facebook pixel

Σαμαράς: μειώσεις στη φορολογία και 770.000 νέες θέσεις εργασίας

Σαμαράς: μειώσεις στη φορολογία και 770.000 νέες θέσεις εργασίας

"Τομές, μεταρρυθμίσεις, ανταγωνιστικότητα παντού, ανατροπές παντού". Σε αυτές τις 6 λέξεις συνόψισε το οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, ο πρόεδρός της και πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Ο Αντώνης Σαμαράς παρουσίασε το οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας σήμερα, Σάββατο, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας ενώ ταυτόχρονα έκανε έναν απολογισμό του έργου της κυβέρνησης υπογραμμίζοντας ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα συγκριτικά με την αρχή της κρίσης.

Ο Αντ. Σαμαράς υποστήριξε ότι αναμένεται ανά κλάδο να υπάρξουν τα εξής οφέλη στο ΑΕΠ και την απασχόληση ανά κλάδο το διάστημα 2015-2021:

  • Τουρισμός: 16,5 δισ. ευρώ και 225.000 νέες θέσεις εργασίας

  • Αγροτική Ανάπτυξη: 13 δισ. ευρώ και 315.000 νέες θέσεις εργασίας

  • Ενέργεια, Περιβαλλοντικές υπηρεσίες, ΑΠΕ, Διαχείριση Υδάτων, Διαχείριση αποβλήτων (χωρίς τα έσοδα από τον αγωγό TAP και την εξόρυξη υδρογονανθράκων): 9,5 δισ. ευρώ και 40.000 νέες θέσεις εργασίας

  • Ναυτιλία: 8,5 δισ. ευρώ και 70.000 νέες θέσεις εργασίας

  • Διακομιστικό εμπόριο, Logistics: 2,5 δισ. ευρώ και 45.000 νέες θέσεις εργασίας

  • Ερευνα και τεχνολογία: 2 δισ. ευρώ και 50.000 νέες θέσεις εργασίας

  • Φάρμακα: 2 δισ. ευρώ και 25.000 νέες θέσεις εργασίας.

Έτσι, θα έχουμε ξεπεράσει τα επίπεδα στα οποία βρισκόταν η οικονομία στα προ κρίσης επίπεδα, είπε ο κ.Σαμαράς.

Μάλιστα, προσέθεσε ότι η πραγματική εικόνα θα είναι πολύ πιο εντυπωσιακή, καθώς εκτός των επτά ηγετικών κλάδων στην ελληνική οικονομία υπάρχουν πολλοί δυναμικοί τομείς, όπως το εμπόριο και οι υπηρεσίες, οι κατασκευές, οι ιατρικές υπηρεσίες, τα μεταλλικά υλικά και τα δομικά υλικά κτλ.

«Χρειάζονται 150 δισ. ευρώ για να πετύχουμε τους στόχους μας. Θα προκύψουν 38 από το ΕΣΠΑ και κοινοτικούς πόρους, 6 από εθνικούς πόρους, 106 από επενδυτές κάθε είδους. Δεν βάζω σε αυτά το ποσό που θα πάρει η Ελλάδα από το πακέτο Γιούνκερ. Άμεσες ιδιωτικές επενδύσεις είναι 50 δισ. και 23 από αυτά ήδη έχουν εγκριθεί και προχωρούν.

Ο κ.Σαμαράς παρουσίασε επίσης σχέδιο φορολογικών μεταρρυθμίσεων που δεν θα επιβαρύνουν τα ελλείμματα αλλά θα ενισχύουν την αναπτυξιακή διαδικασία.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για το μεγάλο του στοίχημα να δημιουργηθεί ενιαίος φόρος για τις επιχειρήσεις στο 15%.

Η μεγάλη ανατροπή είπε ο κ. Σαμαράς θα είναι η μείωση όλων των φορολογικών συντελεστών που θα γίνει σταδιακά για να μην γυρίσει η χώρα στα ελλείμματα, αλλά που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη. Ανέφερε ο πρωθυπουργός: "Τα τελευταία δύο χρόνια σε περιβάλλον κρίσης μειώθηκε η φορολογική επιβάρυνση από το 45% στο 42%, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης και ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης μειώθηκαν κατά 30%, ο φόρος ενοικίων στο 11%. Μειώθηκε ο φόρος μεταβίβασης και προχωρήσαμε στην ρύθμιση των οφειλών μέχρι 100 δόσεις.

Ενισχύσαμε την προστασία από τις κατασχέσεις μισθών και συντάξεων μέχρι 1500 ευρώ. Καταργήθηκε ο κώδικας βιβλίων και στοιχείων. Στο εξής η φορολογική πολιτική περιλαμβάνει σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ ώστε να αποφέρει έσοδα κάτω από 1% του ΑΕΠ από 1,4% που είναι σήμερα και θα το αποδώσουμε απευθείας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μείωση των φορολογικών συντελεστών εισοδήματος από 45% πριν την κρίση στο 35%. Μείωση φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων στο 15%, ενιαίος φόρος. Θα είναι η μεγαλύτερη ανατροπή και το υγιέστερο κίνητρο για προσέλκυση επενδύσεων. Εξετάσουμε απαλλαγή ΦΠΑ σε επιχειρήσεις μέχρι 20.000 ευρώ. Θα καταργήσουμε τα τεκμήρια διαβίωσης και το πόθεν έσχες από την πρώτη κατοικία.

Διερευνούμε την επέκταση της απαλλαγής ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία για να τονώσουμε τον κατασκευαστικό κλάδο. Θα προχωρήσουμε σε κίνητρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων. Πώς μπορείς να τα κάνεις αυτά σταδιακά χωρίς προβλήματα στη μείωση του χρέους; Με την βοήθεια χρέους που θα πάρουμε. Ολοκληρώνοντας την συμφωνία μετά το μνημόνιο θα πετύχουμε μείωση των υποχρεώσεων για τόκους ώστε τα πρωτογενή πλεονάσματα να αξιοποιηθούν στον κοινωνικό τομέα. Όλα αυτά είναι συμβατά με τους στόχους μας αρκεί να μην διαταραχθεί η ομαλότητα. Αντίθετα όσοι πάνε σε ρήξη θα καταλήξουν στην δραματική ανάγκη να ζητούν χρήματα".

Ο πρόεδρος της ΝΔ συνόψισε λέγοντας:

  • κλείσαμε τρεις δύσκολους προϋπολογισμούς που επιβεβαιώνονται μέχρι υποδιαστολής και τώρα μπορούμε να βγούμε από το μνημόνιο ένα χρόνο νωρίτερα.

  • ξεκινήσαμε την αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου που μπορεί να φέρει επενδύσεις και έσοδα για το κράτος. Κάποιοι ονειρεύονται ακόμη και τώρα επανακρατικοποιήσεις που δεν γίνονται πουθενά

  • τρίτον ψηφίστηκε ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, καλύπτουμε όσα χρειάζεται το κράτος και βγάζουμε και τους τόκους για το χρέος.

Από την ομιλία του πρωθυπουργού δεν έλειψε για ακόμη μια φορά η δριμεία κριτική κατά του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε για υποσχέσεις με χρήματα που δεν υπάρχουν.

«Καλούμαστε να πετάξουμε ή να βουλιάξουμε», συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι «ο κρατισμός και ο λαϊκισμός είναι το κακό μας ριζικό, δε δίνει όμως ελπίδα, ανακυκλώνει αδιέξοδα, δημιουργεί μόνο νοσταλγία σε κάποιους για τα συντεχνιακά προνόμια που έχασαν».

«Εκείνοι είναι ένα ατύχημα που δε θα συμβεί ποτέ στην Ελλάδα», πρόσθεσε.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή