facebook pixel

"Η βοηθεια των εταιρων διεπεται απο θεσμικο και ηθικο πλαισιο"

Σαμαράς: Θα επιστρέψουμε τα χρήματα που δανειστήκαμε

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Σαμαρά- Ραχόι

"Ανοησίες" χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για κούρεμα του ελληνικού χρέους, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, και σημείωσε ότι η βοήθεια που έδωσαν οι ευρωπαϊκοί λαοί στον ελληνικό λαό διέπεται από κανόνες.

Ο κ. Ραχόι χαρακτήρισε τον κ. Σαμαρά "πραγματικό ηγέτη", ενώ τόνισε πως οι μεταρρυθμίσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ισπανία αποδίδουν καρπούς, καθώς βελτιώνεται η πορεία της ανάπτυξης και της ανεργίας.

"Η Ισπανία παρέχει την αλληλεγγύη της έμπρακτα. Συμμετέχει από το 2010, στον μηχανισμό διάσωσης, όταν οι αγορές έκλεισαν τις πόρτες. Ο ισπανικός λαός έχει δανείσει 26 δισ. ευρώ στον ελληνικό, αυτή είναι πραγματική αλληλεγγύη. Η βοήθεια αυτή διέπεται από ένα θεσμικό και ηθικό πλαίσιο, δεν ξεχνούμε, το αναγνωρίζουμε και ο ελληνικός λαός θα επιστρέψει τα χρήματα", δήλωσε ο κ. Σαμαράς μετά τη συνάντηση. 

"Οι δύο λαοί δοκιμάστηκαν και υποβλήθηκαν σε μεγάλες θυσίες. Η μείωση του εισοδήματος και η ανεργία χτύπησαν την πόρτα κάθε οικογένειας. Εμείς, όπως και η κυβέρνηση του κ. Ραχόι, κάναμε μεταρρυθμίσεις για να υπερβούμε την κρίση και για να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον", σημείωσε. 

"Οι μεταρρυθμίσεις που φέρνουν ανταγωνιστικότητα είναι το μεγάλο στοίχημα. Το τελευταίο τρίμηνο, Ελλάδα και Ισπανία, εμφανίζουν το μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης ενώ η ανεργία εμφανίζει σταθερή υποχώρηση σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, εξακολουθεί μεν να είναι υψηλή αλλά υποχωρεί", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. 

Ευχαρίστησε τον κ. Ραχόι για τη φιλία του ενώ, σε ερώτηση για το αν θα δεχόταν επίσκεψη της κ. Μέρκελ στην προεκλογική περίοδο, απάντησε ότι "είμαι πρωθυπουργός της φιλόξενης Ελλάδας και θα καλωσόριζα τον κάθε εταίρο". 

Πυρά σε Τσίπρα

Σε ερώτηση για το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για νέα διαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους από μηδενική βάση, είπε:

"Η διαπραγμάτευση γινόταν συνεχώς τα τελευταία χρόνια και τώρα είμαστε στην τελευταία φάση για τη μετά μνημόνιο εποχή. Η διαπραγμάτευση όμως γίνεται μέσα στους κανόνες της Ευρώπης και του ευρώ. Δεν γίνεται κάθε φορά να αλλάζουν οι κανόνες γιατί δεν στέκεται έτσι ούτε η Ευρώπη, ούτε το ευρώ". 

"Η Ισπανία μας δάνεισε 26 δισ. ευρώ από το υστέρημά της. Τί θα πούμε τώρα, ότι ελάτε, αφού πήραμε τα χρήματα, να αλλάξουμε τη συμφωνία; Άλλες χώρες μας δάνεισαν με επιτόκια χαμηλότερα από αυτά που πληρώνουν εκείνες, πώς θα αλλάξεις αυτούς τους όρους και πώς θα σταθεί κάτι τέτοιο μέσα στην Ευρώπη;", δήλωσε.

"Εμείς μιλάμε για μία διαπραγμάτευση που κλείνει το μνημόνιο και μας βάζει στην επόμενη ημέρα. Εκείνος που διακηρύσσει ότι το χρέος του είναι μη βιώσιμο είναι σαν να λέει στις αγορές να μη μας δανείσουν και να γυρίσει σε νέο μνημόνιο", σημείωσε. 

Κλείνοντας, είπε ότι αυτό το καταλαβαίνει και ο ελληνικός λάος και ότι "θα βγούμε από την κρίση χωρίς τέτοιες παλινωδίες και ανοησίες".

Δηλώσεις Ραχόι

Ο κ. Ραχόι, από την πλευρά του, ανέφερε ότι έχει συνεργαστεί με τον κ. Σαμαρά και υπήρξε μάρτυρας της δυναμικής του και της προσπάθειας που έκανε για να βγάλει τη χώρα από την κρίση. "Ο κ. Σαμαράς είναι πραγματικός ηγέτης", είπε ο ισπανός πρωθυπουργός και πρόσθεσε: 

"Συζητήσαμε για θέματα που είναι σημαντικά στην ευρωπαϊκή ατζέντα, μεταξύ άλλων την απάντηση που πρέπει να δώσει η Ευρώπη στην τζιχαντιστική τρομοκρατία. Για το πλάνο Γιούνκερ συμφωνήσαμε για τις αποφάσεις που πρέπει να πάρει η Ευρώπη. Είναι σημαντική η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση που πέρασε δύσκολες στιγμές λόγω της οικονομικής κρίσης. Το επιστέγασμα είναι η προστασία του κοινού μας νομίσματος". 

"Ελλάδα και Ισπανία, επλήγησαν από σημαντική κρίση, οι δύο χώρες έκαναν δύσκολες και επίπονες μεταρρυθμίσεις, αλλά ήταν αναγκαίες για να χρίσουμε σίγουρες οικονομίες. Οι μεταρρυθμίσεις δίνουν καρπούς, οι δύο χώρες έχουν το μεγαλύτερο δείκτη ανάπτυξης", ανέφερε. 

Η Ελλάδα έχει ήδη πρωτογενές πλεόνασμα και στην Ισπανία βλέπουμε ότι κι εμείς θα αναπτυχθούμε. Αν συνεχίσουμε στον ίδιο καλό δρόμο, θα αναπτύξουμε περαιτέρω τις οικονομίες μας. Τώρα χρειαζόμαστε σταθερότητα και βεβαιότητα και όχι αστάθεια και χρειαζόμαστε και την Ευρώπη", υποστήριξε ο κ. Ραχόι.

Ο κ. Ραχόι είπε ότι οι δύο κυβερνήσεις αναγκάστηκαν να πάρουν δύσκολες αποφάσεις, αλλά υπάρχουν αποτελέσματα, καθώς όπως σημείωσε, έπειτα από έξι χρόνια με αρνητικά αποτελέσματα υπάρχει ανάπτυξη 4% και δημιουργούνται θέσεις εργασίας. 

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή