facebook pixel

Σοκαριστικές αποκαλύψεις για βασανιστήρια στα μπουντρούμια της CIA

Έκθεση της Γερουσίας αποκαλύπτει σοκαριστικά βασανιστήρια από τη CIA

Δόθηκε στη δημοσιότητα, την Τρίτη, η αναμενόμενη έκθεση της Επιτροπής Πληροφοριών της αμερικάνικης Γερουσίας, για τις μεθόδους ανάκρισης που ακολουθούσε η CIA, κατά υπόπτων για τρομοκρατία, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, οι οποίες χαρακτηρίζονται "πολύ πιο βάρβαρες" από ό,τι είχε αρχικά εννοηθεί. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, κατήγγειλε τις μεθόδους της CIA, τις οποίες χαρακτήρισε "αντίθετες" στις αξίες των ΗΠΑ.

Οι "προωθημένες μέθοδοι ανάκρισης" που χρησιμοποίησε η CIA σε ανθρώπους που κρατούσε σε μυστικές φυλακές, ήταν αναποτελεσματικές και δεν προσέφεραν ποτέ πληροφορίες που οδήγησαν στην αποτροπή τρομοκρατικών ενεργειών, αναφέρει η έκθεση της Επιτροπής Πληροφοριών της αμερικανικής Γερουσίας που δόθηκε, χθες, στη δημοσιότητα.

Η έκθεση των 525 σελίδων αναφέρει ότι η CIA παραπλάνησε την κοινή γνώμη και τους πολιτικούς σχετικά με την αποτελεσματικότητα του προγράμματος, το οποίο διήρκησε από το 2002 ως το 2006 και περιελάμβανε την ανάκριση κρατούμενων σε όλο τον κόσμο, κάποιοι από τους οποίους φέρονται πως ήταν μέλη της αλ Κάιντα.

Η έκθεση, που έδωσε στη δημοσιότητα η Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας, έπειτα από τριετή έρευνα (2009-2012), υπογραμμίζει ότι οι μέθοδοι που χρησιμοποίησε η CIA ήταν "πολύ πιο βίαιες" απ' ό,τι είχε ποτέ αποκαλύψει στην κοινή γνώμη και τους πολιτικούς. Παράλληλα, η επιτροπή κατηγορεί την υπηρεσία ότι υπέβαλε 39 κρατούμενους σε βίαιες τεχνικές επί πολλά χρόνια, για κάποιες από τις οποίες δεν είχε άδεια.

Εξάλλου οι γερουσιαστές επεσήμαναν ότι η υπηρεσία ποτέ δεν ενημέρωσε πλήρως τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, για τις τεχνικές που χρησιμοποιούσε, αν και ο ίδιος είχε πει το αντίθετο.

Ο Μπους τερμάτισε αρκετές πλευρές του προγράμματος "Μεταγωγής, κράτησης και ανάκρισης", προτού αποχωρήσει από την προεδρία, ενώ ο διάδοχός του, Μπαράκ Ομπάμα, απαγόρευσε τις προωθημένες μεθόδους ανάκρισης το 2009, μετά την ανάληψη του θώκου.

Στέρηση ύπνου, κλύσματα, εικονικοί πνιγμοί και θάνατοι

Από τους 119 κρατούμενους, τουλάχιστον 26 πρόσωπα κρατήθηκαν "αδικαιολόγητα", σύμφωνα με την έκθεση. "Το έγγραφο εξετάζει την κράτηση από τη CIA στο εξωτερικό τουλάχιστον 119 προσώπων και τη χρήση εξαναγκαστικών μεθόδων ανάκρισης, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις ισοδυναμούν με βασανιστήρια", δήλωσε η πρόεδρος της επιτροπής Νταϊάν Φάινσταϊν.

Στα συγκεκριμένα παραδείγματα ωμότητας από τους ανακριτές της CIA που αναφέρονται στην έκθεση, περιλαμβάνεται ο θάνατος από υποθερμία, τον Νοέμβριο του 2002, ενός κρατούμενου που ήταν σχεδόν γυμνός και δεμένος σε ένα τσιμεντένιο πάτωμα, σε μια μυστική φυλακή της υπηρεσίας.

Κάποιοι κρατούμενοι στερούνταν τον ύπνο για έως και 180 ώρες, κάποιες φορές έχοντας τα χέρια τους δεμένα πάνω από τα κεφάλια τους, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τους παρείχαν τροφή και νερό μέσω κλυσμάτων χωρίς να υπάρχει ιατρική ανάγκη.

Η έκθεση περιγράφει μια μυστική φυλακή της CIA, η τοποθεσία της οποίας δεν αποκαλύπτεται, ως "μπουντρούμι" όπου οι κρατούμενοι κρατούνταν στο απόλυτο σκοτάδι, συνεχώς δεμένοι σε κελιά απομόνωσης, όπου τους βομβάρδιζαν με δυνατούς ήχους ή μουσική, ενώ είχαν στη διάθεσή τους μόνο έναν κουβά για τις σωματικές τους ανάγκες.

Το 80% του ανακριτικού προγράμματος της CIA είχε ανατεθεί σε ψυχολόγους, η εταιρεία των οποίων έλαβε 80 εκατομμύρια δολάρια, επισημαίνει η έκθεση της Γερουσίας.

Παράλληλα περιγράφει ότι μία από τις 83 φορές κατά τις οποίες υποβλήθηκε σε εικονικό πνιγμό ο κρατούμενος που αναφέρεται ως Αμπού Ζουμπάγιαντ και φέρεται να είναι μέλος της αλ Κάιντα, "δεν ανταποκρινόταν σε κανένα ερέθισμα, ενώ αφρός έβγαινε από το ανοικτό του στόμα", αν και στη συνέχεια του έκαναν ανάνηψη.

Τα 20 συμπεράσματα της έκθεσης

 1. Η χρήση από τη CIA προωθημένων μεθόδων ανάκρισης δεν ήταν ένα αποτελεσματικό μέσο για την απόσπαση πληροφοριών ή τη συνεργασία των κρατούμενων.
 2. Η δικαιολόγηση από τη CIA της χρήσης αυτών των προωθημένων ανακριτικών μεθόδων βασίστηκε σε ανακριβείς ισχυρισμούς σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητά τους.
 3. Οι ανακρίσεις των κρατούμενων από τη CIA ήταν βίαιες και πολύ χειρότερες από τις περιγραφές της υπηρεσίας στους Αμερικανούς κοινοβουλευτικούς.
 4. Οι συνθήκες κράτησης των κρατούμενων της CIA ήταν πολύ πιο σκληρές από αυτές που η υπηρεσία είχε περιγράψει στους Αμερικανούς κοινοβουλευτικούς.
 5. Η CIA έδωσε επανειλημμένα ανακριβείς πληροφορίες στο υπουργείο Δικαιοσύνης, εμποδίζοντας μια σωστή νομική ανάλυση του προγράμματος κράτησης και ανάκρισης.
 6. Η CIA προστάτευσε ενεργά το πρόγραμμα ή εμπόδισε την εποπτεία του από το Κογκρέσο.
 7. Η CIA εμπόδισε την εποπτεία και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων από τον Λευκό Οίκο.
 8. Η εφαρμογή και η διαχείριση του προγράμματος από τη CIA περιέπλεξε και κάποιες φορές εμπόδισε τις αποστολές εθνικής ασφάλειας άλλων υπηρεσιών.
 9. Η CIA εμπόδισε την εποπτεία του προγράμματος από το Γραφείου Γενικού Επιθεωρητή της υπηρεσίας.
 10. Η CIA συντόνισε τη διαρροή απόρρητων πληροφοριών στα μέσα ενημέρωσης, περιλαμβανομένων ανακριβών πληροφοριών σχετικά με την αποτελεσματικότητα των προωθημένων μεθόδων ανάκρισης.
 11. Η CIA δεν ήταν προετοιμασμένη όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα κράτησης και ανάκρισης, κάτι το οποίο συνέβη έξι μήνες αφού έλαβε έγκριση να κρατά υπόπτους.
 12. Το πρόγραμμα κράτησης και ανάκρισης εφαρμόστηκε λάθος, όπως λανθασμένη ήταν και η διαχείρισή του σε όλη τη διάρκεια και κυρίως το 2002 και στις αρχές του 2003.
 13. Δύο εξωτερικοί ψυχολόγοι διαμόρφωσαν τις προωθημένες τεχνικές ανάκρισης της CIA και διαδραμάτισαν κεντρικό ρόλο στην εφαρμογή, την αξιολόγηση και τη διαχείριση του προγράμματος (...). Το 2005 η CIA σε μεγάλο βαθμό είχε αναθέσει σε εξωτερικούς συνεργάτες τις δραστηριότητες που σχετίζονταν με το πρόγραμμα.
 14. Οι κρατούμενοι της CIA υποβλήθηκαν σε καταναγκαστικές μεθόδους ανάκρισης που δεν είχαν λάβει έγκριση από το υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά ούτε και από τους επικεφαλής της CIA.
 15. Η CIA δεν είχε καταγράψει ολοκληρωμένα ή με ακρίβεια τα πρόσωπα που κρατούσε και εξακολούθησε να κρατά πρόσωπα που δεν πληρούσαν τα κριτήρια. Οι ισχυρισμοί της CIA σχετικά με τον αριθμό των κρατούμενών της και αυτών που υποβλήθηκαν στις προωθημένες μεθόδους ανάκρισης ήταν ανακριβείς.
 16. Η CIA δεν κατάφερε να εκτιμήσει σωστά την αποτελεσματικότητα αυτών των μεθόδων ανάκρισης.
 17. Η CIA σπάνια επέπληττε ή θεωρούσε το προσωπικό της υπεύθυνο για σοβαρές και σημαντικές παραβιάσεις, για ανάρμοστες δραστηριότητες ή για αποτυχίες στη διαχείριση του προσωπικού.
 18. Η CIA αγνόησε τις πολλές εσωτερικές επικρίσεις και αντιρρήσεις που αφορούσαν την εφαρμογή και τη διαχείριση του προγράμματος κράτησης και ανάκρισης.
 19. Το πρόγραμμα της CIA (…) δεν ήταν ουσιαστικά βιώσιμο και τερματίστηκε οριστικά το 2006 έπειτα από αποκαλύψεις που διέρρευσαν στον Τύπο, τη μείωση της συνεργασία άλλων χωρών και τις ανησυχίες των νομικών.
 20. Το πρόγραμμα της CIA (...) αμαύρωσε τη φήμη των ΗΠΑ στον κόσμο και προκάλεσε σημαντικά επιπλέον κόστη, οικονομικά και μη.

Απόδοση ευθυνών ζητά ο ΟΗΕ

Ένας ειδικός του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσε ότι η έκθεση της αμερικανικής Γερουσίας για τις ανακριτικές μεθόδους της CIA, αποκαλύπτει "μια ξεκάθαρη πολιτική που ενορχηστρώθηκε από τα υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης του Μπους", ενώ ζήτησε να προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι Αμερικανοί αξιωματούχοι που διέταξαν τα εγκλήματα αυτά εναντίον των κρατούμενων.

Ειδικότερα, ο Μπεν Έμερσον, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, επεσήμανε ότι οι ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπους που σχεδίασαν και ενέκριναν τα εγκλήματα αυτά θα πρέπει να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, καθώς επίσης και οι αξιωματούχοι της CIA και της κυβέρνησης που διέπραξαν βασανιστήρια, όπως ο εικονικός πνιγμός.

"Βάσει του διεθνούς δικαίου, οι ΗΠΑ είναι νομικά υπεύθυνες να προσάγουν τους υπεύθυνους στη δικαιοσύνη", ανέφερε ο Έμερσον σε ανακοίνωσή του. "Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης έχει τη νομική υποχρέωση να φροντίσει να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης οι υπεύθυνοι".

Ο Βρετανός δικηγόρος που εργάζεται στον ΟΗΕ από το 2010 χαιρέτισε τη δημοσιοποίηση της έκθεσης αυτής, επαινώντας την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα "που αντιστάθηκε στις εσωτερικές πιέσεις να αποκρύψει τα σημαντικά αυτά ευρήματα".

Οργή Ομπάμα

"Οι τεχνικές αυτές αμαύρωσαν τη φήμη των ΗΠΑ στον κόσμο", επεσήμανε ο Ομπάμα σε ανακοίνωσή του στη οποία δεσμεύθηκε να κάνει τα πάντα για να μην χρησιμοποιηθούν ποτέ ξανά αυτές οι μέθοδοι.

"Κανένα κράτος δεν είναι τέλειο", σχολίασε. "Όμως ένα από τα πλεονεκτήματα της Αμερικής είναι η επιθυμία μας να αντιμετωπίσουμε ανοικτά το παρελθόν μας, τις ατέλειές μας και να αλλάξουμε για να βελτιωθούμε", είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Ομπάμα, αφού παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση του προκατόχου του Τζορτζ Ου. Μπους ήρθε αντιμέτωπη με "επώδυνες επιλογές" για τον τρόπο που θα αντιμετώπιζε την αλ Κάιντα για να αποτρέψει τρομοκρατικές επιθέσεις, υπογράμμισε ότι έγιναν και "καλά πράγματα, στη διάρκεια των δύσκολων αυτών ετών".

Αλλά "παράλληλα, κάποιες ενέργειες που έγιναν ήταν αντίθετες στις αξίες μας", σημείωσε. "Γι' αυτόν τον λόγο απαγόρευσα ρητά τα βασανιστήρια, όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου", συνέχισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

"Η έκθεση αυτή περιγράφει ένα ανησυχητικό πρόγραμμα και ενισχύει την πεποίθησή μου ότι οι βίαιες αυτές μέθοδοι δεν ήταν μόνο αντίθετες στις αξίες μας, αλλά και δεν ήταν χρήσιμες στην προσπάθειά μας να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία", υπογράμμισε ο Ομπάμα.

"Ελπίζω ότι η έκθεση θα μας βοηθήσει να αφήσουμε τις μεθόδους αυτές εκεί που ανήκουν, στο παρελθόν", είπε.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή