facebook pixel

Όσα είπε ο Τσίπρας στη συνέντευξη στο Twitter

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε σε ερωτήσεις που του έθεσαν χρήστες του Twitter

Σε μια ανοιχτή διαδικτυακή συνέντευξη που διοργανώθηκε από την εφημερίδα Αυγή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας απάντησε σε ερωτήσεις που του έθεσαν χρήστες του Twitter μέσα από το hashtag #askTsipras.

Σε μερικά από τα κυριότερα σημεία της συνέντευξής του, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε τα εξής:

Για τον δημόσιο τομέα:

"Οι ριζικές μεταρρυθμίσεις που θα επιδιώξει στο Δημόσιο μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, χρειάζονται αλλαγές νοοτροπίας. Θα έχουν να κάνουν με τον εξορθολογισμό του Δημοσίου ώστε να είναι αποδοτικό. Όσον αφορά στην Ολυμπιακή Αεροπορία, και το λιμάνι που διαχειρίζεται η COSCO, θα κάνουμε αυτά που μπορούμε, όχι αυτά που θέλουμε. Έγινε εθνικό έγκλημα με την Ολυμπιακή αλλά δεν υπάρχει άμεση δυνατότητα επανίδρυσης εθνικού αερομεταφορέα. Είναι θέση αρχής η παρουσία του Δημοσίου σε κομβικές θέσεις. Η COSCO είναι ειδικό θέμα γιατί είναι κρατική επιχείρηση, όχι ιδιώτης, και αφορά και τη διακρατική σχέση Ελλάδας-Κίνας. Στη συμφωνία που έγινε, η Ελλάδα δεν πήρε αυτά που έπρεπε και παραχώρησε περσσότερα απ' όσα μπορούσε. Έπρεπε να εξασφαλιστεί ανταποδοτικότητα στην πραγματική οικονομία, όπως εξαγωγή ελληνικών προϊόντων στην κινεζική αγορά, κάτι που δεν έθεσε κανείς".

Για τις σχέσεις κράτους-εκκλησίας:

"Σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, η εκκλησία πρέπει να είναι ανεξάρτητη και ανεπηρέαστη για να υπηρετεί το κοινωνικό της έργο, ειδικά σε καιρούς κρίσης ειδικά. Ο διαχωρισμός θα προκύψει με συνταγματική αναθεώρηση μέσα από διάλογο, και είναι μια ιστορική ευκαιρία γι' αυτό, από τη στιγμή που στην ηγεσία της εκκλησίας αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας άνθρωπος με κατανόηση και δημοκρατική ευαισθησία".

Για την παιδεία:

"Ο νόμος Διαμαντοπούλου ήταν εκδικητικός για το ελληνικό πανεπιστήμιο, που έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά. Το ελληνικό πανεπιστήμιο παρέχει υψηλό επίπεδο γνώσης και μόρφωσης, αφού οι απόφοιτοί μας γίνονται δεκτοί στα καλύτερα πανεπιστήμια και διαπρέπουν. Αυτή τη στιγμή το δημόσιο πανεπιστήμιο δεν μπορεί να λειτουργήσει, στερείται πόρων για στοιχειώδεις ανάγκες. Ο δικός μας στόχος είναι η διευκόλυνση των πανεπιστημίων και η αποκατάσταση της λειτουργίας από τον νόμο Διαμαντοπούλου".

Για το μεταναστευτικό:

"Θεωρώ το μεταναστευτικό πρόβλημα διεθνές και φυσικά ευρωπαϊκό, με ουμανιστική διάσταση. Υπάρχει συνευθύνη ευρωπαϊκή. Στόχοι μας μεταξύ άλλων είναι η κατάργηση των κέντρων κράτησης από κέντρα φιλοξενίας στις εισόδους υποδοχής, και η διεκδίκηση αναθεώρησης της συνθήκης 'Δουβλίνο 2'. Αυτή τη στιγμή η μεταναστευτική πολιτική είναι αναποτελεσματική, μισάνθρωπη, και φορτώνει τα βάρη στις χώρες υποδοχής, που έχουν γίνει αποθήκες ανθρώπινων ψυχών. Πρέπει να υπάρχει σεβασμός των διεθνών συνθηκών για άσυλο. Όσο για την ιθαγένεια, τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα, τα θεωρούμε Έλληνες. Πιστεύουμε στη φιλοσοφία ότι Έλληνες είναι αυτοί που παίρνουν ελληνική παιδεία. Και πρόκειται για μια σημαντική μερίδα πληθυσμού".

Για την καταστολή και αστυνόμευση:

"Θέλουμε να υπάρξει μια μεταρρύθμιση και εκδημοκρατισμός της ελληνικής αστυνομίας. Ο στόχος πρέπει να είναι η πάταξη της εγκληματικότητας. Η ασφάλεια είναι συνταγματικό δικαίωμα, αλλά πρέπει να υπάρχει αστυνόμευση, όχι αστυνομοκρατία. Πρόληψη, όχι να δέρνουν διαδηλωτές. Δεν είπαμε ποτέ να αφοπλιστεί η αστυνομία, δεν γίνεται αυτό, το είπαμε μόνο για εκείνους που έρχονται σε επαφή με διαδηλωτές. Στον υπόλοιπο κόσμο, και ειδικά στις αστυνομίες βορειοευρωπαϊκών χωρών, οι αστυνομικοί που έρχονται σε επαφή με διαδηλωτές, δεν είναι οπλισμένοι. Χρειάζεται αναδιάρθρωση μονάδων, ώστε να είναι ειδικές για έκτακτα περιστατικά πραγματικής εγκληματικότητας και βίας. Θα προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις με την υποστήριξη εκλεγμένων συνδικαλιστικών οργάνων των αστυνομικών, με τα οποία είμαστε σε άριστη επικοινωνία και επαφή".

Για την υιοθεσία παιδιών απο ομόφυλα ζευγάρια:

"Είναι ένα δύσκολο θέμα, υπάρχουν ακόμα πολλές επιφυλάξεις και από την επιστημονική κοινότητα, και το θέμα δεν θα συμπεριληφθεί στις προγραμματικές μας δηλώσεις. Θα κάνουμε πρώτα διάλογο με διάφορους φορείς πριν δώσουμε μια οριστική θέση.

Για τις εξεταστικές επιτροπές:

"Θα ζητήσουμε να γίνει εξεταστική επιτροπή για τα μνημόνια, εξάλλου και ο Σαμαράς την είχε ζητήσει. Όχι ρεβανσιστικά αλλά επειδή το δικαιούται ο ελληνικός λαός. Θα εμπιστευθούμε την ελληνική δικαιοσύνη και τους θεσμούς για το δημόσιο συμφέρον. Εμείς όμως δεν είμαστε δικαστική εξουσία".

Για τη δημόσια ακίνητη περιουσία:

"Τα τελευταία χρόνια η λογική του μνημονίου έφερε την εκποίηση έναντι ευτελών τιμημάτων όλου του δημόσιου πλούτου, με υποτιθέμενο στόχο την εξυπηρέτηση του χρέους, αλλά στην πράξη οι στόχοι ήταν κερδοσκοπικοί και να μετατραπεί η ελλάδα σε αποικία χρέους σαν την ανατολική Γερμανία με την ένωση. Το χρέος εκτινάχθηκε. Ακόμα και όλα να τα ξεπουλήσουμε, δεν φτάνουν. Το ΤΑΙΠΕΔ έγινε εκτροφείο σκανδδάλων. Η αποεπένδυση, η αλλαγή τίτλων ιδιοκτησίας από το δημόσιο σε ιδιώτες θα σταματήσει. Ο ΟΠΑΠ, ένας οργανισμός με τεράστια κέρδη, δόθηκε έναντι ευτελούς τιμήματος, ενώ θα μπορούσε να δίνει ποσά σε ασφαλιστικά ταμεία. Δεν είμαστε κρατιστές, αλλά οι στρατηγικής σημασίας οργανισμοί, όπως η ΕΥΔΑΠ και τη ΔΕΗ, πρέπει να είναι υπό τον έλεγχο του κράτους. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ότι η Ελλάδα είναι αποικία, προς πώληση".

Για τις αμυντικές δαπάνες:

"Στα χρόνια του μνημονίου οι αμυντικές δαπάνες έχουν πέσει δραματικά, και σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και αυτές των λειτουργικών αναγκών για το αξιόμαχο της Άμυνας. Δεν υπάρχει θέμα περαιτέρω μείωσης αμυντικών δαπανών. Είναι άλλο θέμα το παρελθόν με τις μίζες, το ζήτημα είναι να στηρίξουμε το αξιόμαχο. όσον αφορά στην συμμετοχή της χώρας σε διεθνείς αμυντικούς οργανισμούς, δεσμευόμαστε από συμφωνίες και ένα θεσμικό πλαίσιο που αν δεν τηρήσουμε, θα δημιουργηθεί θέμα συνέχειας της παρουσίας μας σε αυτούς. Σκοπεύουμε να αναπτύξουμε έντονη δραστηριότητα μέσα στους κόλπους τους και να έχουμε μια εξωτερική πολιτική ενεργητική και πολυδιάστατη για την υπεράσπιση εθνικών συμφερόντω. Δεν θα δεχόμαστε άκριτα αποφάσεις εταίρων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Πρόθεσή μας όμως δεν είναι να ανοίξουμε θέματα που θα οδηγήσουν σε ρήξη χωρίς κέρδος".

Για τους καναλάρχες που χρωστούν δάνεια:

"Πρέπει οι νόμοι να ισχύουν για όλους. Σε μια ανοιχτή διαδικασία αδειοδότησης, δεν θα χρειαστεί να κλείσει κανείς. Αυτοί που ενδιαφέρονται να έχουν κανάλια, να βάλουν το χέρι στην τσέπη".

Για την ανεργία:

"Έχουμε επισήμως 1,5 εκ. άνεργους που δεν δημιουργήσαμε εμείς. Το εθνικό μας πρόβλημα είναι η ανεργία, και δεν αντιμετωπίζεται από τη μια μέρα στην άλλη. Χρειάζεται επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, επαναπροώθηση στην αγορά εργασίας να γίνει με κοινωνικά κριτήρια"

Για την Υγεία:

"Το πρώτο μας μέλημα για την Υγεία είναι να σταθεί στα πόδια του το ΕΣΥ. Η Υγεία δεν πρέπει νσ είναι μόνο δημόσια αλλά και αποτελεσματική. Θα γίνουν προσλήψεις εκεί όπου χρειάζεται, δεν γίνεται αλλιώς όταν υπάρχουν μεγάλες ανάγκες. Η επαναδιαπραγμάτευση που θα κάνουμε με τους εταίρους για διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους, θσ γίνει με στόχο την υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος. Τα κρίσιμα ζητήματα των μεταρρυθμίσεων θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης".

Για τον προεκλογικό αγώνα στα κανάλια:

"Δική μας δύναμη δεν είναι τα κανάλια, είναι η εμπιστοσύνη του λαού. Σήμερα δεν είχα ενημέρωση για τις ερωτήσεις που τέθηκαν στο Twitter. Δεν έχω να κρύψω τίποτα, όλες οι αδυναμίες μου είναι στο φως. Δεν θέλω εμφανίσεις σαν του κύριου Σαμαρά στη ΝΕΡΙΤ με δημοσιογράφους-γλάστρες. Θα δεχόμουν να συνομιλήσω ακόμα και με γλάστρες, αλλά με επιχειρήματα. Δεν έρχονται όμως γιατί δεν έχουν επιχειρήματα. Αυτοί καταθέτουν φόβο και κινδυνολογία".

Για τους νέους:

"Έχουν δίκιο οι νέοι να είναι επιφυλακτικοί με τους πολιτικούς. Πρέπει όμως να συνειδητοποιήσουν ότι τώρα η ψήφος τους δεν είναι μια απλή διαδικασία σαν τις υπόλοιπες φορές. Είναι το μόνο βόλι που έχει απομείνει στο όπλο τους. Πρόκειται για ιστορική ευκαιρία από τις λίγες να συγκρουστούμε με το πολιτικό κατεστημένο που μας έφερε ως εδώ, ιδίως για τις δικές τους ζωές".


Ο Αλέξης Τσίπρας έκλεισε την συνέντευξη με ένα χιουμοριστικό τόνο, λέγοντας ότι αυτή τη φορά δεν χρειάζεται να κλειδώσουν οι νέοι τους ηλικιωμένους για να μην ψηφίσουν, γιατί κι εκείνοι συνειδητοποιούν πλέον ποιοι είναι οι ψεύτες. Εξέφρασε μάλιστα και την απορία πώς δεν του τέθηκαν ερωτήσεις για το θέμα του γηπέδου της ΑΕΚ, για να λάβει την απάντηση πως ερωτήσεις είχαν υποβληθεί αλλά "κόπηκαν" από την συντονιστική ομάδα.

Δείτε ξανά τη συνέντευξη Τσίπρα μέσω twitter:

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή