facebook pixel

Με ονομαστικη ψηφοφορια στη Βουλη

Σήμερα η κρίσιμη πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου

Ονομαστική η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Στις 165 θετικές ψήφους στοχεύει σήμερα η κυβέρνηση με την προσδοκία ότι στις δύο επόμενες ψηφοφορίες κόμματα και βουλευτές θα "λειτουργήσουν με ευθύνη μπροστά σε συγκεκριμένα διλήμματα".

Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε σήμερα για τα "κουκιά", 155 βουλευτές, της ΝΔ (127) και του ΠΑΣΟΚ (28), αναμένεται να ψηφίσουν για Πρόεδρο και για τον μαγικό αριθμό των 180 αναζητούνται ακόμη 25 από μία δεξαμενή 46 βουλευτών, εκ των οποίων 24 είναι ανεξάρτητοι, 10 ανήκουν στη ΔΗΜΑΡ και 12 στους ΑΝΕΛ.

Τόσο το κόμμα του Πάνου Καμένου όσο και το κόμμα του Φώτη Κουβέλη έχουν ταχθεί κατά της προεδρικής εκλογής συμπαρατασσόμενοι με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως, λίγες ώρες πριν την πρώτη ψηφοφορία το τοπίο των κοινοβουλευτικών τοποθετήσεων ξεκαθαρίζει και ήδη κάποιοι έχουν αποσαφηνίσει τη στάση που θα τηρήσουν.

Να σημειωθεί ότι ειδικά για τους 17 Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς βουλευτές (Αηδόνης, Ανδρουλάκης, Ιατρίδη, Βουδούρης, Καπερνάρος, Κασαπίδης, Κουράκος, Μακρή, Μουτσινάς, Μπόλαρης, Νταβρής, Παραστατίδης, Τατσόπουλος, Τζάκρη, Γιαταγάνα, Γιοβανόπουλος, Μελάς) τα πράγματα έχουν ως εξής:

Στα σίγουρα "όχι" είναι οι: Πέτρος Τατσόπουλος, Οδυσσέας Βουδούρης, Μίμης Ανδρουλάκης, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Θόδωρος Παραστατίδης, Ραχήλ Μακρή και Θεοδώρα Τζάκρη.

Την απόφασή του να μην ψηφίσει για Πρόεδρο Δημοκρατίας γνωστοποίησε ο ανεξάρτητος βουλευτής Μάρκος Μπόλαρης σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

"Δεν έχω αποφασίσει ακριβώς τι θα κάνω αύριο", δήλωσε, στον ραδιοσταθμό Παραπολιτικά, ο ανεξάρτητος βουλευτής Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης, αφήνοντας εμμέσως ανοιχτό το ενδεχόμενο να στηρίξει την υποψηφιότητα Σταύρου Δήμα.

Εξέφρασε δε την ελπίδα πως "στην τρίτη ψηφοφορία θα διαμορφωθούν οι συνθήκες για να δουν οι πολιτικοί αρχηγοί την πραγματικότητα έξω από εγωισμούς".

Στο ίδιο μήκος κύματος, για κυβέρνηση ειδικού σκοπού, κινείται και ο ανεξάρτητος βουλευτής της Β΄ Πειραιώς Γιάννης Κουράκος, ο οποίος έκανε ανάλογες δηλώσεις στον ΑΝΤ1.

Στα "ναι" λογίζονται και οι κύριοι Αηδόνης, Νταβρής και Γιοβανόπουλος.

Θετικοί στην εκλογή Προέδρου θεωρούνται οι επτά ανεξάρτητοι βουλευτές (Μάρκου, Λυκούδης, Ψαριανός, Οικονόμου, Πολύδωρας, Μπούκουρας, Αλεξόπουλος):

Την Τρίτη η Κατερίνα Μάρκου ξεκαθάρισε ότι θα ψηφίσει πρόεδρο της Δημοκρατίας για να μπει φρένο στην αποσταθεροποίηση της οικονομίας, στην πόλωση και το διχασμό του λαού.

Ωστόσο ο ανεξάρτητος βουλευτής Βασίλης Οικονόμου δήλωσε το πρωί της Τρίτης στο Μega ότι θα ψηφίσει "παρών" στην πρώτη ψηφοφορία.

Αντιθέτως, οι πρώην της ΔΗΜΑΡ Σπύρος Λυκούδης και Γρηγόρης Ψαριανός δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν τον Σταύρο Δήμα.

Αίνιγμα παραμένει η ψήφος του Βύρωνα Πολύδωρα, αλλά και η στάση του Στάθη Μπούκουρα και του Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου που έχουν φύγει από την Χρυσή Αυγή.

Δεν θα ψηφίσει πρόεδρο η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Νίκη Φούντα, όπως ανέφερε στον ΑΝΤ1.  Ωστόσο, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει στη συνέχεια.

Εξάλλου, η Μίκα Ιατρίδη, η οποία εξελέγη με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, δήλωσε ότι θα ψηφίσει το ίδιο και στις τρεις διαδικασίες, ενώ ο Βασίλης Καπερνάρος τόνισε ότι "κλίνει προς το 'όχι'".

Στο άθροισμα το κυβερνητικό στρατόπεδο εξασφαλίζει επτά με δέκα βουλευτές επιπλέον, ωστόσο κατά την εξέλιξη της διαδικασίας δεν αποκλείεται να καμφθούν και άλλοι βουλευτές που την Τετάρτη ψηφίσουν αρνητικά.

Θα συμμετάσχουν και στις τρεις ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και οι κρατούμενοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, με άδεια του εισαγγελέα των φυλακών. Αναμένεται να ψηφίσουν αρνητικά.

Πως θα γίνουν οι ψηφοφορίες

Το άρθρο 140 του Κανονισμού της Βουλής περιγράφει τα βήματα που θα γίνουν στις ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αρχής γενομένης την προσεχή Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου στις 7 το απόγευμα.

Ο Κανονισμός προβλέπει πως αν βουλευτής δεν επιθυμεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ορισμένου προσώπου, τότε δηλώνει "παρών".

Έτσι, εφόσον μοναδικός προτεινόμενος είναι ο Σταύρος Δήμας (σ.σ. την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, δήλωσε με επιστολή του στον Πρόεδρο της Βουλής ότι προτείνει τον κ. Σταύρο Δήμα), το αποτέλεσμα που θα ανακοινωθεί θα είναι οι ψήφοι των βουλευτών που θα ψηφίσουν Σταύρο Δήμα και οι υπόλοιποι θα λογίζονται ως "παρών".

Με βάση ανάλογη διαδικασία στο παρελθόν, κάθε βουλευτής που θα ακούει το όνομά του θα σηκώνεται όρθιος και θα εκφράζει την προτίμησή του.

Της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας δεν προηγείται συζήτηση.

Η Βουλή ψηφίζει ύστερα από προτάσεις που μπορούν να γίνουν μόνο από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες.

Δικαίωμα πρότασης έχει και η κατά την έννοια του άρθρου 16 παρ. 5 Ομάδα των ανεξαρτήτων, υποψήφιος της οποίας θεωρείται όποιος συγκεντρώσει τις περισσότερες υποδείξεις των μελών της. Άλλες υποψηφιότητες δεν ανακοινώνονται στη Βουλή.

"Η ονομαστική ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας διεξάγεται πάντοτε με ονομαστική κλήση", όπως ορίζει το άρθρο 140 του Κανονισμού της Βουλής.

"Ο Πρόεδρος καλεί ένα βουλευτή από τη Συμπολίτευση και έναν από την Αντιπολίτευση για να εκφωνήσουν τον κατάλογο των βουλευτών και να καταμετρήσουν τις ψήφους. Κάθε βουλευτής μετά την ονομαστική κλήση του αναφέρει το όνομα της προτίμησής του, ενώ οι ψηφολέκτες σημειώνουν, ο καθένας χωριστά, την ψήφο του κάθε βουλευτή. Βουλευτές που δεν επιθυμούν να εκφράσουν την προτίμησή τους υπέρ ορισμένου προσώπου δηλώνουν παρών. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται αιτιολόγηση της ψήφου", αναφέρει ο Κανονισμός της Βουλής.

Μετά το πέρας της ονομαστικής ψηφοφορίας, συντάσσεται πρακτικό στο οποίο καταχωρίζονται τα ονόματα των παρόντων και των απόντων βουλευτών, η ψήφος καθενός κατά τα ανωτέρω, καθώς και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Το πρακτικό της ψηφοφορίας θα υπογραφεί από τους ψηφολέκτες, τον πρόεδρο και τους γραμματείς της Βουλής και θα καταχωρηθεί στα Πρακτικά.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή