facebook pixel

"Δεν υπαρχει ζητημα εξοδου απο το ευρω"

Σουλτς κατά Μέρκελ: Οι ανεύθυνες εικασίες για Grexit δεν βοηθούν

Σουλτς: Οι ανεύθυνες εικασίες σε σενάρια του 'Grexit' δεν βοηθούν

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, κατηγορεί, σήμερα, στον γερμανικό Τύπο την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, για "ανεύθυνες εικασίες" περί ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, σε περίπτωση εκλογικής νίκης της ριζοσπαστικής αριστεράς στη χώρα, ενώ σχεδόν όλη η Ευρώπη φαίνεται να ασχολείται με το θέμα του Grexit.

"Οι συζητήσεις και οι ανεύθυνες εικασίες πάνω σε σενάρια του 'Grexit' δεν βοηθούν αληθινά" υπογράμμισε ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης μιλώντας στην εφημερίδα "Ντι Βελτ".

"Πρέπει να είναι σαφές για όλους: δεν υπάρχει ζήτημα εξόδου από το ευρώ. Οι αυθαίρετες συμβουλές, οι οποίες δίνουν στους ανθρώπους στην Ελλάδα το αίσθημα ότι δεν είναι αυτοί που αποφασίζουν με την ψήφο τους για το μέλλον τους, αλλά οι Βρυξέλλες ή το Βερολίνο, σπρώχνουν ίσως ακόμη και τους ψηφοφόρους στην αγκαλιά ριζοσπαστικών δυνάμεων" εκτιμά ο πολιτικός αξιωματούχος.

Οι αναφορές σε μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ συνεχίζονται, αφότου το εβδομαδιαίο γερμανικό περιοδικό "Ντερ Σπίγκελ" υποστήριξε το Σαββατοκύριακο πως η Άγγελα Μέρκελ είναι έτοιμη να αφήσει την Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και πως το εν λόγω κόμμα θα αμφισβητούσε τη λιτότητα.

Το Βερολίνο δεν διέψευσε τις πληροφορίες αυτές, υποστηρίζοντας πάντως πως η κυβέρνηση δεν διεξάγει μια τέτοια συζήτηση.

Σήμερα, τα δημοσιεύματα συνεχίζονται. Η Γερμανία καταστρώνει σχέδια για το ενδεχόμενο να αποχωρήσει η Ελλάδα από την ευρωζώνη, στα οποία περιλαμβάνονται οι επιπτώσεις από μια συρροή των καταθετών για να αποσύρουν τα χρήματά τους από τράπεζες, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής ταμπλόιντ εφημερίδας "Μπιλντ".

Επικίνδυνο σοκ το Grexit

Την εκτίμηση ότι η ευρωζώνη δεν είναι μόνο μια οικονομική ένωση αλλά μια κοινότητα βασισμένη σε αρχές και δεν ανήκει στους άλλους να πουν τι θα πρέπει να πράξουν οι Έλληνες οι οποίοι έχουν τη δημοκρατική επιλογή για τον ποιόν θα ψηφίσουν εξέφρασε ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Γκι Φερχόφστατ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συζήτηση για το Grexit δεν είναι έξυπνη, είναι αντιπαραγωγική γιατί ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα αποτελέσει σοκ για την ευρωζώνη. 

Οι εικασίες για ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι χάσιμο χρόνου και κινούνται σε λάθος κατεύθυνση δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Γιέρκι Κατάϊνεν, ο οποίος υπογράμμισε ότι η συμμετοχή στο ευρώ είναι αμετάκλητη.

Υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει στην Ελλάδα ισχυρή δέσμευση στην Ευρώπη και στήριξη μεταξύ των ψηφοφόρων και των πολιτικών ηγετών για αναπτυξιακού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεις που είναι ουσιώδους σημασίας για την Ελλάδα.

Η Ελλάδα έχει τη θέση της στην ευρωζώνη όποια και αν είναι η επόμενη κυβέρνησή της, δηλώνει ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, στην Les Echos, συνιστώντας στο Βερολίνο και την ΕΚΤ να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες για την οικονομική ανάκαμψη.

"Η θέση της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη, όποια και αν είναι η επόμενη κυβέρνησή της. Εναπόκειται στον ελληνικό λαό να ορίσει κυρίαρχα τους εκπροσώπους του, οι οποίοι με τη σειρά τους οφείλουν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις της χώρας τους", τονίζει.

IFO: Μονόδρομος το Grexit

Διεθνή διάσκεψη για το ελληνικό χρέος εισηγείται ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo) του Μονάχου, Χανς-Βέρνερ Ζιν, ο οποίος ωστόσο επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα θα αποφύγει νέα χρεοκοπία μόνο εάν αποχωρήσει από την Ευρωζώνη.

Υποστηρίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι από τους λίγους Ελληνες πολιτικούς οι οποίοι έχουν αντιληφθεί τη φύση του προβλήματος.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή