facebook pixel

Η "κριση δημοκρατιας" στην Ευρωπη ειναι το χασμα αναμεσα στην ελιτ και τους ψηφοφορους

BBC: Πολιτικό σεισμό στην Ευρώπη θα φέρει η νίκη ΣΥΡΙΖΑ

ΒΒC: Πολιτικός σεισμός στην Ευρώπη από ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ

Η άνοδος "λαϊκιστικών" κομμάτων στην εξουσία, θα υποχρεώσει μεγάλα κόμματα να συνάψουν συμμαχίες που στο παρελθόν θεωρούσαν αδιανόητες, σύμφωνα με έρευνα του Economist Intelligence Unit (EUI), γράφει σε άρθρο του, με τίτλο "Ημέρα της Δημοκρατίας: Η Ευρώπη αντιμέτωπη με πολιτικούς σεισμούς", ο ανταποκριτής του BBC για διεθνή θέματα, Μάικλ Γούλντριτζ.

Όπως αναμεταδίδει, μάλιστα, το ΑΠΕ - ΜΠΕ, το άρθρο του BBC χαρακτηρίζει τις εκλογές στην Ελλάδα ως την πιο "άμεση πολιτική πρόκληση", επισημαίνοντας ότι αυτή θα κρίνει κατά πόσο ο αυξανόμενος λαϊκισμός μεταφράζεται σε εκλογική επιτυχία.

Ειδικότερα, για την Ελλάδα, το BBC αναφέρει την εκτίμηση του EIU ότι, αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, αυτό θα προκαλέσει πολιτικό σεισμό στην ΕΕ και θα λειτουργήσει ως καταλύτης για πολιτικές αναταραχές σε άλλες χώρες.

"Η εκλογή κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν ιδιαίτερα αποσταθεροποιητική, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στην ευρύτερη περιοχή. Σχεδόν σίγουρα θα προκαλούσε κρίση στη σχέση της Ελλάδας με τους διεθνείς πιστωτές της, καθώς η διαγραφή του χρέους είναι κεντρικό θέμα της πολιτικής πλατφόρμας του κόμματος", υποστηρίζει το EIU.

Και προσθέτει ότι "με παρόμοια κόμματα κατά του κατεστημένου να κερδίζουν ταχύτατα έδαφος σε αρκετές άλλες χώρες, όπου πρόκειται να διεξαχθούν εκλογές εντός του 2015, η μετάδοση μίας περαιτέρω περιόδου κρίσης στην Ελλάδα θα έπαιρνε μεγάλες διαστάσεις".

Παραδείγματα ευρωπαϊκών εκλογών με πιθανότητα απρόβλεπτου αποτελέσματος τα οποία επικαλείται ο EIU, περιλαμβάνουν τις προγραμματισμένες αναμετρήσεις σε Ηνωμένο Βασίλειο, Δανία, Φινλανδία, Ισπανία, Γαλλία, Σουηδία, Γερμανία και Ιρλανδία.

"Υπάρχει ένας κοινός συντελεστής σε αυτές τις χώρες: η άνοδος των λαϊκιστικών κόμματων", αναφέρει ο EIU. "Το αίσθημα εναντίον του κατεστημένου αυξάνεται ανά την ευρωζώνη, και ο κίνδυνος πολιτικής αναταραχής και κρίσεων είναι ψηλός".

Η ανάλυση του EIU υποστηρίζει ότι τα "λαϊκιστικά" κόμματα και κινήματα -Αριστερά, Δεξιά και κεντρώα- κινούνται στον χώρο που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των παλαιών κομμάτων και της παραδοσιακής κοινωνικής τους βάσης.

Οι κεντρικές θέσεις πολλών από αυτά τα κόμματα είναι η αποκέντρωση των εξουσιών των Βρυξελλών, η μετανάστευση και η λιτότητα. 

Αύξηση των κινημάτων διαμαρτυρίας

Παράλληλα με την άνοδο των λαϊκιστικών κινημάτων, τα τελευταία χρόνια καταγράφεται και αύξηση της λαϊκής διαμαρτυρίας σε πολλά σημεία του κόσμου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του EIU, την τελευταία πενταετία έχουν δημιουργηθεί σημαντικά κινήματα διαμαρτυρίας σε περισσότερες από 90 χώρες. 

Αυτά, ως επί το πλείστον, έχουν για μπροστάρηδες μορφωμένους, νέους μεσοαστούς, που απεχθάνονται τους πολιτικούς ηγέτες και προτιμούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον παραδοσιακό τρόπο πολιτικής επικοινωνίας.

"Η πηγή αυτών των κινημάτων διαμαρτυρίας διαφέρει. Σε κάποιες περιπτώσεις, πρόκειται για αντίδραση στην οικονομική κρίση, σε άλλες για εξέγερση εναντίον μίας δικτατορίας και σε άλλες είναι η έκφραση μία λαϊκής επιθυμίας να ακουστεί η φωνή της στις πολιτικές ελίτ ή είναι οι φιλοδοξίες μίας νέας μεσαίας τάξης στις ταχύτατα αναπτυσσόμενες αναδυόμενες αγορές", σημειώνει ο EIU.

Όλες αυτές οι εξελίξεις, κατά το BBC, θέτουν το ερώτημα αν αυτοί οι πολιτικοί σχηματισμοί πράγματι συνιστούν απειλή για τη δημοκρατία ή αν αποτελούν απόδειξη ότι η δημοκρατία είναι ζωντανή.

Η ημέρα της Δημοκρατίας

Σημειώνεται ότι, σήμερα, 20 ιανουαρίου, τιμάται από το BBC η Ημέρα της Δημοκρατίας, με αφιερώματα στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση και τις ιστοσελίδες του. 

Το 2015 σηματοδοτεί την 750η επέτειο από το πρώτο εκλεγμένο κοινοβούλιο του Γουέστμίνστερ και την 800ή επέτειο από τη Μεγάλη Χάρτα, τη συμφωνία που συνήψε, το 1215, ο βασιλιάς της Αγγλίας, Ιωάννης ο Ακτήμων, με τους γαιοκτήμονες της χώρας του. Σήμανε το τέλος τού μεταξύ τους πολέμου και την αναγνώριση από πλευράς της μοναρχίας δικαιωμάτων προς τους γαιοκτήμονες, ως τότε ανήκουστων στον μεσαιωνικό κόσμο.

Η Magna Carta θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα έγγραφα στην ιστορία της δημοκρατίας καθώς, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει και την απαρχή του κοινοβουλευτισμού.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή