facebook pixel

Εκλογή ΠτΔ: Κορυφώνεται η αγωνία - Τι θα κάνει ο Σαμαράς;

Καταιγιστικές εξελίξεις ενόψει της τρίτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου

Η αγωνία κορυφώνεται, καθώς η κυβέρνηση αναζητά άλλες 12 ψήφους, για να εκλεγεί ο Σταύρος Δήμας στην Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας. Θα δώσει την τελευταία μάχη ο Αντώνης Σαμαράς ή έχει ρίξει λευκή πετσέτα;

Πολυεπίπεδες κινήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στο παρασκήνιο, λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία της Δευτέρας, 29 Ιανουαρίου, οπότε και θα κριθεί οριστικά, εάν θα εκλεγεί ο Σταύρος Δήμας στην Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας ή αν η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Συζητήσεις, ζυμώσεις, και τηλεφωνικές επικοινωνίες δίνουν και παίρνουν, σχετικά με τον επικείμενο και καθοριστικό τρίτο γύρο, ενώ παράλληλα, στις διάφορες συνάξεις των εορταστικών ημερών, ανάμεσα σε πολιτικούς, η αγωνία ήταν κυρίαρχη για την επόμενη μέρα και το ενδεχόμενο η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Στόχος της κυβέρνησης άλλοι 12 βουλευτές

Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να μεταπειστεί σημαντικός αριθμός ανεξάρτητων βουλευτών. Στο παρόν στάδιο η κυβέρνηση φέρεται να ευελπιστεί στη θετική ψήφο των Βασίλη Καπερνάρου, Νίκης Φούντα, Βύρωνα Πολύδωρα και Μίμη Ανδρουλάκη, αν και δεν έχουν δώσει σήμα για αλλαγή στάσης (ψήφισαν παρών στις προηγούμενες ψηφοφορίες).

Συνολικά, αναζητούνται 12 βουλευτές για να φθάσει η υποψηφιότητα Σταύρου Δήμα τον μαγικό αριθμό των 180 από τους 168 που τον ψήφισαν στη δεύτερη ψηφοφορία. Επομένως, χρειάζονται ψήφοι και από τις Κ.Ο. των ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ, των οποίων οι πρόεδροι επιμένουν σκληρά στο "όχι".

Πάντως, ανεξάρτητα από το τι δηλώνουν σε ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ, στα υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης λένε ότι όλα θα κριθούν μεταξύ της Κυριακής και το πρωί της Δευτέρας, όταν και ευελπιστούν ότι ορισμένοι βουλευτές θα αλλάξουν στάση, αν δουν ότι υπάρχει προοπτική επίτευξης του στόχου των 180.

Ο Αντώνης Σαμαράς θα ξαναθέσει πιο έντονα το "σκληρό δίλημμα"

Από το Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται, εν τω μεταξύ, να τεθεί και πάλι, με μεγαλύτερη ένταση, πιθανότατα αύριο Κυριακή, με νέο διάγγελμα του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, "το σκληρό δίλημμα" που έχουν ενώπιόν τους οι βουλευτές.

Ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βήματος, θα θέσει τους βουλευτές ενώπιον των ευθυνών τους, με αναφορές που θα έχουν να κάνουν με την επαύριον της τρίτης ψηφοφορίας, εάν δεν εκλεγεί Πρόεδρος.

Επίσης, αναμένεται να επισημάνει τον οδικό χάρτη που έδωσε στους βουλευτές που θέλουν να αποφευχθεί η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες: συναινετική εκλογή ΠτΔ, διευρυμένο κυβερνητικό σχήμα με τη συμμετοχή και στελεχών εκτός της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, συμφωνία για το χρέος, αναθεώρηση του Συντάγματος και εκλογές στα τέλη του φθινοπώρου του 2015.

Η άλλη όψη του νομίσματος

Σήμερα, πάντως, είδαν το φως δημοσιεύματα που θέλουν τον Αντώνη Σαμαρά να πετά λευκή πετσέτα, ενόψει της τρίτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το thetoc.gr, η ΝΔ έχει ήδη κλειδώσει τα ψηφοδέλτιά της σε ποσοστό 90% και απομένουν ελάχιστες κινήσεις (εκκρεμεί το ψηφοδέλτιο επικρατείας), καθώς εκτιμάται οτι οι εκλογές είναι μονόδρομος!

Το thetoc αναφέρει, ακόμη, ότι στη ΝΔ έχουν προχωρήσει σε σχεδιασμό και για την προεκλογική καμπάνια, ενώ γίνονται συσκέψεις για εκλογικούς αντιπροσώπους.

Πάντα σύμφωνα με το ρεπορτάζ του thetoc, το Μέγαρο Μαξίμου προσδοκά να καταγραφεί στην τρίτη ψηφοφορία ένα αποτέλεσμα το οποίο θα σηματοδοτεί τις ευθύνες όσων προκάλεσαν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να το εκμεταλλευθεί προεκλογικά.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή