facebook pixel

"Η ιδέα ότι οι αγορές τρέμουν νίκη Τσίπρα θα με ωθούσε να τον ψήφιζα"

Με τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την ενδεχόμενη νίκη Τσίπρα αν γίνουν εκλογές, ασχολείται ο ιταλικός τύπος

Πολλά και ενδιαφέροντα αναφέρονται στον τύπο της γειτονικής Ιταλίας, ο οποίος ασχολείται με τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό της χώρας μας, αναλύοντας το ενδεχόμενο οι εξελίξεις στην Ελλάδα να πλήξουν και την ιταλική οικονομία.

Ειδικότερα, "σε δημοψήφισμα για την ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά μπορεί να μετατραπούν οι ψηφοφορίες για την εκλογή νέου προέδρου της Δημοκρατίας", γράφει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

"Χωρίς την επίτευξη συμφωνίας η βουλή θα διαλυθεί και η χώρα θα επιστρέψει στις κάλπες μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου. Στην πρώτη θέση των δημοσκοπήσεων βρίσκεται η ριζοσπαστική αριστερά  του Αλέξη Τσίπρα, η οποία δεν ζητά, πλέον, την έξοδο από το Ευρώ, αλλά θέλει να επαναδιαπραγματευθεί τις βοήθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα" προσθέτει η εφημερίδα.

Ο αρθρογράφος της εφημερίδας Μικέλε Σέρα αναφέρει σε σχόλιό του αφιερωμένο στην χώρα μας:  "Αν ήμουν Έλληνας, η ιδέα ότι οι αγορές αντιμετωπίζουν με τρόμο την ενδεχόμενη νίκη του Αλέξη Τσίπρα, θα με ωθούσε να τον ψηφίσω. Έτσι, τουλάχιστον για να δοκιμάσω. 'Η, αν προτιμάτε, για να το διακινδυνεύσω".

"Ο  κεκαλυμμένος εκβιασμός που η χρηματιστική οικονομία ασκεί επί της πολιτικής, είναι ήδη πολύ συζητήσιμος σε περιόδους ευημερίας. Αλλά σε περιόδους ισχνών αγελάδων, εκτός από αμφισβητήσιμος, γίνεται και εύθραυστος, διότι όταν κανείς δεν έχει τίποτα να χάσει, η ανατροπή των όποιων κανόνων και δεδομένων, προκαλεί λιγότερο φόβο" προσθέτει.

Ο Αντόνιο Φεράρι, από μέρος του, απεσταλμένος και αναλυτής της εφημερίδας Corriere Della Sera στην Ελλάδα και στην Μέση Ανατολή, κατά την συμμετοχή του σε δημοσιογραφική εκπομπή εμβάθυνσης του ιδιωτικού καναλιού La 7, αφιερωμένη στην Ελλάδα, μεταξύ των άλλων, τόνισε:

"Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αποφάσισε να επισπεύσει τις διαδικασίες για την εκλογή νέου προέδρου της Δημοκρατίας, με την ελπίδα ότι  ο κόσμος -έχοντας λίγο περισσότερο χρόνο στην διάθεσή του- μπορεί να καταλάβει ότι πρόωρες εκλογές θα σήμαιναν νίκη της ριζοσπαστικής αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα που δεν θα μπορούσε να κυβερνήσει αυτοδύναμα και το οποίο ζητά την περικοπή του 70% του δημόσιου χρέους της χώρας".

Σύμφωνα με τον Φεράρι "κάποιοι σύμβουλοι του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν την ολική διαγραφή του χρέους, ενώ κάποιοι άλλοι δεν συμφωνούν. Θα μπορούσε, με τον τρόπο αυτό, να προκύψει μια νέα αστάθεια, με πιθανές συνέπειες για την Ευρωπαϊκή Ένωση".

Παντοάν: Δεν θα επηρεάσει την Ιταλία η αστάθεια στην Ελλάδα

"Η Ελλάδα διέρχεται φάση πολιτικής αστάθειας, συνδεδεμένη με τον κίνδυνο προκήρυξης βουλευτικών εκλογών. Δεν με εκπλήσσει ότι οι αγορές αντιδρούν με νευρικότητα", δήλωσε ο υπουργός οικονομικών της Ιταλίας Πιέρ Κάρλο Πάντοαν. Ο ίδιος τόνισε ότι δεν φοβάται το ενδεχόμενο να πλήξουν και την Ιταλία οι οικονομικές αναταράξεις.

Αναφερόμενος στις διεθνείς οικονομικές αναταράξεις λόγω των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών δήλωσε στην La Stampa: "Πρόκειται για κρίσιμη κατάσταση, αλλά είναι σαφώς διαφορετική από εκείνη του 2011 και του 212".

Ο Πάντοαν, πρώην εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ιταλία, σε ερώτηση της ιταλικής εφημερίδας για τον "πιθανό νικητή των εκλογών, τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ζητά την αναδιάρθρωση του χρέους", απάντησε: "Δεν παρεμβαίνω σε εκτιμήσεις άλλων κυβερνήσεων, αλλά η εμπειρία μου λέει ότι η συντεταγμένη αναδιάρθρωση του χρέους είναι πολύ δύσκολο να γίνει πράξη, και κατά συνέπεια είναι μεγάλο λάθος να γίνεται αναφορά σε αυτή".

Σε σχέση, τέλος, με την δυνατότητα "τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα να επεκτείνουν την κρίση και στην Ιταλία", ο υπουργός οικονομικών της χώρας τονίζει: "Όχι, διότι στο παρελθόν η επέκταση της κρίσης ήταν συνέπεια μιας διαδεδομένης αδυναμίας. Η διατήρηση του ιταλικού και ισπανικού σπρεντ σε χαμηλό επίπεδο αποδεικνύει ότι στην παρούσα φάση οι συνέπειες συγκεκριμένων κρίσεων είναι περιορισμένες".

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή