facebook pixel

Απαιτουνται 180 βουλευτες

Βουλή: Αντίστροφη μέτρηση για την τρίτη ψηφοφορία

Βουλή: Αντίστροφη μέτρηση για την τρίτη ψηφοφορία

Στις 12 το μεσημέρι θα διεξαχθεί η τρίτη και τελευταία ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Σε περίπτωση που η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες ψήφους θα προκηρυχτούν πρόωρες εκλογές. 

Οι κάλπες αναμένεται να στηθούν είτε στις 25 Ιανουαρίου είτε την 1η Φεβρουαρίου ως εκ τούτου η χώρα θα περάσει έναν προεκλογικό μήνα ο οποίος αναμένεται να είναι εξόχως πολωτικός.

Ο Αντώνης Σαμαράς επιχείρησε με τη συνέντευξη του στη ΝΕΡΙΤ, να πείσει για την αναγκαιότητα εκλογής ΠτΔ από την παρούσα Βουλή επισημαίνοντας ότι οι πρόωρες εκλογές θα οδηγήσουν σε περιπέτειες τη χώρα.

"Ο λαός δεν θέλει εκλογές" τόνισε ο Α. Σαμαράς και πρόσθεσε: "Κάνω τα πάντα για να βγει Πρόεδρος και να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές. Γιατί αυτό επιβάλλει το εθνικό συμφέρον και αυτό είναι το δικό μου χρέος".

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας, επέλεξε να απευθυνθεί σε κομματικό ακροατήριο και με άρθρο του στην Αυγή, τόνισε ότι η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ "θα είναι η αρχή μιας μεγάλης εθνικής προσπάθειας για την κοινωνική σωτηρία και την ανασυγκρότηση του τόπου. 

Μια εθνική προσπάθεια, όμως, που θα έχει διεθνή αντίκτυπο, αφού η ιστορική μας ευθύνη είναι να ανοίξουμε τον δρόμο μιας εναλλακτικής πολιτικής στην Ευρώπη, μετατρέποντας μια χώρα της ευρωζώνης, από νεοφιλελεύθερο πείραμα σε παράδειγμα κοινωνικής προστασίας και ανάπτυξης".

Η αριθμητική της ψηφοφορίας μέχρι σήμερα έχει δεδομένα τα 168 "ναι" και το Μέγαρο Μαξίμου εναποθέτει τις ελπίδες του στη θετική ψήφο των κάποιον ανεξάρτητων όπως του Βασίλη Καπερνάρου και του Μαρίνου Ουζουνίδη οι οποίοι όμως δεν έχουν τοποθετηθεί ευκρινώς για αλλαγή της στάσης τους. 

Αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση θα φτάσει τις 171 θετικές ψήφους και πλέον θα χρειαστεί 9 από τη δεξαμενή των ανεξάρτητων και τις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ με την προϋπόθεση ότι θα σπάσει η κομματική γραμμή των Φώτη Κουβέλη και Πάνου Καμμένου που επιμένουν στο "παρών".

Αμέσως μετά την σημερινή ψηφοφορία -στις 14.00- ανεξαρτήτως αποτελέσματος ο πρωθυπουργός έχει συγκαλέσει εκτάκτως το υπουργικό Συμβούλιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που εξασφαλιστούν οι 180 ψήφοι που απαιτούνται στη σημερινή ονομαστική ψηφοφορία, ο Σταύρος Δήμας θα αναλάβει καθήκοντα από αύριο, με όρκο ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής. 

Σε περίπτωση που δεν συγκεντρωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία, ο μεν Κάρολος Παπούλιας θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του μέχρι την αντικατάστασή του, η δε κυβέρνηση θα οφείλει να κηρύξει δια του Προέδρου της Δημοκρατίας και εντός δέκα ημερών, τη λήξη των εργασιών της Βουλής προκειμένου να διενεργηθούν εκλογές και να εκλεγεί Πρόεδρος από τη νέα τη σύνθεση του Κοινοβουλίου.

Υπενθυμίζεται πως στις δύο προηγούμενες ονομαστικές ψηφοφορίες στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Σταύρος Δήμας έλαβε 160 και 168 θετικές ψήφους αντίστοιχα.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή