facebook pixel

"Συνονθυλευμα φυλαρχων το ΠΑΣΟΚ" - "Το ΚΙΔΗΣΟ θα κανει την εκπληξη"

Παπανδρέου: φταίνε και οι Καραμανλής - Μπαρόζο για την κρίση

ΓΑΠ: Για όλους και για όλα μίλησε ο STAR ο Γιώργος Παπανδρέου

Το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών θα κάνει την έκπληξη στις εκλογές της Κυριακής, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Γιώργος Παπανδρέου, σε μακράς διάρκειας συνέντευξης που έδωσε, αργά το βράδυ της Δευτέρας, στο STAR. Εξαπέλυσε, ακόμη, επίθεση σε Καραμανλή, Βενιζέλο, Μπαρόζο.

Παράλληλα, δήλωσε ότι δεν θα συνεργαστεί μετεκλογικά με τον κ. Σαμαρά, διότι έχει εμπειρία συνεργασίας μαζί του, και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι έπαιξε στα ζάρια τις θυσίες του ελληνικού λαού, πήρε τα πιο σκληρά μέτρα, καθυστέρησε τα βήματα της χώρας με την εμμονή του στις εκλογές, έκανε πίσω στις μεταρρυθμίσεις και το μόνο που έκανε ήταν περικοπές και αύξηση των φόρων.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ανέφερε για τον κ. Σαμαρά ότι τους τελευταίους μήνες "το έπαιξε Συριζαίος" και έλεγε ότι θα σκίσει τα μνημόνια, με αποτέλεσμα η χώρα να χάσει και πάλι σε αξιοπιστία.

Για τον κ. Σαμαρά ανέφερε επίσης ότι πριν την ψήφιση του μνημονίου του είχε ζητήσει στήριξη και η απάντηση που πήρε αρχικά ήταν ότι θα έβλεπε την πιθανότητα συνεργασίας, αλλά λίγο αργότερα απέρριψε την πρόταση και μάλιστα διέγραψε βουλευτές, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, που ψήφισαν το μνημόνιο.

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι στοχοποιήθηκε από το οικονομικό, πολιτικό και μιντιακό κατεστημένο, επειδή δεν ήταν βολικός και θέλησε να κόψει τον ομφάλιο λώρο του κράτους με αυτό το σύστημα. Και διαβεβαίωσε πως ούτε ως Πρόεδρος του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών θα είναι βολικός. Θα είμαστε δύσκολοι στις συνεργασίες, είπε, απαντώντας σε ερώτηση αν θα συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, διότι "θα θέσουμε όρους".

Οι όροι του ΚΙΔΗΣΟ για συνεργασία

Οι όροι που θα θέσει συνοψίζονται στη διαμόρφωση ενός ελληνικού σχεδίου μεταρρυθμίσεων, στη νέα ελάφρυνση του χρέους, στη βοήθεια από τους εταίρους για την έξοδο της χώρας στις αγορές, στον τερματισμό της λιτότητας. Και όλα αυτά, ως συμφωνία πακέτο με τους εταίρους, να τεθούν υπό την κρίση του ελληνικού λαού με δημοψήφισμα. 

Το οποίο, όπως είπε, φοβάται το κατεστημένο, γιατί φοβάται τη φωνή του ελληνικού λαού, όπως έδειξε και η εμπειρία του 2011 με το δημοψήφισμα που είχε προτείνει τότε. Επανέλαβε ότι πηγαίνοντας στις Κάννες είχε, στην ουσία ανατραπεί, καθώς και ότι ο κ. Βενιζέλος άλλαξε τη θέση του για το δημοψήφισμα, το οποίο, δύο μέρες πριν, είχε χαρακτηρίσει "λυτρωτικό". 

Αρνήθηκε ότι παρέδωσε την εξουσία στον κ. Σαμαρά, όπως του καταλογίζουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, και αντέτεινε ότι αυτοί που παρέδωσαν στον κ. Σαμαρά ήταν αυτοί που αποστάτησαν από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Επίσης διέψευσε ότι πρότεινε τον κ. Βενιζέλο για τη θέση του πρωθυπουργού.

Επίθεση σε Καραμανλή

Σε ερώτηση αν τα στοιχεία για το έλλειμμα είναι "πειραγμένα" απάντησε ότι αυτά που ήταν πειραγμένα ήταν τα στοιχεία της κυβέρνησης Καραμανλή, όπως αναγνώρισαν η Eurostat και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και εξέφρασε την απορία του γιατί κανένας εισαγγελέας δεν ερεύνησε αυτή την υπόθεση.

Κατηγόρησε τον Κώστα Καραμανλή ότι γνώριζε, αλλά έκρυβε τα πραγματικά στοιχεία και σε επίμονες ερωτήσεις απάντησε "φέρτε εδώ τον κ. Καραμανλή να τα συζητήσουμε οι δυό μας". 

Τον κατηγόρησε επίσης ότι, ενώ έφερε το 2005 το ΔΝΤ και ζήτησε τεχνική βοήθεια για τη φορολογία, δεν έκανε τίποτα, ενώ επί έξι, σχεδόν, χρόνια που ήταν πρωθυπουργός δεν πήρε κανένα μέτρο για να μη φθάσουμε στην κρίση και το μνημόνιο. "Αν ο κ. Καραμανλής είχε πάρει μέτρα δύο χρόνια πριν το 2009", πρόσθεσε, "δεν θα φτάναμε στο μνημόνιο". 

Χρησιμοποίησε τη λέξη "εμπρηστές" για να χαρακτηρίσει τις κυβερνήσεις Καραμανλή, που πρέπει να φοβούνται μια έρευνα από Εξεταστική Επιτροπή, από την οποία δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα οι "πυροσβέστες", δηλαδή οι δικές του κυβερνήσεις. 

Ενώ όταν τέθηκε ερώτημα για ευθύνες του ΠΑΣΟΚ σε υποθέσεις σκανδάλων επί κυβερνήσεων Σημίτη, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι ο ίδιος είχε προτείνει στον κ. Καραμανλή να παραπεμφθούν όλες οι υποθέσεις σε Εξεταστικές Επιτροπές "και ας ματώσουμε τα δύο κόμματα", αλλά να καθαρίσει το πολιτικό σύστημα. 

Ο κ. Καραμανλής, όμως, όπως πρόσθεσε, δεν έκανε απολύτως τίποτα. Επίσης ο κ. Παπανδρέου δήλωσε υπερήφανος διότι η κυβέρνησή του ήταν η μόνη κυβέρνηση της οποίας στέλεχος δεν κατηγορήθηκε για σκάνδαλα. 

Το δημοψήφισμα και οι 180 ψήφοι

Σε ερωτήσεις σχετικά με το επιχείρημα του κ. Βενιζέλου ότι έπρεπε να ζητηθεί ψήφιση του μνημονίου με 180 ψήφους, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι, πέραν της άρνησης του κ. Σαμαρά να ψηφιστεί και από τη ΝΔ, αν ζητούσε από τη Βουλή 180 ψήφους και δεν τις έπαιρνε, η Ελλάδα κινδύνευε να μη μπει στο πρόγραμμα. 

Ο ίδιος, όπως είπε, θα μπορούσε να ρίξει την ευθύνη γι' αυτό στον κ. Σαμαρά, αλλά, στο μεταξύ, η χώρα θα είχε πτωχεύσει. 

Ανάλογη ήταν η απάντηση που έδωσε και σε ερώτηση γιατί, τελικά, δεν επέμεινε στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος το 2011, ζητώντας έγκριση της πρότασης από τη Βουλή, όπως προβλέπεται. Ο κ. Παπανδρέου είπε πως αν η Βουλή απέρριπτε την πρόταση, η χώρα έπρεπε να οδηγηθεί σε εκλογές με κίνδυνο να χαθεί το δεύτερο δάνειο των 130 δισ. και το PSI. 

Οι ευθύνες του Μπαρόζο για την κρίση

Μεγάλες ευθύνες για την κρίση στην Ελλάδα επέρριψε ο κ. Παπανδρέου και στην Κομισιόν, και ιδιαίτερα στον Μανουέλ Μπαρόζο, τον οποίο κατηγόρησε ότι δεν έκανε τίποτα για να ελέγξει τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας επί κυβερνήσεων Καραμανλή. 

Και περιέγραψε ένα μάλλον θερμό επεισόδιο που είχε με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, σε μια Σύνοδο, τον Φεβρουάριο του 2010, όταν ο κ. Μπαρόζο του ζήτησε εξηγήσεις για τα στοιχεία της οικονομίας και του ζήτησε να πάρει σκληρά μέτρα. 

Ο κ. Παπανδρέου, απαντώντας στον κ. Μπαρόζο σε εκείνη τη Σύνοδο, όπως ανέφερε, επέκρινε έντονα τον Πρόεδρο της Κομισιόν ζητώντας του εξηγήσεις για το γεγονός ότι ο ίδιος δεν έκανε τίποτα επί πέντε χρόνια με τον κ. Καραμανλή, και ζητά από τον νεοεκλεγέντα Έλληνα πρωθυπουργό να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. 

"Το ΠΑΣΟΚ έγινε συνιστώσα της ΝΔ"

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, τόνισε ότι, δυστυχώς, το ΠΑΣΟΚ έγινε συνιστώσα της ΝΔ, και ότι ο ίδιος ανέμενε ότι θα είχε διαφοροποιηθεί σκληρά από τη δεξιά, η κυβέρνηση της οποίας στην πολιτική της είχε και ακροδεξιά χαρακτηριστικά. 

Αντίθετα, είπε, το ΠΑΣΟΚ κατέληξε να είναι ένα συνονθύλευμα φυλάρχων, ικανών κατά τα άλλα ανθρώπων, οι οποίοι, όμως, έχασαν τις αρχές, τις αξίες, τον ριζοσπαστισμό τους και τη διάθεση για σύγκρουση με τα κακώς κείμενα της χώρας.

Όπως είπε, πάντως, προσβλέπει σε νέα συνάντηση, στην πορεία, με πολλά στελέχη που κινούνται στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά στη βάση αρχών και αξιών, όπως αυτές που πρεσβεύει το ΚΙΝΗΜΑ. 

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή