facebook pixel

ΕΚΤ: Εγκρίθηκε η έκτακτη ρευστότητα μέσω ELA για την Ελλάδα

Εγκρίθηκε από την ΕΚΤ το ελληνικό αίτημα για προσφυγή στον ELA

Το αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος για προσφυγή στον μηχανισμό παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA), εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), για διάστημα 15 ημερών, βάσει των σχετικών κανόνων, δηλαδή ως την επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Ειδικότερα, μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις στη Φανκφούτρτη, η ΕΚΤ έκανε δεκτό το ελληνικό αίτημα, αν και το ποσό της βοήθειας δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό.

Με την έγκριση της αίτησης η Τράπεζα της Ελλάδος θα μπορεί να δέχεται τις εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών -ομόλογα με την εγγύηση του κράτους- και θα τιμολογεί τον κίνδυνο που αναλαμβάνει με επιτόκιο 1,55%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά ζήτησε (και θα λάβει) σε πρώτη φάση πρόσβαση σε κεφάλαια ύψους έως 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, με την προοπτική να μπορεί να φτάσει τα 40 δισεκατομμύρια.

Σκοπός είναι να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες σε ρευστότητα, λόγω της εκροής καταθέσεων, αλλά και να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από την ανατίμηση του ελβετικού φράγκου.

Σχετικά με τις εκροές, σημειώνεται ότι, σύμφωνα με ανάρτηση του διευθυντή του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Γιώργου Μουρούτη, στο Facebook, μόνο χθες έγιναν εκροές καταθέσεων 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η απόφαση της ΕΚΤ ελήφθη λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, στο οποίο η Ελλάδα μπορεί να συμμετάσχει με έως και 15 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σημειώνεται πως Alpha Bank και Eurobank ζήτησαν προληπτικά να ανοίξει γραμμή πίστωσης μέσω του ELA, ωστόσο η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ζητήσει η πρόσβαση στο μηχανισμό να αφορά το σύνολο των συστημικών τραπεζών.

Το σχετικό αίτημα υποστήριξε στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Εν συνεχεία, θα εξεταστεί εκ νέου το ελληνικό αίτημα για να επιμηκυνθεί χρονικά το πρόγραμμα.

Ο τρόπος λειτουργίας του ELA

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ημερησίας, η έκτακτη ενίσχυση σε ρευστότητα παρέχεται με ευθύνη της ενδιαφερόμενης εθνικής Κεντρικής Τράπεζας. Αυτό σημαίνει ότι η εν λόγω τράπεζα αναλαμβάνει το κόστος και τους κινδύνους που ενδέχεται να προκύψουν από την παροχή έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα.

Κατά κανόνα, οι εθνικές κεντρικές τράπεζες παρέχουν στην ΕΚΤ λεπτομερή στοιχεία για κάθε πράξη έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα, το αργότερο εντός δύο εργάσιμων ημερών από την εκτέλεση της εν λόγω πράξης. Τα στοιχεία αυτά πρέπει να περιλαμβάνουν τουλάχιστον τα εξής:

  • τον αντισυμβαλλόμενο προς τον οποίο χορηγήθηκε ή θα χορηγηθεί έκτακτη ενίσχυση σε ρευστότητα
  • την ημερομηνία αξίας και την ημερομηνία λήξης της έκτακτης ενίσχυσης
  • το ποσό της έκτακτης ενίσχυσης
  • το νόμισμα στο οποίο χορηγήθηκε ή πρόκειται να χορηγηθεί
  • τις εξασφαλίσεις/εγγυήσεις έναντι των οποίων χορηγήθηκε ή πρόκειται να χορηγηθεί έκτακτη ενίσχυση
  • το επιτόκιο που θα καταβληθεί από τον αντισυμβαλλόμενο επί του ποσού της έκτακτης ενίσχυσης
  • τους ειδικούς λόγους για τους οποίους χορηγήθηκε ή πρόκειται να χορηγηθεί έκτακτη ενίσχυση
  • τη βραχυμεσοπρόθεσμη αξιολόγηση εκ μέρους του φορέα προληπτικής εποπτείας σχετικά με την κατάσταση ρευστότητας και τον βαθμό φερεγγυότητας του πιστωτικού ιδρύματος που λαμβάνει την έκτακτη ενίσχυση

Όπου κρίνεται σκόπιμο, περιλαμβάνεται και μια αξιολόγηση των διασυνοριακών προεκτάσεων ή/και των πιθανών συστημικών επιδράσεων της κατάστασης που επέβαλε/επιβάλλει την παροχή έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα.

Σε περίπτωση που το συνολικό ποσό των σχεδιαζόμενων πράξεων παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα προς συγκεκριμένο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ή προς συγκεκριμένο όμιλο χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων υπερβαίνει το όριο των 500 εκατ. ευρώ, η ενδιαφερόμενη Εθνική Κεντρική Τράπεζα οφείλει να ενημερώσει σχετικώς την ΕΚΤ, το νωρίτερο δυνατόν πριν από την παροχή της αιτούμενης ενίσχυσης.

Σε περίπτωση που το συνολικό ποσό των σχεδιαζόμενων πράξεων έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα προς συγκεκριμένο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ή προς συγκεκριμένο όμιλο χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων υπερβαίνει το όριο των 2 δισ. ευρώ, το Διοικητικό Συμβούλιο, θα εξετάζει κατά πόσον η διενέργεια των εν λόγω πράξεων θέτει κίνδυνο παρακώλυσης των στόχων και των καθηκόντων του Ευρωσυστήματος.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή