facebook pixel

"Η Ελλαδα δεν ειναι στοχος, μονο πυλη εισοδου προς την Ευρωπη"

CNN:"Κόμβος τζιχαντιστών η Ελλάδα"

CNN:"Κόμβος τζιχαντιστών η Ελλάδα"

Η Ελλάδα, εν αγνοία της, έχει μετατραπεί σε σταυροδρόμι τζιχαντιστών που προσπαθούν να πάνε στο Ιράκ και τη Συρία από την Ευρώπη, και μαχητών που επιστρέφουν στην "έδρα" τους από τη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN.

Όπως αναφέρει, τα μακριά θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας, η εγγύτητα της χώρας με την Τουρκία, η έκρηξη της παράνομης μετανάστευσης από τη Συρία και η σοβαρή οικονομική κατάσταση της χώρας, την καθιστούν έναν "ελκυστικό κόμβο" για ομάδες τζιχαντιστών, σύμφωνα με πηγές της αντιτρομοκρατίας που επικαλείται το CNN.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, πηγή που πρόσκειται στην ελληνική υπηρεσία πληροφοριών είπε πως ίσως υπάρχουν περίπου 200 άνθρωποι στη χώρα που έχουν δεσμούς με ομάδες τζιχαντιστών, όπως το Ισλαμικό Κράτος ή το Μέτωπο αλ Νόσρα –που είναι οι δυο ομάδες στα οποίες μετέχουν οι περισσότεροι ευρωπαίοι.

Κάποιες από τις πρόσφατες περιπτώσεις που συνδέονται με την Ελλάδα, σημειώνει το CNN, είναι οι εξής:

  • Βέλγοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ο Abdelhamid Abaaoud, προεξέχων Βέλγος τζιχαντιστής του ISIS, ενδέχεται να ταξίδεψε από τη Συρία στην Ελλάδα και μετά να επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον τρομοκρατικό πυρήνα που πρόσφατα εξαρθρώθηκε από τη βελγική αστυνομία
  • Aυτό το μήνα, τρεις νεαροί Βέλγοι συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο Charleroi καθώς ετοιμάζονταν να πετάξουν για Ελλάδα. Η βελγική εισαγγελία ανέφερε ότι τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για συμμετοχή σε τρομοκρατική ομάδα.
  • Στις 17 Ιανουαρίου, η ελληνική αστυνομία συνέλαβε έναν 33χρονο Αλγερινό –την έκδοση του οποίου είχε ζητήσει το Βέλγιο, καθώς σχετίζονταν με τις επιδρομές τις προηγούμενης εβδομάδας. Ο άνδρας που δεν έχει κατονομαστεί, έχει δηλώσει αθώος.
  • Πέρυσι, δύο Γάλλοι τζιχαντιστές συνελήφθησαν προσπαθώντας να περάσουν μέσω ελληνικού εδάφους για επιστρέψουν στο σπίτι τους. Ο ένας συνελήφθη μετά το πέρασμά του από την Ιταλία. Ο ένας ήταν ο Ibrahim Boudina, ένας 22χρονος Γάλλος υπήκοος που γεννήθηκε στο Αλγέρι. Οι Έλληνες συνοριοφύλακες βρήκαν στην κατοχή του ένα USB stick με οδηγίες για το πώς να κατασκευάσει αυτοσχέδιες βόμβες. Δεν τον έθεσαν υπό κράτηση, αλλά ειδοποίησαν τις γαλλικές αρχές, οι οποίες αργότερα βρήκαν εξοπλισμό για την κατασκευή βομβών και συσκευές στο διαμέρισμά του κοντά στις Κάννες. Ο Boudina έχει αρνηθεί τις κατηγορίες για τρομοκρατία και περιμένει να δικαστεί.
Σύμφωνα με το CNN, αυτό που είναι άγνωστο είναι το πόσοι τζιχαντιστές ταξιδεύουν μεμονωμένα -προς κάθε κατεύθυνση- και πόσοι χρησιμοποιούν δίκτυα υποστήριξης.

Άλλη πηγή σημείωνε πως "Η Ελλάδα δεν είναι στόχος, μόνο πύλη εισόδου προς την Ευρώπη και στάση για τους μαχητές που επιστρέφουν σπίτια τους".

"Οι μεγάλες κοινότητες των μεταναστών στην Ελλάδα, και ιδιαίτερα στην Αθήνα, βρίσκονται σε θέση να παράσχουν σε τζιχαντιστές και άλλες σχετιζόμενες ομάδες στέγη και γενικά να τους βοηθήσουν να παραμείνουν ανώνυμοι".

Αναλυτής που έχει μελετήσει τα μοτίβα των ταξιδίων των τζιχαντιστών, υποστήριξε, μιλώντας στο CNN, ότι υπάρχουν ενδείξεις πως μαχητές στήνουν πυρήνες logistics, στρατολόγησης και χρηματοδότησης στην Ελλάδα, εν μέρει για να διευκολύνουν τη μετάβαση ενός μεγάλου αριθμού επίδοξων μαχητών που ταξιδεύουν από το Κόσσοβο και την Αλβανία.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή