facebook pixel

Εντοπίστηκε στο Παγκράτι δίκτυο τζιχαντιστών

Τα τηλεφωνήματα του Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ εντοπίστηκε ότι έγιναν από την Ελλάδα

O Βέλγος τζιχαντιστής, ο φερόμενος ως "εγκέφαλος" του πυρήνα που διαλύθηκε την Πέμπτη στο Βέλγιο, λίγο πριν προχωρήσει σε επιθέσεις, φέρεται ότι οργάνωσε την επιχείρηση από την Ελλάδα, υποστηρίζουν σήμερα, Σάββατο, τα βελγικά μέσα ενημέρωσης.

Tουλάχιστον τέσσερις προσαγωγές ατόμων αραβικής καταγωγής –προερχόμενα κυρίως από τη Συρία– έχει προσαγάγει τις τελευταίες ώρες η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία από το Παγκράτι.

Ανάμεσα στους προσαχθέντες, που εντοπίστηκαν στην περιοχή του Παγκρατίου, εκτιμάται ότι μπορεί να είναι και ο Βέλγος τζιχαντιστής, φερόμενος ως "εγκέφαλος" του πυρήνα που διαλύθηκε την Πέμπτη στο Βέλγιο.

"Οι ερευνητές μας καταζητούν τον χρηματοδότη και αρχηγό του τζιχαντιστικού πυρήνα", Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, κυρίως με τη βοήθεια του FBI, υποστηρίζει η εφημερίδα "Λα Ντερνιέρ Ερ".

Ηλικίας 27 ετών, ο άνθρωπος αυτός, ο οποίος είχε ενταχθεί στις τάξεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, είναι ένας Βέλγος μαροκινής καταγωγής που μεγάλωσε στο Μόλενμπεεκ, μια λαϊκή συνοικία των Βρυξελλών, υποστηρίζει η εφημερίδα.

Το VTM υποστηρίζει επίσης πως οι βελγικές αρχές ήρθαν σε επαφή με τους Έλληνες ομολόγους τους για να τους ζητήσουν να επέμβουν εναντίον του φερόμενου ως "εγκεφάλου" του πυρήνα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Εμφανίζεται σε πολλά προπαγανδιστικά βίντεο του Ισλαμικού Κράτους στο Ίντερνετ. Σε ένα απ' αυτά, οδηγεί ένα όχημα που σέρνει τέσσερα πτώματα τα οποία έχουν ακρωτηριασθεί από μαχητές της εξτρεμιστικής οργάνωσης. Ο μικρός, 13χρονος, αδελφός του είχε πάει στη Συρία για να τον συναντήσει και φωτογραφίες στις οποίες ο ανήλικος εικονίζεται να ποζάρει με όπλα είχαν προκαλέσει ανησυχίες το περασμένο καλοκαίρι στο Βέλγιο.

Σύμφωνα με το φλαμανδικό τηλεοπτικό δίκτυο VTM, η έρευνα για τον πυρήνα άρχισε στο διάστημα ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά λόγω ύποπτων τηλεφωνημάτων που δεχόταν ένας κρατούμενος στη φυλακή του Λάντιν, κοντά στη Λιέγη (ανατολικό Βέλγιο).

Υποκλοπές αποκάλυψαν πως ο Αμπααούντ επικοινωνούσε με τους ύποπτους τζιχαντιστές μέσω του κρατουμένου αυτού, ο οποίος είναι ο αδελφός του ενός από τους δύο υπόπτους που σκοτώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης σε έφοδο της αστυνομίας στο Βερβιέ (ανατολικό Βέλγιο).

Σύμφωνα με το VTM, τα τηλεφωνήματα αυτά εντοπίσθηκε ότι έγιναν από την Ελλάδα. Η "Ντερνιέρ Ερ" προσθέτει πως ο ύποπτος μπορεί επίσης να βρίσκεται στην Τουρκία.

Σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, η ομοσπονδιακή εισαγγελία που είναι αρμόδια για την έρευνα ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε τις πληροφορίες αυτές.

Το VTM υποστηρίζει επίσης πως οι βελγικές αρχές ήρθαν σε επαφή με τους Έλληνες ομολόγους τους για να τους ζητήσουν να επέμβουν εναντίον του φερόμενου ως "εγκεφάλου" του πυρήνα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Το βράδυ της Πέμπτης, μετά την κυκλοφορία του Charlie Hebdo στο Βέλγιο, έγινε φανερό πως οι τζιχαντιστές επρόκειτο να χτυπήσουν την επομένη το πρωί και τότε ελήφθη η απόφαση να πραγματοποιηθεί η επιχείρηση εναντίον αυτής της ομάδας.

Ο πυρήνας που διαλύθηκε αποτελούνταν εν μέρει από τζιχαντιστές οι οποίοι είχαν πολεμήσει στη Συρία. Ήταν έτοιμοι να "σκοτώσουν αστυνομικούς μέσα στο δρόμο και μέσα σε αστυνομικά τμήματα", σύμφωνα με την ομοσπονδιακή εισαγγελία. Δύο ύποπτοι σκοτώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία στο Βερβιέ.

Εξάλλου 13 πρόσωπα συνελήφθησαν στο Βέλγιο, σε βάρος πέντε εκ των οποίων απαγγέλθηκαν κατηγορίες για "συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση". Τρία εξ αυτών προφυλακίσθηκαν.

Δύο ύποπτοι ως μέλη του πυρήνα, Βέλγοι που ήθελαν να διαφύγουν στην Ιταλία, συνελήφθησαν στη Γαλλία.

Πηγή: newsit.gr

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή