facebook pixel

Τσίπρας: Συμφωνία ως το καλοκαίρι - Από Δευτέρα χωρίς Τρόικα και μνημόνια

Την αυτοδυναμία ζήτησε για άλλη μια φορά από τους ψηφοφόρους ο Αλέξης Τσίπρας

Την αυτοδυναμία ζήτησε για άλλη μια φορά από τους ψηφοφόρους ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Ζάππειο, επαναλαμβάνοντας αρκετές φορές ότι η Τρόικα και τα μνημόνια θα αποτελούν παρελθόν από τη Δευτέρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι η επιδίωξη αυτοδυναμίας δεν είναι μια αλαζονική θέση αλλά αναγκαιότητα, προκειμένου να ανακοπεί η πορεία προς την καταστροφή. Όπως είπε, η Τρόικα επιθυμεί μια κυβέρνηση συνεργασίας, για να μην μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει απρόσκοπτα το πρόγραμμα και τις εξαγγελίες του.

Ο κ.Τσίπρας ρωτήθηκε μεταξύ άλλων αν θα επιδιώξει επαναληπτικές εκλογές σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρει να συγκεντρώσει αυτοδυναμία. Δεν θέλησε όμως να δώσει μια απάντηση, λέγοντας ότι δεν θέλει να σκέφτεται αυτό το ενδεχόμενο και τονίζοντας ότι είναι μεγάλη η ευθύνη της ψήφου των Ελλήνων. "Δεν θα συγκυβερνήσουμε για να είμαστε όμηροι των απόψεων της Μέρκελ", είπε.

Όσον αφορά στις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η κυβέρνησή του θα τηρήσει τις θεσμικές της υποχρεώσεις προς την ΕΕ, αλλά όχι απαραίτητα και τις πολιτικές, αν ο λαός με την ψήφο του καταδικάσει τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Από τη στιγμή που οι ανακοινώσεις του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, εξασφάλισαν χρόνο για διαπραγματεύσεις, αυτές θα γίνουν και θα επιτευχθεί συμφωνία ως το καλοκαίρι, υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, ζητώντας την στήριξη και των άλλων πολιτικών δυνάμεων. Παράλληλα διαχώρισε αυτό το κάλεσμα από εκείνα που απηύθυναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, λέγοντας ότι διαφέρει στο ότι αυτή τη φορά είναι κάλεσμα συναίνεσης για λύτρωση και όχι για καταστροφή.

"Πιο σοβαρές θα είναι οι συγκρούσεις εντός της χώρας"

Αναφερόμενος στη διαπλοκή, ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε την άποψη ότι οι πιο έντονες συγκρούσεις θα είναι αυτές μέσα στη χώρα, καθώς στο εξωτερικό διαμορφώνεται ένα διαφορετικό κλίμα. Προανήγγειλε επίσης την πρόθεσή του να λογοδοτήσουν "όσοι χρεωκόπησαν τις τράπεζες και ακόμα διοικούν", αλλά και όσοι βρέθηκαν στις λίστες Λαγκάρντ και Νικολούδη, καθώς και οι λαθρέμποροι καυσίμων και τσιγάρων. Πρόσθεσε μάλιστα ότι θα εποπτεύει ο ίδιος τις διαδικασίες ελέγχου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε και ότι τον απασχολεί η συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου, για την οποία υπήρξε επικοινωνία μεταξύ Γκίκα Χαρδούβελη και Μανόλη Δραγασάκη, ενώ αποκάλυψε ότι επρόκειτο να πραγματοποιηθεί και ραντεβού μεταξύ τους, το οποίο όμως ματαιώθηκε χωρίς να ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε άλλα σημεία της συνέντευξής του, ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε την επίσκεψή του στην Κύπρο ως πρώτο του ταξίιδ ως πρωθυπουργού και την επαναλειτουργία της ΕΡΤ μετά από διάλογο και σχετικά νομοσχέδια που θα κατατεθούν τη Βουλή. Εξέφρασε ακόμα για άλλη μια φορά την πρόθεσή του για διεκδίκηση του κατοχικού δανείου, ενώ είπε ότι το πρόσωπο που θα προετείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν θα συμβολίζει το χθες και θα πρέπει να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή