facebook pixel

Το σχεδιο, ο βαρυς οπλισμος και οι συνεργατες

Έτοιμος για μεγάλο τρομοχτύπημα ήταν ο Χριστόδουλος Ξηρός

Έτοιμος για μεγάλο τρομοχτύπημα ο Χριστόδουλος Ξηρός

Κατηγορίες για τον οπλισμό που βρέθηκε στο κρησφύγετο της Αναβύσσου, αλλά και για διεύθυνση άγνωστης τρομοκρατικής οργάνωσης, απαγγέλθηκαν στον Χριστόδουλο Ξηρό, ο οποίος σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ., ετοίμαζε χτύπημα στις φυλακές Κορυδαλλού τις επόμενες ημέρες.

Αυτό προέκυψε από ενημέρωση που έδωσαν ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Β. Κικίλιας και ο αρχηγός της ΕΛΑΣ Δημ. Τσακνάκης.

Όπως είπαν, στο κρησφύγετο-γιάφκα του Ξηρού έχει βρεθεί μεγάλος αριθμός όπλων, εκρηκτικών υλών και πολλών αντικειμένων που παραπέμπουν στην δημιουργία εκρηκτικών μηχανισμών.

Επίσης, έχει βρεθεί πλαστή ταυτότητα με το όνομα Ελένη Μελανή του Ιωάννη και της Σταυρούλας, γεννηθείσα στις 02/10/1991 στο Μαρούσι Αττικής, με εκδούσα Αρχή το Τ.Α. Αλιβερίου και με Α.Δ. 5025/3.

Για τη συγκεκριμένη γυναίκα, η οποία εικονίζεται στη φωτογραφία της πλαστής ταυτότητας που έχει δοθεί στη δημοσιότητα, η αστυνομία αναζητεί πληροφορίες και ζητεί από όσους πολίτες γνωρίζουν κάτι να επικοινωνήσουν.

Παράλληλα, αναζητείται ένας άνδρας ο οποίος ενοικίασε το διαμέρισμα τον Ιούνιο του 2014 του οποίου τα στοιχεία επίσης δεν έχουν ταυτοποιηθεί.

Στο κρησφύγετο βρέθηκαν ακόμη από τους άντρες της Αντιτρομοκρατικής ιδιόχειρες σημειώσεις με δρομολόγια προσέγγισης και διαφυγής καθώς και εναλλακτικές διαδρομές για το χτύπημα που ετοίμαζε ο Ξηρός.

Στο κρησφύγετο βρέθηκαν ακόμη σημειώσεις με δρομολόγια προσέγγισης και διαφυγής καθώς και εναλλακτικές διαδρομές για το χτύπημα.

Ελήφθη επίδης βιολογικό υλικό από τον Ξηρό το οποίο ταυτοποιείται με υλικό που βρέθηκε σε βιβλίο το οποίο είχε τοποθετηθεί μέσα στο δέμα - βόμβα που είχε σταλεί στο Α.Τ. Ιτέας τον Απρίλιο του 2014.

Ετοίμαζε μεγάλο χτύπημα

Οι αρχές αξιολογώντας το υλικό που βρέθηκε στη γιάφκα εκτιμούν ότι ο Ξηρός με την ομάδα του, τη μυστηριώδη γυναίκα, τον 30χρονο που θεωρείται ο υπαρχηγός αλλά και επτά, οκτώ ποινικούς ήθελαν να ανατινάξουν τις φυλακές Κορυδαλλού και να απελευθερώσουν τα μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς.

Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αρχές έχουν καταφέρει να ταυτοποιήσουν τα στοιχεία της συγκεκριμένης γυναίκας που χρησιμοποιούσε την πλαστή ταυτότητα με τα στοιχεία Ελένη Μελάνη και η οποία φέρεται να διαμένει στην ευρύτερη περιοχή του Παλαιού Φαλήρου.

Οι αναλυτές της Αντιτρομοκρατικής που αναμένουν τη βαλλιστική στα οκτώ καλάσνικοφ που βρέθηκαν στη γιάφκα της Αναβύσσου, δεν αποκλείουν να υπάρχει σχέση μεταξύ Ξηρού και Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών που ανήκουν στη σφαίρα επιρροής του Νίκου Μαζιώτη επιβεβαιώνοντας τη δήλωση που έκανε πριν ένα χρόνο ο "Μανώλης" της 17Ν, για σύμπραξη ολων των ομάδων αντάρτικου πόλης. 

Για αυτό άλλωστε και από τις αρχές του καλοκαιριού ανδρες της Αντιτρομοκρατικής τριγυρνούσαν στην Ανάβυσσο έχοντας στα χέρια τους φωτογραφίες του Ξηρού και της Πώλας Ρούπα αναζητώντας οποιαδήποτε πληροφορία για τα πρόσωπα αυτά.

Τα αποτελέσματα από τα δακτυλικά αποτυπώματα και το DNA, που βρέθηκαν στη γιάφκα της Αναβύσσου ίσως δώσουν απάντηση στο καίριο αυτό ερώτημα.

Πάντως αξιοσημείωτο είναι ότι σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων και καταστηματαρχών της Αναβύσσου, ο άνθρωπος με το ξανθό μαλλί που παρουσιαζόταν ως συνταξιούχος εκπαιδευτικός από την Καστοριά, σε κάθε αγορά του πλήρωνε με μετρητά.

Και τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι από πού αντλούσε τα λεφτά και ποιοι ήταν αυτοί που χρηματοδοτούσαν το λεγόμενο επαναστατικό ταμείο.

Η απάντηση είναι ότι οι Πυρήνες της Φωτιάς συντηρούσαν τον Ξηρό και τον προμήθευαν με τα κατάλληλα υλικά ενώ εκείνος ως αντάλλαγμα προσέφερε την τεχνογνωσία στην κατασκευή βομβών.

Η ανατίναξη της Α΄πτέρυγας των φυλακών Κορυδαλλού προκειμένου να απελευθερωθούν τα μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, απαιτεί σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Αντιτρομοκρατικής ομάδα τουλάχιστον οκτώ ατόμων με γνώσεις στο χειρισμό όπλων και ρουκετών.

Τα πρόσωπα αυτά πιθανότατα είναι ασύλληπτα μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, ένας εκ των οποίων θεωρείται ως ο σύνδεσμός με τις ομάδες ποινικών από τις οποίες έγινε η προμήθεια του οπλισμού.

Δίωξη για διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης

Βαριές κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος απήγγειλαν οι Εισαγγελείς στον Ξηρό, για τον οπλισμό που βρήκαν οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στο σπίτι που διέμενε στην Ανάβυσσο.

Οι δύο εισαγγελείς που ορίστηκαν να μελετήσουν την δικογραφία που σχηματίστηκε για τον οπλισμό που κατείχε, απήγγειλαν ποινική δίωξη σε βάρος του Ξηρού για κατηγορίες που αφορούν συγκρότηση και διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης, άγνωστης προς το παρόν και με άγνωστα μέλη αλλά και για διακεκριμένη περίπτωση κατοχής όπλων.

Ειδικότερα η δίωξη που ασκήθηκε για την υπόθεση αφορά:

 • Τη διεύθυνση άγνωστης ως τώρα τρομοκρατικής οργάνωσης με άγνωστα μέλη η οποία οργάνωση επιδιώκει την τέλεση της κατασκευής, προμήθειας, κατοχής από κοινού εκρηκτικών υλών και βομβών με σκοπό την χρήση τους για την πρόκληση κινδύνου σε πράγματα και άνθρωπο
 • Την παράνομη κατοχή πολεμικών τουφεκίων πυρομαχικών και άλλα
 • Την παράνομη κατοχή διατρητικών και εκρηκτικών βλημάτων
 • Πλαστογραφία
 • Παραβίαση περιοριστικών όρων
 • Παράνομη οπλοφορία (όπλο που είχε πάνω του)

Ποινική δίωξη επίσης ασκήθηκε κατά τριών αγνώστων προσώπων που φέρονται να νοίκιασαν το σπίτι στην Ανάβυσσο, για το αδίκημα της υπόθαλψης εγκληματία.

Τι δήλωσε ενώπιον των εισαγγελέων

Ενώπιον των εισαγγελέων ο Ξηρός αρνήθηκε να αναφερθεί σε όσα του αποδίδονται. Είπε ωστόσο, προαναγγέλλοντας την στάση που θα τηρήσει ενώπιον των ανακριτών τα εξής: 

"Η χώρα μας τελεί υπό ξένη κατοχή της τρόικας και της Μέρκελ και θεωρώ υποχρέωση μου την αντίσταση. Όσοι μηχανισμοί στηρίζουν τις κατοχικές δυνάμεις καθώς και τους ντόπιους δοσίλογους, θεωρώ ότι δεν έχουν καμία δικαιοδοσία να μου ζητήσουν τον λόγο".

"Αντιθέτως, σαν μέρος του μηχανισμού, εσείς είστε αυτοί που πρέπει να απολογηθούν στον λαό και την ιστορία" πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον συνήγορο του, Φραγκίσκο Ραγκούση, ο εντολέας του αναλαμβάνει την αποκλειστική ευθύνη για την προμήθεια και την κατοχή του οπλισμού που κατασχέθηκε.
   
Τη Δευτέρα θα μεταχθεί εκ νέου στα δικαστήρια της Ευελπίδων προκειμένου να απολογηθεί στον ανακριτή για τις βαριές κατηγορίες που απαγγέλθηκαν σε βάρος του σχετικά με τα ευρήματα στο σπίτι της Αναβύσσου.

Η προθεσμία δόθηκε για τυπικούς λόγους, προκειμένου να συνταχθεί κατηγορητήριο, καθώς ο ίδιος ο κατηγορούμενος, σύμφωνα με τον συνήγορό του δεν έχει πρόθεση να λογοδοτήσει στην Δικαιοσύνη και έτσι δεν θα είχε πρόβλημα να δώσει τυπική απολογία και νωρίτερα.

Βαρύς και εξελιγμένος οπλισμός
Βαρύς και εξελιγμένος οπλισμός
Οι αρχές αναμένουν τα αποτελέσματα των βαλλιστικών ερευνών
Οι αρχές αναμένουν τα αποτελέσματα των βαλλιστικών ερευνών

Τι βρέθηκε στη γιάφκα

Σύμφωνα με ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ., το κρησφύγετο στην Ανάβυσσο έχει βρεθεί μεγάλος αριθμός όπλων, εκρηκτικών υλών και πολλών αντικειμένων που παραπέμπουν στην δημιουργία εκρηκτικών μηχανισμών. 

Συγκεκριμένα, βρέθηκαν:

 • οκτώ Καλάσνικοφ, εκ των οποίων στα δύο ήταν προσαρμοσμένο σκοπευτικό λέιζερ,
 • πλήθος από γεμιστήρες συνδεδεμένες μεταξύ τους ανά δύο ή ανά τέσσερις,
 • πάρα πολλά φυσίγγια του ιδίου όπλου των οποίων δεν έχει τελειώσει η καταμέτρηση,
 • τρία πιστόλια εύχρηστα με φυσίγγια και γεμιστήρες πλήρεις φυσιγγίων,
 • μεγάλος αριθμός φυσιγγίων των 9mm,
 • ένα ρουκετοβόλο εύχρηστο,
 • τρία βλήματα RPG,
 • δύο χειροβομβίδες αμυντικού τύπου,
 • δύο κινητά, μεταποιημένα με καλώδιο,
 • είκοσι τρεις κοινοί πυροκροτητές, εκ των οποίων οι δεκατρείς με προσαρμοσμένα φυτίλια,
 • οκτώ ηλεκτρικοί πυροκροτητές,
 • πάρα πολλά μέτρα βραδύκαυστου φυτιλιού,
 • δύο κουλούρες NONEL (φυτίλι νέας τεχνολογίας),
 • τρεις κουλούρες πλαστικού καλωδίου, το οποίο κατέληγε σε κοινό πυροκροτητή,
 • πολλές νάιλον σακούλες που περιείχαν, μεταξύ άλλων, ποσότητα μασουριών και ποσότητες άγνωστης ουσίας, ποσότητες άγνωστης κοκκώδους ύλης, λευκού χρώματος,
 • έξι πλαστικά μπουκάλια αναψυκτικού, περιτυλιγμένα ανά τρία μεταξύ τους με χαρτοταινία, ενώ το καθένα φέρει οπή στον πυθμένα του,
 • πέντε κοινοί πυροκροτητές διπλής συνδέσεως,
 • επτά μεγάλες σακούλες, περίπου 10 κιλά η καθεμία με εκρηκτική ύλη, πιθανόν ANFO,
 • ένας μηχανισμός «κουμπατάν» (μηχανικός χρονοδιακόπτης),
 • φλοιός δέντρου πιθανόν πεύκου (πρώτη ύλη για κατασκευή πυρίτιδας),
 • πλήθος από τηλεκάρτες,
 • μία σακούλα με νιτρική αμμωνία,
 • ένας σιγαστήρας πιστολιού,
 • μία γυναικεία τσάντα με δώδεκα θήκες - συνδετήρες με δέκα φυσίγγια Καλάσνικοφ ο καθένας,
 • δεκατρείς θήκες - συνδετήρες φυσιγγίων,
 • ρελέδες, μπαταρίες, λαμπάκια, κατσαβιδάκια, μπανάνες (βύσματα), μπόρνες, θερμοσυστελόμενα, μονωτικές ταινίες, αλεσμένες σπιρτοκεφαλές, διακόπτες πιέσεως, διακόπτες on/off, λαμπάκια, λάμπα καμμένη με προσαρμοσμένο βραδύκαυστο, πυραγωγό σχοίνιο, βαζάκι με πυρίτιδα, μανταλάκι πλαστικό,
 • δύο σακούλες με περίπου έξι κιλά με εκρηκτική ύλη πιθανόν αμμωνιοδυναμίτιδα,
 • ένα βαρέλι μεταλλικό, κοίλο, χωρητικότητας περίπου εκατό λίτρων, το οποίο είχε τσιμέντο στα τοιχώματά του σε σχήμα κώνου.

Το ιστορικό της απόδρασης

Ο Ξηρός είχε λάβει ολιγοήμερη άδεια από τις φυλακές Κορυδαλλού όπου ήταν κρατούμενος, την 1η Ιανουαρίου 2014 μετά την λήξη της οποίας δεν εμφανίστηκε στο Σωφρονιστικό Κατάστημα.

Ο βαρυποινίτης από τις 5 Ιανουαρίου δεν είχε δώσει ημερήσιο παρών, όπως προβλεπόταν στους όρους για την προσωρινή έξοδο του από την φυλακή, στο Αστυνομικό Τμήμα της κατοικίας που είχε δηλώσει στην Χαλκιδική.

Έτσι, ήταν καταζητούμενος από τις 8 Ιανουαρίου 2013, με ένταλμα της Εισαγγελίας Πειραιά, ως δραπέτης.

Η ετυμηγορία της Δικαιοσύνης για τον αποκαλούμενο και "Μανώλη" της 17Ν , ήταν ποινή 6 φορές ισόβιας κάθειρξης και επιπλέον 25ετούς κάθειρξης για συμμετοχή σε περίπου 30 ενέργειες της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων έξι δολοφονίες στις οποίες φέρεται να είχε ρόλο του εκτελεστή, πέντε απόπειρες ανθρωποκτονιών, ληστείες, εκρήξεις κ.α.

Έκπληκτη η κάτοχος της ταυτότητας

Έκπληκτη δηλώνει η Ελένη Μελάνη από το Αλιβέρι Ευβοίας, της οποίας τα στοιχεία εμφανίζονται στην ταυτότητα που βρέθηκε στη γιάφκα του Ξηρού, σύμφωνα με δηλώσεις της σε ΜΜΕ. Υποστηρίζει πως είχε χάσει την ταυτότητα και σημειώνει πως δεν έχει καμία σχέση με υποθέσεις τρομοκρατίας.

Η πλαστή ταυτότητα
Η πλαστή ταυτότητα

H Huffington Post, αναφέρει πως σε επικοινωνία που είχαν μαζί της, η 23χρονη Ελένη έκανε λόγο για απίστευτο περιστατικό.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είχε χάσει την ταυτότητά της τον Μάρτιο - κάτι που είχε δηλώσει στην αστυνομία- και αναγκάστηκε να βγάλει καινούργια τον Απρίλιο.

Τα στοιχεία της πλαστής ταυτότητας που δημοσιοποίησε η Αστυνομία είναι τα δικά της (όνομα, επίθετο και αριθμός ταυτότητας) - με κάποια λάθη, όπως το επίθετο της μητέρας της- ωστόσο η φωτογραφία δεν είναι η δική της, σημειώνεται επίσης στο δημοσίευμα.

Έκπληξη εκφράζει για το γεγονός πως οι παραχαράκτες βρήκαν τα στοιχεία, κυρίως τον αριθμό ταυτότητας, αφού αυτά τα έχει δώσει μόνο στην Εφορία και σε τράπεζες.

Σύμφωνα με την Huffington Post, δηλώνει πως δεν έχει φοβηθεί. "Μίλησα με την Αστυνομία και μου είπαν ότι γνωρίζουν ότι δεν εμπλέκομαι εγώ στην υπόθεση" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή