facebook pixel

Δεν βγαινουν οι 180 μεχρι σημερα

Εκλογή Προέδρου: Τα πιθανά "ναι" και "όχι"

Διαβουλεύσεις επί διαβουλεύσεων για την εξασφάλιση των 180 βουλευτών

Φωτιά στα κομματικά επιτελεία εν όψει της πρώτης ψηφοφορίας, στις 17 Δεκεμβρίου, για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεδομένου ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός αριθμεί 155 βουλευτές, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στους ανεξάρτητους βουλευτές, αλλά και στη στάση που θα τηρήσουν βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ. Ωστόσο, μέχρι σήμερα μάλλον το "180" μοιάζει ανέφικτος στόχος, χωρίς να αποκλείονται εκπλήξεις.

Ο λογαριασμός μέχρι σήμερα έχει ως εξής:

Σίγουρα "ναι" είναι οι 127 βουλευτές της ΝΔ και 28 του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή αθροιστικά 155 βουλευτές, ενώ οι 71 του ΣΥΡΙΖΑ είναι τα σίγουρα "όχι".

Από εκεί και πέρα οι υπόλοιπες δυνάμεις έχουν ως εξής:

  • ΚΚΕ: 12
  • Χρυσή Αυγή: 16
  • ΑΝΕΛ: 12
  • ΔΗΜΑΡ: 10
  • Ανεξάρτητοι βουλευτές: 24 (7 Ανεξάρτητοι και 17 Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί)

Να σημειωθεί ότι ειδικά για τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς βουλευτές (Αηδόνης, Ανδρουλάκης, Ιατρίδη, Βουδούρης, Καπερνάρος, Κασαπίδης, Κουράκος, Μακρή, Μουτσινάς, Μπόλαρης, Νταβρής, Παραστατίδης, Τατσόπουλος, Τζάκρη, Γιαταγάνα, Γιοβανόπουλος, Μελάς) τα πράγματα μέχρι σήμερα έχουν ως εξής:

Ο Χρήστος Αηδόνης κλίνει προς το "ναι", ενώ η Μίκα Ιατρίδη δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα τη στάση της.

Επίσης, στη θετική ψήφο μάλλον προσανατολίζονται οι κύριοι Κασαπίδης, Κουράκος και Νταβρής  ο οποίος σχολιάζοντας την υποψηφιότητα Δήμα είπε "ούτε κρύο ούτε ζέστη". Πρόσθεσε όμως δεν αλλάζει τίποτα από όσα είπε στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, διατηρώντας τις πιθανότητες να ψηφίσει τον προτεινόμενο για Πρόεδρο.

Αντίθετα, ο Βασίλης Καπερνάρος έγραψε στο facebook ότι για εκείνον δεν αλλάζει κάτι η υποψηφιότητα Δήμα.

Στα σίγουρα "όχι" είναι οι: Πέτρος Τατσόπουλος, Οδυσσέας Βουδούρης, Μίμης Ανδρουλάκης, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Θόδωρος Παραστατίδης, Ραχήλ Μακρή και Θεοδώρα Τζάκρη.

Πολύ πιθανοί υποστηρικτές του Προέδρου είναι οι κύριοι Μελάς και Γιοβανόπουλος. 

Στα "ναι" μπορεί να προσμετρηθούν κάποιοι από τους επτά ανεξάρτητους βουλευτές (Μάρκου, Λυκούδης, Ψαριανός, Οικονόμου, Πολύδωρας, Μπούκουρας, Αλεξόπουλος) αν και κάποιοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί σε σχέση με την αρχική τους θέση

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Κατερίνας Μάρκου, η οποία παρόλο που υπερψήφισε τον Προϋπολογισμό, το βράδυ της Τρίτης, με ανάρτησή της στο Twitter, άφησε να διαφανεί ότι θα ψηφίσει "όχι". "Η μόνη δήλωση που έχω κάνει είναι πως θα ψηφίσω, ενδεχομένως, πολιτικό και όχι κομματικό πρόσωπο. Ήμουν σαφής. Δεν υπάρχει περιθώριο παρερμηνείας", έγραψε χαρακτηριστικά.

Από τους λοιπούς ο Σπύρος Λυκούδης πρωτοστάτησε στη συλλογή υπογραφών για να υπάρξει συναίνεση και να βγει Πρόεδρος από αυτή την Βουλή.

Ο Βύρων Πολύδωρας ο οποίος έχει δηλώσει ότι αν εξαρτηθεί από τη δική του ψήφο δεν θα αρνηθεί να πει το "ναι", ο Γρηγόρης Ψαριανός ο οποίος έχει πει ότι μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο αυτή η Βουλή και πρέπει.

Ο Βασίλης Οικονόμου από την άλλη δηλώνει ιδιαίτερα προβληματισμένος.

"Είχαμε καταθέσει μια συγκεκριμένη πρόταση οκτώ βουλευτές της κεντροαριστεράς αλλά η κυβέρνηση με την επιλογή της δείχνει ότι έχει αλλού στραμμένο το ενδιαφέρον της", σημειώνει ο κ. Οικονόμου, για να προσθέσει "δεν έχουμε πρόβλημα με τον άνθρωπο αλλά ο συμβολισμός δεν είναι αυτός που προτείναμε ώστε να πετύχει τις ευρύτερες συναινέσεις".

Αίνιγμα παραμένει η στάση του Στάθη Μπούκουρα και του Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου που έχουν φύγει από την Χρυσή Αυγή.

Από τους 3 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ που είχαν υπογράψει το κείμενο των «8» με το οποίο ζητούσαν συναινετική εκλογή Προέδρου η Νίκη Φούντα δήλωσε ότι θα καταψηφίσει.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Νίκος Τσούκαλης που δήλωσε ότι θα καταψηφίσει, όπως και ο Θωμάς Ψύρας.

Επίσης στα "όχι" προσμετρώνται και οι υπόλοιποι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, δηλαδή οι κύριοι: Φώτης Κουβέλης, Γιώργος Κυρίτσης, Δημήτρης Αναγνωστάκης, Γιάννης Πανούσης, Μαρία Ρεπούση, Μαρία Γιαννακάκη, Ασημίνα Ξηροτύρη. 

Από τους ΑΝΕΛ αρνητική ψήφο θα δώσουν: Πάνος Καμμένος, Τέρενς Κουίκ, Σταυρούλα Ξουλίδου, Γιάννης Δημαράς, Μαρίνος Ουζουνίδης, Νίκος Νικολόπουλος, Ελενα Κουντουρά, Παύλος Χαϊκάλης, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή