facebook pixel

Υπόθεση εκβιασμών: οι εγκέφαλοι, η οργάνωση, οι αποδράσεις

Η οργάνωση της εγκληματικής οργάνωσης που εκβίαζε και τοποθετούσε βόμβες

Παναγιώτης Βλαστός, Γιάννης Σκαφτούρος και Βασίλης Στεφανάκος φέρονται ως τα αρχηγικά μέλη του κυκλώματος εκβιασμών που αποκάλυψε η ΕΛ.ΑΣ., και το οποίο δρούσε ως εγκληματική οργάνωση από τον Μάιο του 2011, σύμφωνα με το διαβιβαστικό της υπόθεσης. Οι τρεις άντρες φέρονται να ανέθεταν στους υπολοίπους τις "δουλειές" τους.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται, οι Παναγιώτης Βλαστός, Γιάννης Σκαφτούρος και Παναγιώτης Στεφανάκος, έδιναν εντολές διά ζώσης, είτε σε επισκεπτήρια είτε στις αιθουσες των δικαστηρίων όπου δικάζονταν.

Σε άλλες περιπτώσεις, οι προφορικές ή γραπτές εντολές δίνονταν σε κρατούμενους που είχαν την ευκαιρία να βγουν εκτός φυλακής (άδειες ή αποφυλάκιση), σε συγγενείς και φίλους, και σε πρόσωπα με τα οποία τα μέλη του κυκλώματος είχαν ερωτικές σχέσεις.

Εντολές φέρονται να έπαιρναν ακόμα και επίορκοι σοφρωνιστικοί, αλλά και δικηγόροι. Όπως επισημαίνεται στο διαβιβαστικό, οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση φέρονται να δωροδοκούσαν σωφρονιστικούς και αστυνομικούς, ενώ έχει καταγραφεί και απόπειρα δωροδοκίας δικαστικών.

Εντυπωσιακή ενορχήστρωση από τη φυλακή

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η οργάνωση του κυκλώματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αρχηγοί -καθοδηγώντας τα πάντα από τη φυλακή, μέσω τηλεφώνων και γραπτών μηνυμάτων- φρόντιζαν ώστε τα άτομα που συμμετείχαν σε παράνομες δραστηριότητες και πράξεις να μην γνωρίζονται μεταξύ τους. Κάθε συμμετέχοντας γνώριζε μόνο μέρος της "δουλειάς".

Για να εξασφαλισθεί η παραπάνω σημαντική λεπτομέρεια, οι πιο "εύκολες" δουλειές ανατίθονταν σε άτομα που είχαν "υποχρέωση" στους αρχηγούς, και τα οποία -προφανώς- δεν θα ρωτούσαν περισσότερα από όσα χρειάζονταν.

Κάντε κλικ για το πλήρες σχεδιάγραμμα με την οργάνωση του κυκλώματος

Στο παραπάνω σχεδιάγραμμα, ο πολιτικός κρατούμενος που αναφέρεται πάνω αριστερά, φέρεται να είναι ο Άκης Τσοχατζόπουλος

Στο διαβιβαστικό αναφέρεται ότι το κύκλωμα χρησιμοποιούσε ανώνυμα κινητά, κάποια εκ των οποίων καταχωρημένα σε εταιρείες, με στοιχεία ανύπαρκτων αλλοδαπών. Τα κινητά (οι τηλεφωνικοί αριθμοί) φρόντιζαν να τα αλλάζουν, όποτε τελείωνε μία "δουλειά", ενώ στις τηλεφωνικές συνομιλίες τους δεν ανέφεραν ποτέ τα ονόματά τους.

Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, η τριανδρία των αρχηγών φέρεται να προσπάθησε να ξεγελάσει τις αρχές: γνωρίζοντας ότι οι συνομιλίες καταγράφονται, οι τρεις φέρονται να έκαναν αναφορές σε εγκληματικές πράξεις, τονίζοντας ότι δεν εμπλέκονται σε αυτές.

Το σουλατσάρισμα στις φυλακές

Σύμφωνα με το διαβιβαστικό, οι αρχηγοί της εγκληματικής οργάνωσης είχαν τη δυνατότητα να κυκλοφορούν σε όλες τις πτέρυγες της φυλακής και είχαν ελεύθερα επισκεπτήρια, δεχόμενοι επισκέψεις ακόμα και μέσα στο κελί τους.

Επίσης, φέρονται να ασκούσαν ψυχολογική βία και να εκτόξευαν απειλές σε βάρος ατόμων που θεωρούσαν εμπόδια στους στόχους τους, όπως δικαστές, εισαγγελείς, σωφρονιστικούς υπαλλήλους και αστυνομικούς.

Ο Παναγιώτης Βλαστός, ειδικότερα, ερχόταν σε επαφή με αρκετούς "VIP κρατούμενους", μεταξύ των οποίων ήταν οι Ακης Τσοχατζόπουλος, Βίκτωρας Ρέστης, Γιάννης Σμπώκος και Μάκης Ψωμιάδης.

Ο Βλαστός ήταν προσεκτικός στις μετακινήσεις του, ώστε να μην τον καταγράφουν οι κάμερες, ενώ φέρεται να είχε απειλήσει νέους σωφρονιστικούς που του αρνήθηκαν ιδιαίτερο επισκεπτήριο, λέγοντας τους: "Εγώ δεν είμαι χθεσινός, θα σας γ... όλους. Θα γίνει κανονικά το επισκεπτήριο, μη σας ανατινάξω".

"Όταν η φυλακή ήταν ανοιχτή, δηλαδή κατά τον προαυλισμό των κρατουμένων, ο Βλαστός ανέβαινε συνεχώς στο δωματιάκι του φύλακα και από εκεί επικοινωνούσε με οποιοδήποτε κρατούμενο του ισόγειου χώρου της πτέρυγας. Ο Βλαστός κάποιες φορές είχε συναντηθεί και μιλήσει με το Σμπώκο", αναφέρει σε κατάθεσή του κρατούμενος.

Οι ταμίες - συμβολαιογράφοι θανάτου

Οι οργάνωση φέρεται να είχε ως ταμίες άτομα της εμπιστοσύνης των αρχηγών, τα οποία διαχειρίζονταν μεγάλα χρηματικά ποσά -ανάμεσά τους, πιθανολογείται, μεγάλο μέρος από τα χρήματα της απαγωγής του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου.

Οι ταμίες κατηγορούνται, επίσης, για την έκδοση "συμβολαίου θανάτου" για γυναίκα πρόεδρο εφετών και της αστυνομικής συνοδείας της. Είναι επίσης κατηγορούμενοι ότι έδωσαν εντολή για την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού σε εισαγγελέα.

Σχετικά, στο διαβιβαστικό αναφέρεται και η τοποθέτηση τριών βομβών σε σπίτια, προκειμένου να πάρουν χρήματα από κρατούμενο στις φυλακές Κορυδαλλού. Η τελευταία βομβιστική ενέργεια που καταγράφεται είναι την Πρωτοχρονιά, στο σπίτι της Λίτσας Βλαστού. Η ίδια κατέθεσε στην αστυνομία ότι ο Παναγιώτης Βλαστός ήθελε να σκοτώσει την ίδια και την οικογένεια της.

Στο διαβιβαστικό της  αστυνομίας καταγράφεται ότι ο ηγούμενος της μονής Βατοπεδίου Εφραίμ για τον οποίο ο Π.  Βλαστός φέρεται να είχε πει ότι "έχει πολλά λεφτά", του είχε ζητήσει να τον προστατεύει.

Η σχέση με τους τρομοκράτες και οι απόπειρες απόδρασης

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, η εγκληματική οργάνωση είχε "αμφίδρομη σχέση βοήθειας, οργανώνοντας ακόμα και αποδράσεις από κοινού", με άτομα που έχουν κατηγορηθεί για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις.

Μάλιστα, σύμφωνα με την κατάθεση της "Λίτσας", για την απόπειρα απόδρασης από τον Κορυδαλλό (12 Δεκεμβρίου 2011), ο Βλαστός είχε επαφές με άτομα - μέλη της οργάνωσης Συνομωσία των Πυρήνων της Φωτιάς (ΣΠΦ).

Κατά την πραγματοποίηση της σχεδιαζόμενης απόδρασης, φέρονται να είχαν συνεννοηθεί ο Βλαστός που είχε στην κατοχή του πιστόλι, να μεταβεί στο επισκεπτήριο των μελών της Συνομωσίας των Πυρήνων της Φωτιάς, και με την απειλή πιστολιού να αναγκάσει τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους να ανοίξουν τις πόρτες.

Αυτό και έγινε, αλλά φτάνοντας στην τελευταία πόρτα, ο σωφρονιστικός πρόλαβε και την έκλεισε.

Η αναφορά στον Εφραίμ

Στο διαβιβαστικό της αστυνομίας καταγράφεται, ακόμη, ότι ο ηγούμενος της μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, είχε ζητήσει από τον Βλαστό να τον προστατεύει. Σημειώνεται ότι για τον Εφραίμ, ο Παναγιώτης Βλαστός φέρεται να είχε πει ότι "έχει πολλά λεφτά".

Φωτογραφίες από τη συνέντευξη τύπου της ΕΛ.ΑΣ.


Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή