facebook pixel

Παραθυρο για προωρες εκλογες;

Χρησμός Βενιζέλου: Οι αναγκαίες εγγυήσεις θα δοθούν εφόσον υπάρχει η βούληση του ελληνικού λαού

Βενιζέλος: Παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να επισημοποιηθεί η έξοδος από το Μνημόνιο

Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς με την Τρόικα για την έξοδο από το Μνημόνιο βρίσκονται σε απόλυτο αδιέξοδο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παραδέχεται ότι υπάρχει «δυσκολία» να επισημοποιηθεί η έξοδος από το πρόγραμμα, κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι οι δανειστές δεν μας εμπιστεύονται και αφήνει σαφείς υπαινιγμούς για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών!

Από τη Βασιλεία της Ελβετίας, όπου βρίσκεται ως υπουργός των Εξωτερικών για τη σύνοδο του ΟΑΣΕ, ο κ. Βενιζέλος σχολίασε τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα και απάντησε στο ερώτημα γιατί δεν μπορεί να επισημοποιηθεί η έξοδος της Ελλάδας από το Μνημόνιο. 

Κατά την άποψη του αντιπροέδρου ης κυβέρνησης ο λόγος που οι εταίροι μας δεν μας εμπιστεύονται και έχουν επιφυλάξεις να μας αφήσουν χωρίς Μνημόνιο και σκληρή επιτήρηση, έχει να κάνει με τον ΣΥΡΙΖΑ. 

"Όταν υπάρχει μια αντιπολίτευση, η οποία προτείνει πράγματα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε εκτροχιασμό -όχι την Ευρώπη- την Ελλάδα και να οδηγήσουν σε απώλεια των επιτευγμάτων μέσα σε λίγες μέρες είναι λογικό να υπάρχει μια επιφυλακτικότητα και μια σκλήρυνση ώστε να δοθούν οι αναγκαίες εγγυήσεις", τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Στη συνέχεια άφησε ανοιχτό παράθυρο για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, λέγοντας:

"Οι αναγκαίες εγγυήσεις θα δοθούν εφόσον υπάρχει η βούληση του ελληνικού λαού. Γιατί εμείς ενεργούμε στο όνομα του ελληνικού λαού και πρέπει να έχουμε δύναμη, πρέπει να έχουμε στήριξη εσωτερική για να μπορέσουμε να επιβάλουμε την αλήθεια", επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος. 

Η σκληρή στάση των δανειστών

Αυτήν την ώρα αναμένεται να σταλεί σε ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ το απαντητικό e-mail της κυβέρνησης με την αναλυτική  τεκμηρίωση των ελληνικών προτάσεων για τα «προληπτικά» μέτρα που θα καλύψουν το «ενδεχόμενο» δημοσιονομικό κενό του 2015.

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι της τρόικα ζητούν δεσμεύσεις και άμεση εφαρμογή των μέτρων αυτών (έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης χωρίς μείωση 30%,  φόρος πολυτελείας, φόρος σε ποτά και τσιγάρα) που θα ήταν στη «φαρέτρα» της κυβέρνησης για κάθε χρήση από την 1/7/2015 σε περίπτωση υστέρησης εσόδων και κακής τήρησης του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με την Καθημερινή η Αθήνα εμφανίζεται να επιθυμεί την τεχνική παράταση του προγράμματος με την προϋπόθεση να μη ξεπερνά τον ένα μήνα, όταν η κεντρική εισήγηση της τρόικας είναι για τρεις με έξι μήνες. 

Οι διευθετήσεις που θα πρέπει να γίνουν στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου προκειμένου να υπάρχει μια τεχνική παράταση του ευρωπαϊκού σκέλους του ελληνικού προγράμματος στήριξης θα εξετασθούν σήμερα, Πέμπτη στο EuroWorking Group στις Βρυξέλλες.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Τάσος Αναστασάτος  θα ενημερώσει τους οικονομικούς εμπειρογνώμονες των χωρών της ζώνης του ευρώ για τις διαβουλεύσεις των τελευταίων ημερών με την τρόικα και την πορεία των διαπραγματεύσεων και αναμένεται να παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις για τα δημοσιονομικά μεγέθη και την αποτελεσματικότητα των μέτρων που προτείνει η ελληνική πλευρά στους δανειστές.

Βασικοί λόγοι για τους οποίους η Αθήνα θα επιδίωκε μία παράταση είναι:

  1. Για να διασφαλιστεί η φθηνή χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών. Οσο η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα, οι τράπεζες αντλούν ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) με πολύ χαμηλό κόστος. Εάν το πρόγραμμα λήξει, χωρίς να ανανεωθεί ή να εφαρμοστεί κάποιο νέο, τότε η ΕΚΤ έχει διαμηνύσει πως η φθηνή ρευστότητα θα διακοπεί και οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να αποταθούν στον μηχανισμό έκτακτης χρηματοδότησης (ELA), το οποίο είναι αρκετά ακριβότερο.
  2. Για να μη χαθεί η δόση από την Ευρωζώνη ύψους 1,8 δισ. ευρώ.
  3. Για να παραμείνει στην Ελλάδα το αποθεματικό των 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ που δεν χρειάστηκε για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Από την πλευρά της η τρόικα επιμένει ότι η Αθήνα θα πρέπει να σκεφτεί πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο της 3μηνης ή 6μηνης παράτασης (σε αυτές τις περιπτώσεις θα χρειαστεί η έγκρισή της από ορισμένα εθνικά Κοινοβούλια μεταξύ των οποίων και εκείνο της Γερμανίας). 

Ωστόσο η απόφαση για την παράταση και τη διάρκεια που αυτή θα έχει, είναι καθαρά ζήτημα της ελληνικής κυβέρνησης, αφού μπορεί να παρασχεθεί μόνο έπειτα από σχετικό αίτημα της Ελλάδας.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή