facebook pixel

Σαμαράς σε τρόικα - ΣΥΡΙΖΑ: Δεν θα δεχτώ παράλογες πιέσεις

Σαμαράς: Ο ΣΥΡΙΖΑ εκβιάζει για να εμποδίσει την εκλογή ΠτΔ

Μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, με θέμα "Η ελληνική οικονομία σε σημείο καμπής", ο Αντώνης Σαμαράς θέλησε να στείλει μηνύματα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί να εμποδίσει την εκλογή ΠτΔ με εκβιασμούς, ενώ αναφερόμενος στις δαπραγματεύσεις με την τρόικα, προειδοποίησε ότι υπάρχει όριο στις υποχωρήσεις της κυβέρνησης.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός ανέφερε: "Τώρα που διαπραγματευόμαστε, έχουν τεθεί όροι για αύξηση φόρων και μείωση εισοδημάτων. Τους απορρίψαμε. Οι εταίροι προβλέπουν δημοσιονομικό κενό, που δεν επαληθεύεται. Το 2013 και 2014 μας ζητούσαν νέα περιοριστικά μέτρα, που αρνηθήκαμε να πάρουμε. Αν είχαμε πάρει τα μέτρα που μας ζητούσαν, δεν θα βρισκόμασταν σήμερα στο στάδιο της ανάπτυξης. Μας ζητούν περιοριστικά μέτρα, που θα αναχαιτίσουν την ανάπτυξη.

"Ξεκαθαρίσαμε ότι αυτά δεν πρέπει και δεν μπορούν να γίνουν", τόνισε ο κ. Σαμαράς, αλλά παραδέχτηκε ότι "αν πέσουμε έξω, στα μέσα της χρονιάς, θα πάρουμε διορθωτικά μέτρα". Και συνέχισε: "Άλλες απαιτήσεις τις δεχθήκαμε, [...] αλλά η μείωση των 100 δόσεων ή η μείωση των συντάξεων θα ήταν μήνυμα καταστροφής. Τόσο στη δημοσιονομική προσαρμογή όσο και στις μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα έκανε πολλά. Δεν δέχομαι να μου λένε ότι δεν έχουν γίνει πολλά, κανείς δεν δικαιούται να υποβαθμίζει τις προσπάθειες, ούτε στο εσωτερικό ούτε στο εξωτερικό".

Αναφέρθηκε, στη συνέχεια, ακόμη μία φορά στην "πολιτική σταθερότητα", χαρακτηρίζοντάς την "αυτό που θα κρίνει την έκβαση της εθνικής προσπάθειας". "Αυτή την σταθερότητα κανείς δεν δικαιούται στο εσωτερικό να την υπονομεύσει, αλλά ούτε και στο εξωτερικό δικαιούται κανείς να την επικαλείται", είπε ο πρωθυπουργός που κατέστησε σαφές ότι:

"Παράλογες και αδικαιολόγητες πιέσεις δεν θα δεχθώ. Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να φέρεται όπως μας φέρονταν πριν από δύο και τέσσερα χρόνια. Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα, τα δημοσιονομιά έχουν εξυγιανθεί, οι μεταρρυθμίσεις έχουν προχωρήσει, η ανάκαμψη έχει επιτευχθεί".

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Ακολούθησε ευθεία επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ: "Κάποιοι στην αντιπολίτευση δείχνουν άγχος και αγωνία, γιατί καταλαβαίνουν ότι, αν η Ελλάδα περάσει στην επόμενη ημέρα, δεν θα υπάρχει για αυτούς λόγος ύπαρξης. Για αυτό και μετατρέπουν την εκλογή Πρόεδρου της Δημοκρατίας σε εκβιασμό. Εκβιάζουν τους βουλευτές και υπονομεύουν τη συνταγματική τάξη και τους θεσμούς. Φοβίζουν τους πάντες", υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

"Λένε ότι θα φορολογήσουν τον πλούτο, αλλά δεν μας λένε ποιους εννοούν πλούσιους. Από πού θα δανειστούν; Από ποιες αγορές; Από τους δανειστές, αυτούς που απορρίπτουν; Έχουν αλλοπρόσαλλες θέσεις, δεν ξέρουν τι θέλουν και που θέλουν να πάνε. Δεν πρόκειται να ανεχθώ και να επιτρέψω την αποσταθεροποίηση της χώρας. Υπέρτατη αρχή σε ώρες κρίσης δεν είναι το κόμμα, αλλά η υπευθυνότητα απέναντι στο λαό. Είναι πρωτοφανές η αξιωματική αντιπολίτευση να αυξάνει την πολιτική αστάθεια", πρόσθεσε.

Και κατέληξε την επίθεσή του: "Η παρούσα Βουλή θα εκλέξει Πρόεδρο και θα βάλει τέλος στα σενάρια πολιτικής ανωμαλίας. Η πολιτική αβεβαιότητα είναι το μεγάλο πρόβλημα και ο ΣΥΡΙΖΑ την προκαλεί με αυτά που λέει και με αυτά που κάνει".

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή