρχές ως μια από τις σοβαρότερες που έχουν πλήξει τη Νέα Υόρκη οδήγησε στην κινητοποίηση των αρχών και στη λήψη έκτακτων μέτρων πρόληψης, όπως η διακοπή των δημόσιων μέσων μεταφοράς από τις 23:00 τοπική (06:00 της Τρίτης, ώρα Ελλάδας).

Στη Νέα Υόρκη, όπως μεταδίδει το CNN, το χιόνι πέφτει ήδη με ταχύτερο ρυθμό, οι ριπές ανέμου είναι όλο και ισχυρότερες και οι θερμοκρασίες όλο και ψυχρότερες.

"Μπορεί τα πράγματα να μην φαίνονται άσχημα ακόμα", είπε, το βράδυ της Δευτέρας, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάσιο, "αλλά αυτό θα γίνει σύντομα".

Ο δήμαρχος, καθώς και ο κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο, κάλεσαν τον κόσμο να μείνει στο σπίτι του την Τρίτη.

"Είναι κυριολεκτικά η ηρεμία πριν την καταιγίδα. Είναι έτοιμη να ξεκινήσει για τα καλά" πρόσθεσε ο ντε Μπλάσιο.

"Απειλητική για τη ζωή και ιστορική" η χιονοθύελλα

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η οποία δεν είναι επιρρεπής σε υπερβολικές εκτιμήσεις ή ανακοινώσεις, χρησιμοποιεί όρους όπως "απειλητική για τη ζωή" και "ιστορική", για να περιγράψει το καιρικό σύστημα που αναμένεται να πλήξει την Νέα Υόρκη και τις γειτονικές αμερικανικές πολιτείες τις αμέσως επόμενες ώρες.

Έως και 58 εκατομμύρια άνθρωποι θα πληγούν από συνθήκες βαθιάς κατάψυξης. Η χειμερινή καταιγίδα θα μπορούσε να έχει, επίσης, εκτεταμένες οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις, ακόμη και πέρα από την περιοχή που αναμένεται να πλήξει άμεσα.

"Η χιονόπτωση θα είναι δραματική, αλλά δεν θα είναι αυτό που θα μπορούσε να προκαλέσει τη μεγαλύτερη ζημιά", είπε στο CNN ο μετεωρολόγος Τσαντ Μάγιερς.

Μια πιθανή πηγή μεγάλων προβλημάτων, όπως είπε ο Μάγιερς, θα είναι οι ριπές ανέμου που στέλνουν κλαδιά δέντρων πάνω σε γραμμές μεταφοράς ενέργειας. Αυτό θα μπορούσε να αφήσει χιλιάδες, ίσως και εκατομμύρια, ανθρώπους χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για ημέρες, κατά τον Αμερικανό μετεωρολόγο.

Μαζικές ακυρώσεις πτήσεων
Μαζικές ακυρώσεις πτήσεων

Έκτακτα μέτρα, όπως η απαγόρευση των μετακινήσεων, έχουν ληφθεί, επίσης, στο Κονέκτικατ και τη Μασαχουσέτη. Στη Φιλαδέλφεια, ο δήμαρχος Μάικλ Νούτερ κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Σχεδόν 7.000 πτήσεις ακυρώθηκαν για τη Δευτέρα και την Τρίτη, σύμφωνα με την ειδική ιστοσελίδα παρακολούθησης των πτήσεων Flightaware.com. Εκατοντάδες πτήσεις έχουν ήδη ακυρωθεί και για την Τετάρτη.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή