facebook pixel

Νταβούτογλου: Δεν επιθυμούμε ένταση στο Αιγαίο

Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν μία σχέση που πρέπει να εξελιχθεί

Εξαιρετικά σημαντική χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά και την επίσκεψή του στην Ελλάδα , ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου στον χαιρετισμό του στο ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ.

Τα προβλήματα που υπάρχουν στο περιβάλλον μας έχουν πολλαπλασιαστεί και έχουν γίνει πολυδιάστατα ανέφερε ο και πρόσθεσε: Η Τουρκία αποδίδει τεράστια σημασία στην σταθερότητα στην Ελλάδα, στο πλήρες μέλος της ΕΕ και γείτονα.

«Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν μία σχέση που πρέπει να εξελιχθεί γιατί η Ελλάδα είναι από τους σημαντικότερους συνεργάτες και φίλους. Η στήριξη που θα προσφέρει ο ένας στον άλλον θα συμβάλλει στην ανάπτυξη των δύο οικονομιών. Η βάση των διμερών σχέσεων είναι οι πολιτιστικές σχέσεις, αυτό είναι το έδαφος στο οποίο θα χτίσουν οι διοικούντες των δύο χωρών.

Συνομιλήσαμε εδώ με τους Θρακιώτες ομογενείς όσο και με την ελληνική μειονότητα που ήλθε εδώ από την Κωνσταντινούπολη. Δυσκολεύομαι να ξεχωρίσω ποιός είναι ποιός. Υπήρχαν προκαταλήψεις του παρελθόντος που δημιουργούσαν εμπόδια αλλά τώρα έχουμε κατανοήσει ότι η σχέση των δύο χωρών δεν είναι ανταγωνιστική αλλά συνεργασίας» είπε.

Πρόσθεσε ότι στόχος είναι πάντα η σταθερότητα, σημείωσε ότι «εμείς συζητούμε τα πάντα» και πρόσθεσε ότι «φυσικά υπάρχουν θέματα που διαφωνούμε.

Στο Αιγαίο θα συνεχίσουμε τις διμερείς διερευνητικές συνομιλίες, χρειάζεται να εμβαθύνουμε. Δεν επιθυμούμε ένταση στο Αιγαίο ή στην Ανατολική Μεσόγειο.

Θέλουμε όταν υπάρχουν διαφορές να μπορούμε να συνομιλούμε και να διερευνούμε την επίλυσή τους. Εύχομαι τα καλύτερα στον κ. Αναστασιάδη για να μπορέσουμε να συζητήσουμε την υγεία της Κύπρου. Δεν υπάρχει θέμα που να προκαλέσει ένταση στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας».

«Για το Κυπριακό σας απευθύνω έκκληση: ελάτε να επιλύσουμε το θέμα, να αξιοποιήσουμε τον ενεργειακό πλούτο. Χρειαζόμαστε οραματιστές, η ειρήνη ποτέ δεν έβλαψε ποτέ. Όσο θα αναπτύσσονται οι οικονομικές σχέσεις και οι ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών θα απομακρύνεται ο κίνδυνος θερμών επεισοδίων», κατέληξε.

Τι δήλωσε ο Α. Σαμαράς

«Χρειάζεται σταθερότητα και εμπιστοσύνη και σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε τώρα. Οι σχέσεις των επιχειρηματικών κοινοτήτων και τα δεδομένα των οικονομικών σχέσεων είναι ενθαρρυντικά αλλά απλώς ενδεικτικά των πολύ μεγαλύτερων περιθωρίων», επισήμανε από το ίδιο βήμα ο κ. Σαμαράς.

Και πρόσθεσε: Έχουμε με την Τουρκία σημαντική ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων που αποτυπώνεται σε μία τεράστια αύξηση του όγκου του εμπορίου, είπε ο πρωθυπουργός και έκανε ειδική αναφορά στον τουρισμό που έχει αυξανόμενη δυναμική με αύξηση των ροών μεταξύ των δύο χωρών.

Η συνάντηση στο Μαξίμου

Με τον τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου, συναντήθηκε στο Μαξίμου, ο Αντώνης Σαμαράς, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας.

Οι δύο άνδρες έθεσαν επί τάπητος όλο το φάσμα των ελληνο-τουρκικών σχέσεων.

Πηγή του υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι «ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο Κυπριακό που αποτελεί και το κλειδί για τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, ενώ επιβεβαιώθηκαν τα σημεία σύγκλισης που είχαν αναπτύξει οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ευάγγελου Βενιζέλου στην Άγκυρα».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, συζητήθηκε και η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Το Μαξίμου αποτιμά θετικά τη συνάντηση των κυρίων Σαμαρά και Νταβούτογλου, ενώ από την κυβέρνηση εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία για περαιτέρω σύγκλιση των δύο χωρών.

Ακολούθησε η συνάντηση του τούρκου πρωθυπουργού με τους «ψευδομουφτήδες» της Θράκης αλλά και με τους μουσουλμάνους βουλευτές της μειονότητας που αποτελούν βασικά μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής.

Δηλώσεις Βενιζέλου

Υποχρέωση των κυβερνήσεων είναι να ενισχύσουν το κοινό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει οι επιχειρηματικές κοινότητες Ελλάδας και Τουρκίας για την περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, ανέφερε στον χαιρετισμό του στο ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ ο υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος.

Η Τουρκία είναι μία μεγάλη αγορά και η Ελλάδα στηρίζει την προσέγγισή της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι Ελλάδα και Τουρκία είναι ιστορικά πυλώνες σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.

«Έχει σημασία να στηρίξουμε κοινά μεγαλεπήβολα σχέδια, όπως ο ΤΑΡ που είναι συνέχεια του ΤΑΝΑΠ. Αυτά μετά τις πρόσφατες εξελίξεις με τον South Stream αποκτούν μία πρόσθετη οικονομική και γεωπολιτική διάσταση.

Περίπου 500 εταιρείες δραστηριοποιούνται σήμερα στην Τουρκία, ενώ ο πολιτισμός είναι μία πηγή συνεχούς ανατροφοδότησης των διμερών σχέσεων. Η Ελλάδα μετά από πέντε χρόνια προσπαθειών βγαίνει στο ξέφωτο, βγαίνει από το μνημόνιο αποκτά την ισοδυναμία της στην Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνισε.

«Πρέπει να επιβάλλουμε την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια στην περιοχή. Το "κλειδί" για την πλήρη εξομάλυνση είναι το Κυπριακό και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας» επισήμανε.

Συνάντηση με Παπούλια

«Χαιρετίζω την τρίτη σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Ελλάδας - Τουρκίας και αυτές οι συναντήσεις συμβάλλουν στην ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, στον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, τον οποίο δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παπούλιας τόνισε, επίσης, ότι «ενισχύουν τις αρχές της καλής γειτονίας και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις μας. Είμαστε γείτονες και θα παραμείνουμε γείτονες και γι αυτό θα πρέπει να είμαστε καλοί γείτονες».

Ο κ. Νταβούτογλου απάντησε ότι έχει απολύτως δίκιο, ότι «μπορούν να αλλάξουν τα πάντα, αλλά η γεωγραφική τοποθεσία δεν μπορεί να αλλάξει. Κι ευτυχώς είμαστε γείτονες, καθώς υπάρχουν λίγα παραδείγματα γειτόνων με κοινά πολιτισμικά χαρακτηριστικά και καλές σχέσεις.

Σας είχα καλέσει στην Τουρκία ως υπουργός Εξωτερικών και τώρα, ως πρωθυπουργός, σας προσκαλώ και πάλι να την επισκεφθείτε».

Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Στην Αθήνα έφτασε στις 15.40 ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψης για το 3ο «Ανώτατο Συμβουλίο Συνεργασίας Ελλάδος- Τουρκίας».

Τον Tούρκο πρωθυπουργό υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Β. Κικίλιας.

Σήμερα, Σαμαράς και Νταβούτογλου θα προεδρεύσουν στο «3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδος - Τουρκίας», που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Hilton. Θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις.

Συνάντηση με τον Νταβούτογλου θα έχει το Σάββατο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση θα γίνει στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος γύρω στις 15:00.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή