facebook pixel

Δεν προβλεπεται αρση του απορρητου των τηλεφωνικων επικοινωνιων του Γ. Αποστολοπουλου

Εντός της ημέρας το πόρισμα για τις καταγγελίες Χαϊκάλη

Εντός της ημέρας το πόρισμα για τις καταγγελίες Χαϊκάλη

Εντός της ημέρας αναμένεται από τον εισαγγελέα Π. Παναγιωτόπουλο η πορισματική έκθεση για την υπόθεση Χαϊκάλη η οποία -εκτός απροόπτου- φαίνεται να έχει ολοκληρωθεί.

Το πόρισμα θα περιλαμβάνει την κρίση του για το, εάν προκύπτει το αδίκημα της δωροδοκίας, περίπτωση κατά την οποία θα ζητηθεί να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος. Σε διαφορετική περίπτωση, ο κ. Παναγιωτόπουλος θα ζητήσει να μπει η υπόθεση στο αρχείο.

Δεν αποκλείεται, πάντως, ο εισαγγελέας, αφού αξιολογήσει το υλικό που έχει στα χέρια του, να ζητήσει τόσο την κατ' αντιπαράσταση εξέταση των δύο πρωταγωνιστών, Χαϊκάλη και Αποστολόπουλου, όσο και να καλέσει τον Λάκη Λαζόπουλο να καταθέσει μιας και εκείνος φαίνεται να έχει επεξεργαστεί το βίντεο των συνομιλιών και ήταν ο πρώτος που δημοσιοποίησε -σε τηλεοπτική εκπομπή του ΑΝΤ1- την υπόθεση.

Το Σαββατοκύριακο προσήλθαν ενώπιον του εισαγγελέα και κατέθεσαν οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης: Ο καταγγελλόμενος ως μεσάζων, Γ. Αποστολόπουλος και οι καταγγέλλοντες, Π. Καμμένος και Π. Χαϊκάλης.

Το βασικό θέμα που αναμένεται ότι θα πυροδοτήσει νέο κύκλο εντάσεων και αντιπαραθέσεων είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε το Βήμα, δεν προβλέπεται άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών του Γ. Αποστολόπουλου, μολονότι τόσο ο Π. Καμμένος όσο και ο Π. Χαϊκάλης το ζήτησαν επιτακτικά, προκειμένου -όπως υποστηρίζουν- να φανεί με ποιους συνομιλούσε ο "μεσάζων" τις επίμαχες ημέρες.

Δικαστικοί κύκλοι φέρονται να υποστηρίζουν ότι δεν κρίνεται αναγκαία η άρση του απορρήτου, καθώς το αν ειδοποιήθηκε ή όχι ο Γ. Αποστολόπουλος δεν είναι το αντικείμενο της έρευνας, αλλά το να διαπιστωθεί αν υπήρξε απόπειρα δωροδοκίας.

Εν τω μεταξύ ότι ο Παύλος Χαϊκάλης κατέθεσε νέο αίτημα για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του Γιώργου Αποστολόπουλου, όπως δήλωσε σήμερα το πρωί στο Mega η δικηγόρος του, Έλενα Τζούλη.

Από την πλευρά του, ο Π. Καμμένος έκανε λόγο για μεθόδευση για να κλείσει η υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Ι. Ντογιάκος, έχει κρατήσει το πρωτότυπο υλικό και δεν το έχει παραδώσει στις Αρχές.

"Το επίμαχο υλικό το κρατάει στο γραφείο του ο Ντογιάκος, αν δεν είναι αυτό συγκάλυψη τότε τι είναι", είπε και ζήτησε την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του κ. Αποστολόπουλου προκειμένου να διαπιστωθεί ποιος προσέγγισε πρώτος ποιον. 

Το ρεπορτάζ του Βήματος σημειώνει ότι, αν επιβεβαιωθεί η πληροφορία ότι έκλεισε η υπόθεση, η Εισαγγελία Εφετών έχει καταλήξει στο αν έχει διαπραχθεί η δωροδοκία και από ποιόν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το άρθρο 236 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας προϋποθέτει και απλή υπόσχεση δωροδοκίας για την τέλεση της πράξης της δωροδοκίας.

Στη δικογραφία, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, περιέχονται καταθέσεις ατόμων που αλληλοκατηγορούνται. Αυτό βέβαια έχει φανεί με σαφήνεια από τις δημόσιες δηλώσεις τόσο των ίδιων όσο και των συνηγόρων των πρωταγωνιστών της υπόθεσης. 

Καταθέσεις Καμμένου-Χαϊκάλη

Επεισοδιακή ήταν η κατάθεση του προέδρου των ΑΝΕΛ, το πρωί της Κυριακής, καθώς επικράτησε ένα αλαλούμ για το εάν έχει κληθεί στον εισαγγελέα ή όχι. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, κατά την κατάθεσή του ο κ. Καμμένος υποστήριξε ότι ο Γ. Αποστολόπουλος είχε παγιδεύσει με κοριό και κάμερα το χώρο όπου θα συναντιόταν με τον κ. Χαϊκάλη για να καταγράψει τη συνομιλία, ενώ παράλληλα είχε συνεργάτες του να παρακολουθούν. 

Σε ερώτηση πώς εξηγεί ένας άνθρωπος που αποπειράται να δωροδοκήσει έναν βουλευτή να θέλει να έχει και ντοκουμέντα από τις επαφές του, απάντησε ότι θεωρεί πως ο Αποστολόπουλος ήθελε να τους εκβιάσει. 

Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο Αποστολόπουλος κατέθεσε στον εισαγγελέα ότι και διαθέτει υλικό, από το οποίο προκύπτει διαφορετική εκδοχή περί της απόπειρας δωροδοκίας. 

Ο Παύλος Χαϊκάλης δήλωσε ότι ζήτησε την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του Αποστολόπουλου, καθώς –είπε– υπάρχουν υπόνοιες πως κάποιος τον προειδοποίησε ώστε να μην εμφανιστεί στο τελευταίο ραντεβού, για το οποίο η Αστυνομία είχε ετοιμάσει ειδική επιχείρηση. 

Ο κ. Χαϊκάλης ισχυρίστηκε πως ο λόγος που δεν έδωσε το όνομα του κ. Αποστολόπουλου κατά την πρώτη γραπτή κατάθεσή του στην εισαγγελία ήταν επειδή ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Ισίδωρος Ντογιάκος, τον προέτρεψε να μην κατονομάσει κάποιον, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος διαρροής. 

Διαψεύδουν οι εισαγγελείς

Άμεσα, εισαγγελικές πηγές διέψευσαν ότι υπήρξε υπόδειξη να μην κατονομαστεί ο Γ. Αποστολόπουλος από τον Π. Χαϊκάλη από την πρώτη στιγμή που έκανε την καταγγελία του. 

Φέρονται μάλιστα να υποστηρίζουν ότι το όνομα ζητήθηκε αλλά η απάντηση που πήραν ήταν ότι θα δοθεί όταν έρθει η ώρα. 

Οι ίδιες πηγές ισχυρίζονται ότι και στην πρώτη του κατάθεση στην Αστυνομία, ο κ. Χαϊκάλης, αν και ρωτήθηκε, δεν κατονόμασε τον "μεσάζοντα".

Ο βουλευτής φέρεται να λέει στην κατάθεση του ότι αποκάλυψε το όνομα του κ. Αποστολόπουλου στην Κρατική Ασφάλεια, το βράδυ της 12ης Δεκεμβρίου, ζητώντας να κινηθούν οι διαδικασίες εντοπισμού και σύλληψής του.

Στη συμπληρωματική κατάθεση της Κυριακής, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ προέβαλε τον ισχυρισμό ότι ο Αποστολόπουλος κατέγραφε τις συναντήσεις τους με σκοπό να τον εκβιάσει εάν δεν ψήφιζε για πρόεδρο, ενώ φέρεται να δήλωσε ότι δεν γνώριζε ότι ο Αποστολόπουλος κατέγραφε.

Η πλευρά του βουλευτή δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής στην υπόθεση. 

Μετά την κατάθεση, ο Π. Χαϊκάλης δήλωσε ότι είχε σειρά συναντήσεων με τον Αποστολόπουλο, και πως σε τουλάχιστον μία, πριν από το ραντεβού της 6ης Δεκεμβρίου, συζήτησαν και για τη δωροδοκία, όμως -όπως είπε- τα μόνα ραντεβού στα οποία έχει καταγράψει τον συνομιλητή του είναι αυτά της 6ης και της 12ης Δεκεμβρίου. 

Σημειώνεται ότι ο κ. Χαϊκάλης απείλησε ότι θα προχωρήσει σε μήνυση κατά του πρωθυπουργού για ψευδή καταμήνυση. Η συνήγορος του εξέφρασε την απορία γιατί ο κ. Σαμαράς επιλέγει να μηνύσει τον μηνυτή και όχι τον μηνυόμενο.

Τα βίντεο του Αποστολόπουλου

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, ο Γ. Αποστολόπουλος φέρεται να διαθέτει τέσσερα βίντεο, τα οποία δεν έχει διευκρινιστεί αν έχουν παραδοθεί στον Εισαγγελέα Εφετών.

Ο ίδιος έχει, σύμφωνα με τον συνήγορο του, καταθέσει στον Εισαγγελέα ότι πράγματι είχε συζητήσεις περί χρηματισμού με τον κ. Χαϊκάλη για να αποδείξει στον Καμμένο ότι ο εν λόγω βουλευτής είναι ευάλωτος σε ενδεχόμενο χρηματισμού.

Στον Εισαγγελέα φέρεται να είπε:
 
"Εγώ ούτε βρώμικες δουλειές κάνω, ούτε βρώμικες σκέψεις έχω. Ο κ. Χαϊκάλης ως θεσμικός παράγοντας, ως βουλευτής που είναι, όφειλε να ακολουθήσει τη θεσμική οδό για την διακρίβωση των καταγγελιών. Να αποταθεί στις διωκτικές και στις δικαστικές αρχές από την πρώτη στιγμή χωρίς να αποκρύψει τίποτα ή ονόματα. 

Να αναθέσει την ευθύνη των ερευνών σε εκείνες, ώστε να συλλεχθούν νόμιμα τα αποδεικτικά στοιχεία, αντί να επιχειρεί να τα αποκτήσει παράνομα και μάλιστα μονταρισμένα καθ' ομολογίαν του διαπράττοντας ουσιαστικά σοβαρά ποινικά αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα.

Προφανώς, ό,τι έκανε, το έκανε για να σκηνοθετήσει μια φαντασμαγορική πολιτική παράσταση".

Επίσης, ισχυρίστηκε ότι είχε διάφορες οικονομικές συναλλαγές με τον Χαϊκάλη, τις οποίες ο βουλευτής έχει αρνηθεί, υποστηρίζοντας ότι οι μόνες δοσοληψίες αφορούν σε ποσό 5.000 ευρώ που είχε δώσει στον Αποστολόπουλο για να το επενδύσει.

Πληροφορίες του Βήματος αναφέρουν ότι ο Αποστολόπουλος υποστήριξε ότι "αν ήθελα να συμμετάσχω  σε δωροδοκίες βουλευτών για την ψήφιση του κ. Δήμα, θα απευθυνόμουν στον κ. Χαϊκάλη που ήξερα ότι είναι πιστός στον κ. Καμμένο ή θα προτιμούσα άλλους ανεξάρτητους βουλευτές τους οποίους γνωρίζω;" 

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή