facebook pixel

Απο τους 290 ψηφισαντες, 155 ειπαν "ναι", 134 "οχι" και ενας δηλωσε "παρων"

Υπερψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός

Με 155 ψήφους πέρασε ο προϋπολογισμός για το 2015

Με την υπερψήφιση του Προϋπολογισμού για το 2015 ολοκληρώθηκε η πενθήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Από τους 290 ψηφίσαντες, 155 είπαν "ναι", 134 "όχι" και ένας δήλωσε "παρών".

Οι τόνοι ανέβηκαν στο τέλος της συζήτησης, όταν στο βήμα ανέβηκαν Σαμαράς και Τσίπρας, οι οποίοι αντιπαρατέθηκαν για σειρά θεμάτων, με βασικότερο την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε σφοδρή επιθεση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι εκβιάζει τους βουλευτές, ενώ επανέλαβε ότι ο κ. Τσίπρας "είναι το ατύχημα που δεν θα συμβεί στη χώρα".

Υπογράμμισε δε ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ υπονόμευσε και υπονομεύει την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο".

Ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε εκ νέου την άμεση διεξαγωγή εκλογών, ενώ αναφερόμενος στην εκλογή ΠτΔ και απευθυνόμενος στους βουλευτές που σκέπτονται να ψηφίσουν υπέρ, είπε ότι αυτό θα είναι σαν να δίνουν το δικαίωμα στην κυβέρνηση να εφαρμοσει τα μέτρα του Προϋπολογισμού που οι ίδιοι καταψήφισαν.

Προανήγγειλε μάλιστα κλίμα "πρωτοφανών πιέσεων και εκβιασμών" για την προεδρική εκλογή.

"Παρών" ψήφισε ο Γρ. Ψαριανός, ενώ υπερψήφισε η ανεξάρτητη Κ. Μάρκου. Απών ήταν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Αχμέτ Χατζηοσμάν, λόγω ασθένειας.

Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Σαμαράς

Με σκληρή επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε την ομιλία του ο Α. Σαμαράς.

"Μας απαγόρευσε ο αλαζονικός κ. Τσίπρας την ελευθερία γνώμης. Όποιος ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα τον θεωρήσει εξωνημένο. Διέγραψε τη λέξη συνείδηση. Τέτοια βάναυση προσβολή της Βουλής και των βουλευτών δεν έχει ξαναγίνει τα τελευταία 30 χρόνια".

"Εσείς που διαβάζετε τις δημοσκοπήσεις και έχετε καβαλήσει το καλάμι δεν βλέπετε ότι ο λαός δεν θέλει εκλογές".

"Εσείς έχετε μαζέψει στο κόμμα σας όλους τους κρατικοδίατους συνδικαλιστές και τους οπαδούς του μπάχαλου. Είστε ο εκπρόσωπος όλων όσοι μας έφεραν στην κρίση. Είστε το ατύχημα που δεν θα συμβεί στη χώρα κ. Τσίπρα. Δεν είστε επαναστάτης, είστε το τελευταίο αποκούμπι των βολεμένων που βλέπουν τα προνόμια τους να παραμερίζονται".

"Υμνήσατε έναν απεργό πείνας, ξεχάσατε όμως ότι έχει καταδικαστεί σε 15 χρόνια κάθειρξη για ληστεία με Καλάσνικοφ".

"Μπορεί να συναντηθήκατε στα κλεφτά με τον Πάπα, αλλά δεν έχετε το παπικό αλάθητο. Από λάθος σε λάθος πάτε κ. Τσιπρα".

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπονόμευσε και υπονομεύει την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο".

"Τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και η τρόικα έλεγαν ότι οι προηγούμενοι προϋπολογισμοί δεν θα εφαρμόζονταν. Τελικά η κυβέρνηση επιβεβαιώθηκε στις προβλέψεις της. Ο κ. Τσίπρας όπως και η τρόικα διαψεύστηκαν".

"Η πιστωτική γραμμή δεν είναι νέο Μνημόνιο. Η επιτήρηση για τον επόμενο χρόνο θα είναι πιο διακριτική".

"Βγαίνουμε από το μνημόνιο και μπαίνουμε σε μία περίοδο μεταβατική ενός έτους. Γινόμαστε χώρα φυσιολογική. Δανειζόμαστε για να αποπληρώνουμε ομόλογα που λήγουν".

"Αν δεν εκλέξει αυτή η Βουλή νέο Πρόεδρο, δεν θα έχουμε νέο σύνταγμα μέχρι το 2021".

Τσίπρας

Ο Προϋπολογισμός του 2015 σφραγίζει μια πενταετία λιτότητας", είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση.

"Όποια παιχνίδια και αν παίξετε, προκειμένου να αποφύγετε τη λαϊκή ετυμηγορία, δεν θα αποφύγετε την κατακραυγή".

"Όποιος ψηφίζει πρόεδρο της Δημοκρατίας, ψηφίζει παράταση του βίου της κυβέρνησης και τα σκληρά προαπαιτούμενα που θα έρθουν μετά".

"Οι δανειστές και η τρόικα ένα στόχο έχουν, να ψηφιστεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να δοθεί η δυνατότητα στην κυβέρνηση να συνεχίσει το καταστροφικό της έργο".

"Η χώρα είναι μπροστά σε ιστορικές επιλογές, κανείς δεν μπορεί να σχεδιάσει να γίνουν ερήμην του λαού".

"Δεν θα δεσμεύσετε την επόμενη κυβέρνηση με τετελεσμένα και αποφάσεις που θα μας δένουν τα χέρια".

"Σας είχα ζητήσει να μην σύρετε τη χώρα σε μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Δεν μας ακούσατε. Προσπαθείτε να φτιάξετε μία πλειοψηφία χωρίς λογική. Αλλά δεν βγαίνουν τα κουκιά".

"Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν καταλήξει συλλογικά ότι αυτή η Βουλή είναι απονομιμοποιημένη και δεν πρέπει να εκλέξει ΠτΔ. Τι ισχυρίζεστε όταν λέτε ότι έχετε τους 180; Σας πειράζει όταν ακούτε τη λέξη αποστασία, επειδή σας θυμίζει άλλες εποχές, που είχατε πρωταγωνιστήσει".

"Διακινούν κάποιοι ότι η κυβέρνηση είναι πιθανόν να επιχειρήσει ένα τέχνασμα. Μια εξαπάτηση. Θα ζητήσει, λένε, μια μικρή παράταση από την τρόικα και θα επιδιώξει να ψηφιστεί το Γενάρη Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μέσα σε ένα κλίμα πρωτοφανών πιέσεων και εκβιασμών. Εκβιασμών και πιέσεων, σε συνεννόηση, λένε, με θεσμικά και εξωθεσμικά κέντρα, μέσα και έξω από τη χώρα".

"Με ποια λογική ένας βουλευτής που θα ζητήσει με την ψήφο του να μην εφαρμοστεί αυτός ο Προϋπολογισμός, θα δώσει τη δυνατότητα στην ίδια κυβέρνηση, με την ψήφο του στον ΠτΔ, να εφαρμόσει τον Προϋπολογισμό;".

"Αν απόψε, στην ψηφοφορία για τον Προϋπολογισμό, η κυβέρνηση δεν συγκεντρώσει τις ψήφους που απαιτεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, τότε αύριο πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε εκλογές".

"Ελάτε αύριο να επιλέξουμε μαζί την ημερομηνία των εκλογών. Είναι ο μόνος δρόμος που οδηγεί σε διέξοδο".

"Η έξοδος από το μνημόνιο γίνεται μόνο με παύση της λιτότητας".

"Όσο και να εκβιάζετε, δεν θα καταφέρετε να επιβάλλεται στο λαό ένα καθεστώς μετα-δημοκρατίας. Η δημοκρατία θα επιστρέψει για να επαναφέρει τους λαούς της Ευρώπης στο προσκήνιο".

"Μόνο εσείς το λέτε πια σε όλη την Ευρώπη, ότι το χρέος είναι βιώσιμο".

"Δεχθήκατε μέτρα βαρβαρότητας που δεν θα γίνονταν αποδεκτά σε καμία χώρα της Ευρώπης. Από ποιους έγιναν αποδεκτά; Θα παραθέσω αυτούσια τη φράση του Σόιμπλε: Από μία ανεύθυνη πολιτική ελίτ που θυσίασε την οικονομία για τα βραχυπρόθεσμα συμφέροντα της".

"Από ποιον ζητάτε συναίνεση; Ποια συναίνεση και με ποιούς; Από ένα κράτος που κάνει  το λιοντάρι στο 20χρονο απεργό πείνας που κινδυνεύει η ζωή του, ενώ σκύβει το κεφάλι στην τρόικα και τους δανειστές".

"Δεν συναινούμε σε νέα μέτρα και ούτε θα βάλουμε υπογραφές".

Βενιζέλος

Ο Προυπολογισμός συμπυκνώνει τις θυσίες του ελληνικού λαού, δείχνει την αλλαγή του κλίματος", είπε ο Ευ. Βενιζέλος.

Και πρόσθεσε ότι "απηχεί το πρωτογενές πλεόνασμα, αποτυπώνει το ισχυρό τραπεζικό σύστημα".

Παρατήρησε, εξάλλου, ότι επαναλαμβάνεται στη Βουλή η κριτική του 2011 και του 2012, λες και υπήρχε σχέδιο Β, λες και υπάρχει σχέδιο β".

"Για να βγούμε από αυτή την κατάσταση, πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι, ενωμένοι, διορατικοί, θα τα καταφέρουμε", τόνισε, έχοντας χαρακτηρίσει ως "βαρίδι και εμπόδιο" για την έξοδο της χώρας από την κρίση την πολιτική αβεβαιότητα.

Υποστήριξε ότι "είναι αφέλειες ή ωμά ψέμματα όσα ακούγονται, όπως ότι θα αλλάξει η κυβέρνηση και θα διαπραγματευτεί με άλλους όρους και θα γίνει υποχώρηση από την Ευρώπη. Τα έχω ξανακούσει αυτά και τα είδα να διαψεύδονται οικτρά σε αυτά τα πέντε χρόνια".

Καμμένος

Εικονικό χαρακτήρισε τον Προϋπολογισμό ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος. Σχόλιασε επίσης την απουσία Σαμαρά από την αίθουσα της Ολομέλειας στη διάρκεια της ομιλίας του Γκίκα Χαρδούβελη.

"Ο κ. Σαμαράς θέλει να μετατρέψει του βουλευτές σε "μαξιλάρια" για να παρατείνει το βίο της κυβέρνησης του", πρόσθεσε.

Απευθυνόμενος στους βουλευτές της αντιπολίτευσης, που εξετάζουν το ενδεχόμενο να ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε να το σκεφτούν σοβαρά, "καθώς θα είναι ψήφος κόντρα στην εντολή που έχουν λάβει από τον ελληνικό λαό και παράταση του βίου της κυβέρνησης".

Παπαρήγα: Δε φοβόμαστε τις εκλογές

Δεν θα ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας το κόμμα της ξεκαθάρισε η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού.

Κουβέλης: Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, στην ομιλία του ανέφερε ότι η ΔΗΜΑΡ θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, ενώ τόνισε πως οι εκλογές δεν είναι απαραίτητα κακές, καθώς είναι η ουσία της δημοκρατικής διαδικασίας.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή