facebook pixel

"Ενα προσωπο που ενωνει και εμπνεει"

Ο Σταύρος Δήμας υποψήφιος για πρόεδρος της Δημοκρατίας

Σαμαράς: Ο Σταύρος Δήμας είναι "ένα πρόσωπο που ενώνει και εμπνέει"

Αιφνιδιασμό στον αιφνιδιασμό επιλέγει η κυβέρνηση ή απλώς τους προλαβαίνουν οι εξελίξεις. Έτσι, παρά τις πρωινές δηλώσεις Βούλτεψη ότι η κυβέρνηση δεν είχε καταλήξει στο πρόσωπο που θα προτεινόταν και πως δεν θα γίνει σήμερα διάγγελμα του πρωθυπουργού, τελικά και υποψήφιο ανακοίνωσαν και διάγγελμα έγινε. Και το όνομα αυτού... Σταύρος Δήμας.

Ο Σταύρος Δήμας είναι κατά κοινή ομολογία ένα πρόσωπο που "ενώνει και εμπνέει", δήλωσε ο πρωθυπουργός επιβεβαιώνοντας την υποψηφιότητα του πρώην Επιτρόπου και πολλές φορές υπουργού, για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι o Σταύρος Δήμας θα είναι υποψήφιος και για τις τρεις ψηφοφορίες. Όπως είπε, με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας έως το τέλος του μήνα, θα καθαρίσουν τα σύννεφα της πολιτικής αβεβαιότητας και η χώρα θα είναι έτοιμη να συζητήσει για την μετά το μνημόνιο εποχή.

Νωρίτερα, χωρίς δηλώσεις στους δημοσιογράφους έφυγε από το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρώην Επίτροπος, Σταύρος Δήμας, ο οποίος είχε συνάντηση με τον κ. Σαμαρά, πυροδοτώντας σενάρια ότι θα προταθεί για την Προεδρία.

Η συνάντηση των δύο ανδρών δεν ήταν γνωστή και αιφνιδίασε τους δημοσιογράφους.

Να σημειωθεί ότι ο διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Α. Τσίπρα, Νίκος Παππάς, σχολιάζοντας πριν από λίγο την πιθανότητα να είναι υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Σταύρος Δήμας, τόνισε ότι ως υπουργός ο κ. Δήμας τηρούσε πολιτική ανοιχτών θυρών σε αντίθεση με άλλους συναδέλφους του, ωστόσο σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα στηρίξει την επίλογή της κυβέρνησης.

Δήμας: Ευχαριστώ για τα καλά λόγια

Ο υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατίας Σταύρος Δήμας δήλωσε, βγαίνοντας από το γραφείο του, ότι ευχαριστεί τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τις ΚΟ των κομμάτων "αλλά και όλους εκείνους που ανεξάρτητα αν θα με ψηφίσουν είπαν καλά λόγια για μένα".

Ο κ. Δήμας ευχαρίστησε και τους συντοπίτες του στην Κορίνθια.

Σε ερώτηση αν απευθύνει πρόσκληση στα άλλα κόμματα να τον ψηφίσουν, απάντησε ότι επιθυμεί να συμβάλει και αυτός είναι ο σκοπός του, στην ενότητα του ελληνικού λαού.

"Ναι, το ελπίζω" απάντησε ερωτηθείς αν εκτιμά ότι θα βρεθούν οι 180.

Βενιζέλος: "Είναι ο καταλληλότερος διάδοχος του Κάρολου Παπούλια" 

Στην απόφαση για την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα για την προεδρία της Δημοκρατίας, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σε εκδήλωση του Τομέα Αυτοδιοίκησης του ΠΑΣΟΚ με θέμα "Οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις στο Κράτος και την Αυτοδιοίκηση". 

Όπως είπε ο κ.Βενιζέλος, σκέφτηκαν πολύ προσεκτικά με τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά. "Για να πετύχουμε, καταλήξαμε στην επιλογή ενός προσώπου που εκπληρώνει στο ακέραιο τις προδιαγραφές του προεδρικού αξιώματος", ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι επέλεξαν τον κ. Σταύρο Δήμα, "ένα πολιτικό πρόσωπο μετριοπαθές, με μακρά διαδρομή, ευπαρουσίαστο διεθνώς, με μεγάλη υπουργική και κυβερνητική εμπειρία, καταξιωμένο ως Επίτροπος Περιβάλλοντος στην ΕΕ και που μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντα του ρυθμιστή του πολιτεύματος, του εκπροσώπου της εθνικής ενότητας, του συμβόλου της συναίνεσης". 

"Πιστεύω ότι είναι ο καταλληλότερος διάδοχος του Κάρολου Παπούλια", τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Το βιογραφικό του Σταύρου Δήμα 

Ο Σταύρος Δήμας γεννήθηκε το 1941 στην Κλένια του νομού Κορινθίας. Σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη. Την περίοδο 1968-1975 εργάσθηκε στη Γουόλ Στριτ στη Νέα Υόρκη και αργότερα στη Διεθνή Τράπεζα του ΟΗΕ ως ανώτερο στέλεχος, με αρμοδιότητες για επενδύσεις στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

Το 1975 ανέλαβε υποδιοικητής της Ελληνικής Τράπεζας Βιομηχανικής Ανάπτυξης (ΕΤΒΑ). Παράλληλα ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής που έκανε τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Το 1977 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Επικρατείας με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ. Το διάστημα 1981-1986 ήταν τακτικό μέλος της αντιπροσωπείας της Ελληνικής Βουλής στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Από τον Οκτώβριο του 1985 έως τον Ιούνιο του 1989 υπήρξε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ. Το 1986 εξελέγη ομόφωνα πρόεδρος της Ομάδας Κοινοβουλευτικού Έργου (ΟΚΕ) Οικονομικών της ΝΔ. Στις 8 Δεκεμβρίου 1989, στις εκλογές που διεξήγαγε η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και μία εβδομάδα αργότερα, η Σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής τον εξέλεξε πέμπτο, με 34 ψήφους, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος.

Στις 25 Ιουλίου 1991, ενώ συνόδευε τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη στο επίσημο ταξίδι του στην πρώην Σοβιετική Ένωση, δήλωσε ξαφνικά ότι παραιτείται από υπουργός Βιομηχανίας. Τα αίτια της παραίτησης, τα οποία δεν αποσαφηνίστηκαν από τον ίδιο, αποδόθηκαν από το σύνολο του Τύπου σε φραστικό επεισόδιο που είχε με τη σύζυγο του πρωθυπουργού κ. Μαρίκα Μητσοτάκη.

Στις 11 Νοεμβρίου 1993, εξελέγη πρόεδρος της Ομάδας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (ΟΚΕ) της ΝΔ για θέματα σχετικά με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και τρεις ημέρες αργότερα, ανέλαβε γραμματέας της Γραμματείας Προγράμματος του κόμματος. Στις 24 Απριλίου 1994, στο 3ο Συνέδριο της Nέας Δημοκρατίας, επανεξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και στις 10 Μαΐου εξελέγη μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος (πρώτος με 89 ψήφους).

Στις 24 Νοεμβρίου 1994, εξελέγη πρόεδρος της Ομάδας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (ΟΚΕ) της ΝΔ για θέματα σχετικά με την Εθνική Οικονομία. Τον Ιανουάριο του 1995, με απόφαση του προέδρου της ΝΔ ορίστηκε γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (ΚΟ) του κόμματος. Στις 23 Μαρτίου 1997, στο 4ο Συνέδριο της ΝΔ εξελέγη εκ νέου μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και στις 2 Απριλίου του ίδιου έτους, επανεξελέγη διά βοής γραμματέας της ΚΟ του κόμματος.

Στις 10 Μαρτίου του 2004, ορίστηκε επίτροπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αρμόδιος για τα χαρτοφυλάκια της Απασχόλησης και των Κοινωνικών Υποθέσεων, στη θέση της Άννας Διαμαντοπούλου, η οποία παραιτήθηκε, ενώ από τον Νοέμβριο του ιδίου χρόνου ανέλαβε υπεύθυνος για θέματα περιβάλλοντος.

Τον Ιούλιο του 2010, μετά από απόφαση του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, ανέλαβε καθήκοντα αντιπροέδρου του κόμματος για τους τομείς Οικονομίας, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Ναυτιλίας, Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Υποδομών και Μεταφορών, Υγείας, Κοινωνικής Πολιτικής και Κυβερνητικού Προγράμματος. Το Νοέμβριο του 2011 ορκίστηκε υπουργός Εξωτερικών στη μεταβατική κυβέρνηση συνεργασίας του Λουκά Παπαδήμου.

Έχει διατελέσει:

  • Υφυπουργός Συντονισμού (28/11/1977-10/05/1980)
  • Υπουργός Εμπορίου (10/05/1980-11/10/1980)
  • Υπουργός Ανευ Χαρτοφυλακίου (11/10/1980-17/09/1981)
  • Υπουργός Ανευ Χαρτοφυλακίου (17/09/1981-21/10/1981)
  • Υπουργός Γεωργίας (02/07/1989-12/10/1989)
  • Υπουργός Γεωργίας (23/11/1989-13/02/1990)
  • Υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας, Τεχνολογίας (11/04/1990-29/07/1991)
  • Υπουργός Εξωτερικών (11/11/2011-17/05/2012)

Είναι παντρεμένος με την Άλκηστη Κοντού κι έχουν δυο γιους και μία κόρη.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή