facebook pixel

Οι δυο χωρες αναμενεται να ανοιξουν πρεσβειες η μια στην πρωτευουσα της αλλης

Νέα εποχή στις σχέσεις ΗΠΑ- Κούβας

Ιστορική αλλαγή στις σχέσεις ΗΠΑ- Κούβας

Την άμεση αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων Κούβας και ΗΠΑ εξήγγειλε ο Μπαράκ Ομπάμα σε μια ιστορική συμφωνία 53 χρόνια μετά την επιβολή του εμπάργκο στην Κούβα και ως αποτέλεσμα της απελευθέρωσης του Άλαν Γκρος που κρατήθηκε επί πέντε χρόνια σε κουβανικές φυλακές.

Ο Ομπάμα τόνισε πως ΗΠΑ και Κούβα θα ξεκινήσουν συνομιλίες για την πλήρη αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων. Έτσι, αναμενεται οι δύο χώρες να ανοίξουν πρεσβείες η μία στην πρωτεύουσα της άλλης.

Η εξομάλυνση των σχέσεων με την Κούβα συνιστά "το τέλος μιας ξεπερασμένης προσέγγισης" της αμερικανικής πολιτικής, υποστήριξε ο Ομπάμα, ανακοινώνοντας το άνοιγμα ενός "νέου κεφαλαίου" στις σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Αβάνα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξήγησε ότι η "σκληρή" πολιτική απέναντι στην Κούβα επί πολλές δεκαετίες δεν είχε τις αναμενόμενες επιπτώσεις. 

"Η απομόνωση της Κούβας δεν λειτούργησε, χρειάζεται μια νέα προσέγγιση", τόνισε χαρακτηριστικά. 

Όπως είπε, έδωσε εντολή στον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι να συζητήσει με την Αβάνα την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων. 

"Πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα για να βοηθήσουμε τον κουβανικό λαό" συνεργαζόμενοι με την κουβανική κυβέρνηση, υπογράμμισε. Ο Ομπάμα σημείωσε ότι με τη νέα πολιτική θα καταστεί ευκολότερο για τους Αμερικανούς να ταξιδεύουν στην Κούβα. 

Επισήμανε όμως ότι η Αβάνα θα πρέπει να προωθήσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να βελτιώσει τις επιδόσεις της στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Είπε επίσης ότι θα συζητήσει με μέλη του Κογκρέσου την άρση του εμπάργκο σε βάρος της Κούβας ενώ η χώρα θα βγει από τον κατάλογο των χωρών που στηρίζουν την τρομοκρατία. 

Ο Ομπάμα μάλιστα είπε χαρακτηριστικά: "Todos somos Americanos", δηλαδή "Είμαστε όλοι Αμερικανοί" στα Ισπανικά. 

Ο Ομπάμα ευχαρίστησε τον πάπα Φραγκίσκο γιατί βοήθησε να "σπάσει ο πάγος" με την Κούβα, ασκώντας πιέσεις για να απελευθερωθεί ο Αμερικανός Άλαν Γκρος που είχε συλληφθεί από τις κουβανικές αρχές το 2009 και είχε καταδικαστεί ως κατάσκοπος. 

Αποκάλυψε επίσης ότι σημαντικό ρόλο έπαιξε και ο Καναδάς, αφού φιλοξένησε τις συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών.

Επιβεβαιώνει ο Κάστρο 

Ο Ραούλ Κάστρο επιβεβαίωσε την εξομάλυνση των σχέσεων της χώρας του με τις ΗΠΑ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

"Συμφωνήσαμε να αποκαταστήσουμε τις διπλωματικές σχέσεις" μεταξύ ΗΠΑ και Κούβας, οι οποίες διακόπηκαν πριν περισσότερο από μισό αιώνα, είπε χαρακτηριστικά ο Κάστρο. Όμως "αυτό δεν σημαίνει ότι το κεντρικό (πρόβλημα) του οικονομικού εμπάργκο έχει επιλυθεί", πρόσθεσε ο ίδιος σε ομιλία του που μεταδόθηκε από τα κουβανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης. 

Ο Κάστρο σημείωσε ότι τρεις Κουβανοί πράκτορες των υπηρεσιών πληροφοριών που κρατούνταν σε αμερικανικές φυλακές τα τελευταία 16 χρόνια αφέθηκαν ελεύθεροι σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του Γκρος. 

Οι Χεράρδο Ερνάντες, Ραμόν Λαμπανίνιο και Αντόνιο Γκερέρο, που είχαν καταδικαστεί το 2001 σε βαριές ποινές κάθειρξης για κατασκοπεία, "επέστρεψαν σήμερα στην πατρίδα μας", είπε ο Κάστρο. 

Παράλληλα, ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Αβάνα θα απελευθερώσει έναν Αμερικανό κουβανικής καταγωγής που κρατείται με την κατηγορία ότι κατασκόπευε για λογαριασμό των ΗΠΑ. 

Ο Κουβανός πρόεδρος επεσήμανε ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Μπαράκ Ομπάμα την Τρίτη ενόψει της ανακοίνωσης του τελευταίου ότι οι ΗΠΑ θα αλλάξουν την πολιτική τους απέναντι στην Κούβα και θα επιδιώξουν την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών. 

Εξάλλου ο Κουβανός πρόεδρος ευχαρίστησε το Βατικανό για τη συνεισφορά του και τον Καναδά για την επιμελητειακή του υποστήριξη στην επίτευξη της συμφωνίας με τις ΗΠΑ. 

Η Κούβα απελευθέρωσε τον Άλαν Γκρος

Οι αρχές της Κούβας άφησαν ελεύθερο τον Άλαν Γκρος, ο οποίος είχε συλληφθεί το 2009 και είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 15 ετών με την κατηγορία της κατασκοπείας.

O Γκρος, ένας 65χρονος υπεργολάβος της USAID (της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης) τον οποίο απελευθέρωσε η Κούβα, δήλωσε ότι η Αβάνα και η Ουάσιγκτον πρέπει να ξεπεράσουν "τις αμοιβαίως εχθρικές" πολιτικές που εφάρμοσαν η μια έναντι της άλλης στο παρελθόν.

Ο Γκρος, που μίλησε σε δημοσιογράφους μετά την αποφυλάκισή του, ευχαρίστησε τον Μπαράκ Ομπάμα για όλα όσα έκανε προκειμένου να διασφαλίσει την απελευθέρωσή του και επισήμανε ότι δεν κατηγορεί το λαό της Κούβας για το μαρτύριο που βίωσε.

Τι αλλάζει στις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών

Οι οικονομικές κυρώσεις οι οποίες επιβάλλονται σε βάρος της Κούβας θα αμβλυνθούν μέσα στις «επόμενες εβδομάδες» μετά την ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα περί της αποκατάστασης διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Κούβα, όπως ανακοίνωσαν το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και ο Λευκός Οίκος.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ διευκρίνισε ότι πρόσωπα και επιχειρήσεις θα αποκτήσουν πλέον το δικαίωμα να υποβάλουν αιτήσεις για να τους χορηγούνται άδειες ώστε να έχουν επιχειρηματικές δοσοληψίες με Κουβανούς οι οποίοι κατοικούν εκτός Κούβας, αλλά και να επιτρέπεται σε πρόσωπα και επιχειρήσεις να παρακολουθούν εκδηλώσεις που σχετίζονται με τη νήσο εκτός της επικράτειάς της.

Ακόμη, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα άρει τη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών υπηκόων της Κούβας οι οποίοι δεν κατοικούν πλέον στη νήσο, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Αντιδράσεις

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής από τη Φλόριντα, Μάρκο Ρούμπιο επέκρινε την απόφαση της κυβέρνησης Ομπάμα να εξομαλύνει τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κούβα, κρίνοντας ότι ο Λευκός Οίκος κέρδισε λίγα με αυτή την αλλαγή πολιτικής υπέρ της Αβάνας.

"Ο Λευκός Οίκος έχει παραχωρήσει τα πάντα, αλλά κέρδισε λίγα", είπε χαρακτηριστικά ο Ρούμπιο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα αντιταχθεί στις προσπάθειες του Λευκού Οίκου να ορίσει πρεσβευτή στην Κούβα και να χρηματοδοτήσει μια αμερικανική πρεσβεία στην Αβάνα.

Την ίδια ώρα το γεγονός χαιρετίζει η διεθνής κοινότητα: 

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν δήλωσε ότι είναι "πολύ θετικό" το γεγονός ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές επαφές με την Κούβα. 

"Έχει έρθει η ώρα να ομαλοποιηθούν οι διμερείς σχέσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κούβα. Καλωσορίζω την σημερινή εξέλιξη" είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην προσέγγιση των δύο κρατών συνεχάρη Κούβα και ΗΠΑ, τονίζοντας ότι το Βατικανό είναι έτοιμο να στηρίξει την ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων. 

Σε ανακοίνωσή του, το Βατικανό επιβεβαίωσε ότι διπλωμάτες του διευκόλυναν τις συνομιλίες ανάμεσα στις δύο χώρες, "οδηγώντας σε λύσεις που ήταν αποδεκτές και από τις δύο χώρες".

H ρωσική κυβέρνηση χαιρέτισε την απόφαση των ΗΠΑ να εξομαλύνει τις σχέσεις τους με την Κούβα, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο Ριαμπκόφ επισήμανε ότι η απόφαση αυτή που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα νωρίτερα σήμερα κινείται στη σωστή κατεύθυνση και ότι η Μόσχα θα παρακολουθεί στενά την όλη διαδικασία.

"Αντιμετωπίζουμε θετικά τη σημερινή ανακοίνωση" τόνισε ο Ριαμπκόφ.

O υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς χαιρέτισε την ιστορική προσέγγιση των ΗΠΑ και της Κούβας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα οδηγήσει στην άρση των οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη νήσο της Καραϊβικής.

"Οι ΗΠΑ και η Κούβα μόλις ανακοίνωσαν την απόφασή τους να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές τους σχέσεις, μισό αιώνα και πλέον μετά το κλείσιμο των πρεσβειών τους. Χαιρετίζω αυτές τις ανακοινώσεις οι οποίες, όπως εδώ και καιρό επιθυμούσε η Γαλλία, ανοίγουν το δρόμο για την πλήρη εξομάλυνση και, ελπίζω, την άρση του εμπάργκο που έχει επιβληθεί σε αυτήν την χώρα" επισήμανε ο ΥΠΕΞ σε ένα δελτίο Τύπου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία Μαργκάλιο χαιρέτισε το "νέο βήμα" στις σχέσεις μεταξύ Κούβας-ΗΠΑ, σπεύδοντας πάντως να ξεκαθαρίσει:

"Αυτό το μέλλον δεν θα μπορέσει να οικοδομηθεί παρά μόνο πάνω στη βάση του σεβασμού της Δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" προέβλεψε ο Μαργκάλιο που πρόσφατα επισκέφθηκε την Κούβα.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή