facebook pixel

Απονεμήθηκαν τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών για το 2014

Ακαδημία Αθηνών 2014:Το πιο θερμό χειροκρότημα απέσπασε η ηρωίδα του ναυαγίου της Κρήτης που έσωσε τη μικρή Νάντια από τη Συρία.

Τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών για το 2014 απονεμήθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής στην καθιερωμένη ετήσια πανηγυρική συνεδρία του ανώτατου πνευματικού ιδρύματος της χώρας.

Με την απονομή βραβείων και επαίνων για το 2014 «έκλεισε» η Πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών. Συγκεκριμένα, για το σύνολο του έργου τους τιμήθηκαν ο ζωγράφος Στέφανος Δασκαλάκης, οι συγγραφείς Δημήτρης Καλοκύρης και Γιώργος Χουλιάρας, οι ποιητές Μαρία Λαϊνά και Γιώργος Βέης.

Το Βραβείο Μυθιστορήματος απονεμήθηκε στη Μάρτυ Λάμπρου για το βιβλίο της «Με λυμένο χειρόφρενο» (Κέδρος, 2014), το Βραβείο Διηγήματος στην Κατερίνα Δασκαλάκη για τη συλλογή της «Ατιτλο» (Εστία, 2013) και τα Βραβεία Δοκιμίου στη Σοφία Ντενίση («Ανιχνεύοντας την «αόρατη γραφή». Γυναίκες και γραφή στα χρόνια του ελληνικού διαφωτισμού-ρομαντισμού», Νεφέλη, 2014) και στον Μιχαήλ Πασχάλη («Ξαναδιαβάζοντας τον Κάλβο. Ο Ανδρέας Κάλβος, η Ιταλία και η Αρχαιότητα», Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης, 2013).

Βραβείο καλύτερης ποιητικής συλλογής νέου ποιητή έλαβε ο Γιάννης Δούκας («Το σύνδρομο Σταντάλ», Εκδόσεις ΠΟΛΙΣ, 2013), ενώ βραβεία απονεμήθηκαν, επίσης, στον αριστούχο διπλωματούχο πιανίστα Γιάννη Γιαννόπουλο και στη διακεκριμένη μεσόφωνο Κική Μορφονιού-Κομισοπούλου.

Επίσης, βραβεύτηκαν, μεταξύ άλλων, ο ιστορικός-αρχαιολόγος Χρήστος Δ. Διονυσόπουλος για το βιβλίο «Η Μάχη του Μαραθώνα» (Εκδόσεις Καπόν, 2012), ο καθηγητής Μανόλης Κορρές («Η στέγη του Ηρωδείου και άλλες γιγάντιες γεφυρώσεις», Εκδόσεις Μέλισσα, 2014), το «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» για το εθνικής σημασίας έργο του στους τομείς της παιδείας και του πολιτισμού, καθώς και το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών (Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη) για την καλλιέργεια της δημοτικής γλώσσας και της νεοελληνικής φιλολογίας, αλλά και για την προαγωγή της παιδείας του ελληνικού λαού με σημαντικότατο εκδοτικό και ερευνητικό έργο.

Με επαίνους τιμήθηκαν, επίσης, τα σωματεία «Γιατροί του Κόσμου» και «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» για τη συμβολή τους στην προαγωγή της ανθρωπιστικής περίθαλψης και κοινωνικής πρόνοιας στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, ενώ από τα πιο θερμά χειροκροτήματα απέσπασαν η 19χρονη Doaa Al Zamel από τη Συρία, η οποία με ηρωισμό και αυταπάρνηση διέσωσε βρέφος από τη θάλασσα μετά από ναυάγιο νοτιοδυτικά της Κρήτης, ο Λιθουανός μαθητής του Σχολείου του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα Μπαλμπιέρις Ρόκας για τις εξαιρετικές επιδόσεις του στις σπουδές του και ο διευθυντής του ιδίου σχολείου, Πέτρος Δαμιανός, για τον ζήλο που επιδεικνύει στο έργο του.

Είχε προηγηθεί η ομιλία του προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών, Επαμεινώνδα Σπηλιωτόπουλου, με θέμα «H εξέλιξις της παροχής δικαστικής προστασίας από τα Διοικητικά Δικαστήρια», καθώς και η παρουσίαση της έκθεσης για το έργο της Ακαδημίας Αθηνών κατά το έτος 2014 από τον Γενικό Γραμματέα, Βασίλειο Χ. Πετράκο. Ακολουθεί ο πίνακας των τιμώμενων από την Ακαδημία Αθηνών για το 2014:

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή