facebook pixel

Ο Ρωμανος βρισκεται σε απεργια πεινας επι 24 μερες

Απορρίφθηκε το αίτημα Ρωμανού για εκπαιδευτική άδεια

Απορρίφθηκε το αίτημα Ρωμανού για εκπαιδευτική άδεια

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά απέρριψε το αίτημα του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού, ο οποίος έχει ζητήσει να του χορηγηθεί εκπαιδευτική άδεια, προκειμένου να παρακολουθήσει τα μαθήματά του, μετά την επιτυχία του στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Ο Νίκος Ρωμανός παραμένει φρουρούμενος σε κρίσιμη, αλλά σταθερή κατάσταση, στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς, καθώς βρίσκεται σε απεργία πείνας επί 24 μέρες.

Την Τρίτη πραγματοποιήθηκαν μεγάλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα, με αίτημα να γίνει δεκτό το αίτημα του Νίκου Ρωμανού, ενώ υπήρξαν σοβαρά επεισόδια στα Εξάρχεια.

Το δικαστικό συμβούλιο απέρριψε για τυπικούς λόγους το αίτημα του Νίκου Ρωμανού να του χορηγηθεί εκπαιδευτική άδεια προκειμένου να παρακολουθήσει τα μαθήματά του στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς σύμφωνα με δικαστικές πηγές, δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος και για τον λόγο αυτόν το συμβούλιο δεν μπήκε στην ουσία του θέματος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο νόμος προϋποθέτει για τις περιπτώσεις των υποδίκων, σύμφωνα με άρθρο 50 του σωφρονιστικού κώδικα, τη σύμφωνη γνώμη του οργάνου που διέταξε την κράτηση, που στην περίπτωσή του, είναι ο ειδικός εφέτης- ανακριτής, το οποίου η εισήγηση για το θέμα ήταν αρνητική.

Ο ειδικός εφέτης- ανακριτής δεν συναίνεσε στο αίτημα του Νίκου Ρωμανού και έκρινε ότι η παραμονή του στη φυλακή είναι απαραίτητη μέχρις ότου εκδικαστούν οι εκκρεμείς υποθέσεις εις βάρος του, καθώς έχει τρία εντάλματα για τα οποία κρατείται.

Ρωμανός: Αγώνας ως τον θάνατο

Υπό τον τίτλο "Χορεύοντας με τον θάνατο για 24 μέρες", ο Νίκος Ρωμανός εξέδωσε ένα κείμενο στο οποίο δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει την απεργία πείνας, προσπερνώντας την οποιαδήποτε πιθανότητα να κάνει πίσω και τονίζει πως "απαντάει" με αγώνα ως τη νίκη ή αγώνα ως το θάνατο.

Ο νεαρός κρατούμενος, ο οποίος αρνείται να φάει τις τελευταίες 24 ημέρες και έχει χάσει πάνω από 17 κιλά, καταδικάζει, μάλιστα, τους αυτόκλητους υπερασπιστές του και ειδικά "Συριζέους και λοιπούς εμπόρους ελπίδων" αναφέροντας ότι όσοι έχουν εμφανισθεί "έχουν φάει πόρτα, χωρίς διάλογο".

Όπως υποστηρίζει, αν το κράτος τον "δολοφονήσει" με την στάση του, "ο κύριος Αθανασίου και η παρέα του θα μείνουν στην ιστορία ως μια συμμορία δολοφόνων, ηθικοί αυτουργοί σε βασανισμό και δολοφονία πολιτικού κρατουμένου. Ας ελπίσουμε μόνο να βρεθούν εκείνα τα ελεύθερα πνεύματα που θα δικάσουν το δίκαιο της δικαιοσύνης τους με τον τρόπο τους".

Στο κείμενό του ο 21χρονος αναφέρει πως από τις  πρώτες μέρες της απεργίας είχε πει στην παρέμβασή του στη συνέλευση αλληλεγγύης που είχε γίνει στο Πολυτεχνείο, ότι η απορριπτική απάντηση του Νικόπουλου ο οποίος -όπως αναφέρει- τόσο καιρό δήλωνε αναρμόδιος, είναι η αρχή μιας κρατικής στρατηγικής με στόχο την εξόντωσή του.

Όπως αναφέρει, η προσφυγή του σε δικαστικό συμβούλιο εκτός φυλακής, (μια νομική κίνηση που επιλέγουν πολλοί κρατούμενοι, όταν το συμβούλιο της φυλακής απορρίπτει τις αιτήσεις τους) απορρίφθηκε "με τη δικαιολογία ότι τους δεσμεύει η απόφαση του Νικόπουλου, ίδια ακριβώς απόφαση πάνω στην οποία είχε γίνει προσφυγή".

"Για όσους έχουν την στοιχειώδη αντίληψη από πολιτική, η παρέμβαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, μια μέρα πριν συνεδριάσει το συμβούλιο, ήταν μια ξεκάθαρη εντολή για την απόρριψη του αιτήματος", υποστηρίζει.

Σημειώνεται ότι με την απόφαση που έγινε γνωστή σήμερα το πρωί, λίγο μετά τις 11:30, το συμβούλιο έκανε δεκτή την πρόταση που είχε κάνει ο αρμόδιος εισαγγελέας ο οποίος είχε ζητήσει την απόρριψη του αιτήματος του 21χρονου κρατούμενου στις φυλακές Αυλώνας, για χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών.

Στο Ευρωκοινοβούλιο η υπόθεση Ρωμανού 

Ευρωβουλευτές μαζεύουν υπογραφές συμπαράστασης στο Νίκο Ρωμανό, μετά από σχετική πρωτοβουλία που ανέλαβε η ευρω-ομάδα της Αριστεράς.

Την σχετική αποκάλυψη έκανε ο Δημήτρης Παπαδημούλης μιλώντας στον RealFM το πρωί της Τετάρτης.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι οι πρώτες εκτιμήσεις από την πρωτοβουλία αυτή θέλουν να υπάρχει ανταπόκριση από το σώμα των ευρωβουλευτών.

Αίμα στη ΓΑΔΑ

Καταγγελία ότι οι προσαχθέντες μετά τα χθεσινά επεισόδια κατά την ογκώδη πορεία αλληλεγγύης στους απεργούς πείνας χτυπήθηκαν άγρια στη ΓΑΔΑ έκανε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Σταμπουλή που τους επισκέφθηκε, κάνοντας λόγο για αίματα στο διάδρομο του 6ου ορόφου.

Σύμφωνα με το left.gr, η βουλευτής καταγγέλλει πως από τους προσαχθέντες αφαιρέθηκαν τα κινητά τηλέφωνα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επικοινωνήσουν με τους δικηγόρους και τους γονείς τους. Συνολικά 31 άτομα προσήχθησαν, εκ των οποίων 12 συνελήφθησαν, από την Αστυνομία κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν στην περιοχή των Εξαρχείων. 

Μετά την πορεία για τον Νίκο Ρωμανό, που ξεκίνησε από το Μοναστηράκι, ομάδα ατόμων κατευθύνθηκε προς τα Εξάρχεια και άρχισε να βάζει φωτιά σε κάδους απορριμμάτων. Επικράτησε ένταση έξω από το Πολυτεχνείο και οι αστυνομικοί προχώρησαν σε ρίψη χημικών.

Καταλήψεις σε ΑΠΘ και δήμο Ηρακλείου

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αντιδράσεις και οι δηλώσεις συμπαράστασης προς τους απεργούς πείνας και ειδικά τον Νίκο Ρωμανό που βρίσκεται στην 24η ημέρα απεργίας πείνας. 

Υπό κατάληψη τελεί από τα ξημερώματα το κτίριο διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) από ομάδα περίπου 50 φοιτητών που ζητούν να ικανοποιηθεί το αίτημα του απεργού πείνας.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, στις 11 το πρωί, αντεξουσιαστές συγκεντρώθηκαν στον αύλειο χώρο της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου για την ίδια υπόθεση και στις 5 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί άλλη συγκέντρωση για τον Νίκο Ρωμανό, στην πλατεία Καλλιθέας.

Επίσης, σε συμβολική κατάληψη στο δημαρχείο Ηράκλειου, προχώρησε το πρωί μια ομάδα νεαρών που εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον απεργό πείνας, Νίκο Ρωμανό. Οι νεαροί βρίσκονται στη Λότζια, από τις 07:30, ενώ χθες το βράδυ πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο του Ηρακλείου.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή