facebook pixel

Οι καταθέσεις για τον Χριστόδουλο Ξηρό

Κατάθεση γείτονα: "Τον έβλεπα να κάνει εργασίες στον κήπο, να πετάει τα σκουπίδια και κάποιες φορές να κάνει ποδήλατο"

Τις καταθέσεις από γείτονες και τονο ιδιοκτήτη του σπιτιού στην Ανάβυσσο, που επιβεβαιώνουν πως το σπίτι όπου διέμενε ο Χριστόδουλος Ξηρός νοικιάστηκε τον περασμένο Ιούνιο, αποκαλύπτει η Καθημερινή.

Από αυτές, αποκαλύπτεται ότι ο συνεργός του αρχιτρομοκράτη της 17 Νοέμβρη, είχε εμφανιστεί ως υπαξιωματικός του λιμενικού σώματος για να νοικιάσει το σπίτι - κρυσφήγετο στην Ανάβυσσο.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του σπιτιού, το πρόσωπο αυτό υπέγραψε το συμβόλαιο με το όνομα Θεοχάρης ενώ παρουσίασε τον Ξηρό ως Νίκο και ως άνθρωπο που θα αναλάμβανε στο σπίτι εργασίες καθαρισμού.

Όσα καταθέτουν και οι άλλοι μάρτυρες, όπως τα παρουσιάζει η Καθημερινή, είναι άκρως αποκαλυπτικά.

Αναλυτικά:

Κατάθεση γείτονα:

Αναγνωρίζει τον Χριστόδουλο Ξηρό ως το άτομο που έμενε στο σπίτι στην Ανάβυσσο περιγράφοντας τον ως: "έναν άνδρα ηλικιωμένο, καταβεβλημένο, μετρίου αναστήματος, αδυνατισμένο με γενειάδα και μακριά μαλλιά... Τον έβλεπα να κάνει εργασίες στον κήπο, να πετάει τα σκουπίδια και κάποιες φορές να κάνει ποδήλατο. Δεν είδα κάποιο άλλο άτομο".

Γειτόνισσα:

Αναφέρεται σε συνάντηση που είχε με το Χρ. Ξηρό στις αρχές του καλοκαιριού: "Εκείνη την περίοδο είχαμε χάσει δυο μικρά γατάκια που φιλοξενούσαμε στο σπίτι. Προσδιορίζω το χρονικό διάστημα στις αρχές Ιουλίου. Βγήκαμε λοιπόν με την κόρη μου και το γιο μου να τα αναζητήσουμε. Τη στιγμή που βρισκόμουν έξωθεν της εν λόγω οικίας εντόπισα έναν άνδρα, ο οποίος φαινόταν μεγάλης ηλικίας, πάνω από 60 χρόνων, με ξανθά μαλλιά, ξανθό μούσι, με μεγάλα μυωπικά γυαλιά, σχετικά αδύνατο να καθαρίζει την αυλή. Ο εν λόγω άνδρας, τον οποίο αναγνωρίζω ως τον Χρ. Ξηρό, άνοιξε την πόρτα και με ρώτησε αν τα δυο γατιά που βρίσκονταν στην αυλή του ήταν δικά μας. Του αποκρίθηκα θετικά και μου είπε να μην ανησυχώ γιατί πηγαίνουν εκεί και τα ταΐζει. Κατόπιν έδωσε τα γατιά στο γιο μου και αποχωρήσαμε."

Γειτόνισσα:

"Στις αρχές που ήρθε στο σπίτι είχα δει μέσα στον κήπο μια φορά κι έναν άλλο άνδρα μαζί του. Τα μόνα χαρακτηριστικά όμως που θυμάμαι είναι ότι ήταν μελαχροινός με σκούρα κοντά μαλλιά γύρω στα 30-35 χρόνων. Ακόμη θυμάμαι 2-3 φορές από τον Αύγουστο ως το Σεπτέμβριο να έρχεται μια μαύρη μηχανή με άσπρα γράμματα στο πλάι και να παρκάρει έξω από το σπίτι. Ο αναβάτης φορούσε μπουφάν και γάντια μηχανής όπως και μαύρο κράνος. Ήταν ένας άνδρας λεπτός, ψηλός, μελαχροινός χωρίς να θυμάμαι άλλα χαρακτηριστικά."

Αστυνομικός:

Ο αστυνομικός που συμμετείχε στη σύλληψη του Χρ. Ξηρού δεν κάνει καμία αναφορά σε σκηνοθετημένο τροχαίο ατύχημα. Καταθέτει ότι: "Αρχές του μήνα Σεπτεμβρίου του έτους 2014 μου ανατέθηκε η διενέργεια ερευνών στις περιοχές Ν. Μάκρης, Μαραθώνα, Αναβύσσου Αττικής, όπου κατά πληροφορίες διέμενε και σύχναζε άτομο που προσομοίαζε στον Χρ. Ξηρό. Στις 3/1/2015 για πρώτη φορά εντοπίστηκε ο Χρ. Ξηρός και την ίδια ημέρα το μεσημέρι το συγκεκριμένο άτομο επιβιβάστηκε στο ποδήλατο και κατευθύνθηκε προς την οδό Μουσών. Αντιλαμβανόμενοι ότι ο άνδρας αυτός είχε εξέλθει από τη μονοκατοικία την οποία είχαμε σε διακριτική επιτήρηση, αποφασίσαμε να τον ελέγξουμε. Άμεσα συγκλίναμε προς τη διαδρομή που ακολουθούσε ο άνδρας και τηρώντας τη δέουσα απόσταση ασφαλείας τον προσκαλέσαμε να υποβληθεί στη διαδικασία νομίμου αστυνομικού ελέγχου αφού προηγουμένως είχαμε δηλώσει την αστυνομική μας ιδιότητα. Τότε αυτός, χωρίς να αντιδράσει στις παραπάνω ενέργειες μας, ακινητοποίησε το ποδήλατο του. Άμεσα, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας τον προσεγγίσαμε. Με το που ήρθα σε ικανή οπτική επαφή με τον άνδρα, αναγνώρισα μετά βεβαιότητας ότι ήταν ο Χρ. Ξηρός."

Γειτόνισσα (φαρμακοποιός που λάμβανε το νοίκι):

"Δεν γνωρίζω αν έμενε μόνος του στην οικία που νοίκιασε ή συγκατοικούσε με κάποιον άλλο. Της είχε πει ότι έχει γεννηθεί το 1975, έχει καταγωγή από την Κρήτη και εργάζεται στο Λιμενικό Σώμα. Έχει ύψος περίπου 1,85 ηλικίας περίπου 40 ετών με σκουρόχρωμο δέρμα, είχε τατουάζ στην κνήμη του ενός ποδιού, χωρίς να μπορώ να θυμηθώ το σχήμα του, καθώς επίσης και στο ενα από τα χέρια του, περίπου στο ύψος του καρπού χωρίς και πάλι να μπορώ να θυμηθώ το σχήμα. Τις φορές που τον είχα δει είχε τραυματισμούς στα πόδια ή δυσκολία στο περπάτημα κι έλεγε ότι τραυματιζόταν συχνά λόγω των δύσκολων συνθηκών της δουλειάς του στο λιμενικό."

Περίοικος:

Περιγράφει το σπίτι αναφέροντας: "ο προαύλιος χώρος της οικίας ήταν περιφραγμένος με πλαστικό δίχτυ το οποίο δεν επέτρεπε στα διερχόμενα άτομα να έχουν οπτική επαφή στον εσωτερικό του χώρο.

Ιδιοκτήτης οικίας:

Το σπίτι περιγράφεται ως έκτασης 60 τετραγωνικών μέτρων, διαθέτει ενιαίο χώρο σαλονιού κουζίνας, μπάνιο και δυο κρεβατοκάμαρες. Επίσης διαθέτει ημιυπόγειο χώρο με εξωτερική. Είσοδο ως αποθήκη. Η πρώτη κλήση για την ενοικίαση του σπιτιού έγινε 15 με 25 Μαΐου του 2014 και ο 30χρονος ενοικιαστής του δήλωσε παντρεμένος και εμφανίστηκε στο ραντεβού ντυμένος με στολή υπαξιωματικού του πολεμικού ναυτικού "αναφέροντας μου ότι εργάζεται στο πολεμικό ναυτικό κι έχει αποσπαστεί στη φρουρά συνοδείας των πλωτών μηχανημάτων ανεφοδιασμού των πετρελαιοφόρων του επιχειρηματία Λάτση." Το μίσθωμα ήταν 250 ευρώ το μήνα.

Ο ιδιοκτήτης για την πρώτη συνάντηση με τον Ξηρό:

"Γνώρισα τον επιστάτη εν ονόματι Νίκο. Οι εργασίες στο σπίτι συνεχίζονταν ενώ εσωτερικά του σπιτιού παρατήρησα ότι στη μια κρεβατοκάμαρα υπήρχε στο δάπεδο ένα στρώμα, στην κουζίνα υπήρχε ένα ψυγείο το οποίο είχε μεταφερθεί από το ημιυπόγειο και ήταν γεμάτο προμήθειες, ενώ στο χώρο του σαλονιού βρισκόταν ένα ξύλινο γραφείο στο οποίο καθόταν ο Νίκος. Πάνω στο γραφείο είδα έναν σταθερό ηλεκτρονικό υπολογιστή, διάφορα ηλεκτρονικά εξαρτήματα καθώς και έγγραφα με σημειώσεις. Ο Νίκος όταν με είδε μου συστήθηκε και αφού είχαμε ένα σύντομο χαιρετισμό κάθισε ξανά στη θέση του μπροστά στον υπολογιστή... Μετά τον χαιρετισμό δεν θυμάμαι να άκουσα ξανά τη φωνή του καθώς ήταν ιδιαίτερα λιγομίλητος...

Επίσης (ο 30χρονος) μια φορά μου είχε αναφέρει ότι ο Νίκος έκανε παρέα και συναντιόνταν εκτός σπιτιού με μια γυναίκα που καταγόταν από τη Βουλγαρία και την οποία δεν έφερνε στο σπίτι, ενώ μια άλλη φορά μου είχε πει ότι θα ερχόταν στο σπίτι η κολλητή του Νίκου και θα φιλοξενούνταν για λίγες μέρες... Θα ήθελα να σημειώσω ότι σε εμένα και τη σύζυγο μου μας δόθηκε η εντύπωση ότι εντέλει η ενοικίαση του σπιτιού δεν έγινε με σκοπό να μείνει εκεί ο 30χρονος και η γυναίκα του αλλά ο επιστάτης ονόματι Νίκος που μας είχε παρουσιάσει. Αυτή η εντύπωση σχηματίστηκε από το ότι ο Νίκος δεν παρέμεινε στο σπίτι για 20 μόνο μέρες όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί. Ο 30χρονος έλειπε συνεχώς από το σπίτι και δεν είχε εμφανιστεί ούτε μια φορά με τη γυναίκα του, ενω τις εργασίες στο σπίτι τις έκανε ο ίδιος ο Θεοχάρης (30χρονος) και όχι ο Νίκος, ο οποίος μου έδωσε την εικόνα ατόμου που δεν ασχολούνταν με χειρωνακτικές εργασίες".

*Περισσότερα για την υπόθεση Ξηρού στο ομώνυμο tag: Ξηρός

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή