facebook pixel

"Επαισχυντη η αποφαση του Τσορτσιλ ο βρετανικος στρατος να ανοιξει πυρ κατα των Ελληνων συμμαχων του"

Guardian: Για τα Δεκεμβριανά φταίνε οι Βρετανοί

Guardian: Για τα Δεκεμβριανά φταίνε οι Βρετανοί

Ένα εκτενές αφιέρωμα στα γεγονότα που έλαβαν χώρα το Δεκέμβρη του '44 στην Αθήνα φιλοξένησε στην κυριακάτικη έκδοσή της η εφημερίδα Guardian, αποκαλύπτοντας τον "βρώμικο" ρόλο των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων.

"Για το θάνατο 28 αμάχων στην Αθήνα, δεν φταίνε οι Ναζί αλλά οι Βρετανοί" γράφουν οι Ed Vulliamy και Helena Smith, χαρακτηρίζοντας επαίσχυντη την απόφαση του Τσόρτσιλ ο βρετανικός στρατός να ανοίξει πυρ κατά των Ελλήνων συμμάχων του, εξοπλίζοντας τους συνεργάτες των Ναζί στην Ελλάδα.

Μία απόφαση που έσπειρε τους σπόρους για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ελλάδα, επισημαίνει το δημοσίευμα.

Η ωμή λογική των Βρετανών, όπως εκφράστηκε από τον Άγγλο Πρωθυπουργό Γουίνστον Τσόρτσιλ, θεωρούσε προβληματική την αυξανόμενη επιρροή του ΚΚΕ στο κίνημα της εθνικής αντίστασης, που η ίδια είχε υποστηρίξει κατά την διάρκεια Γερμανικής κατοχής της χώρας, εξηγούν οι αρθρογράφοι του Guardian.

Η επιρροή των κομμουνιστών στις τάξεις του ΕΑΜ, ήταν μεγαλύτερη από αυτήν που είχαν υπολογίσει οι Βρετανοί και θεωρήθηκε επικίνδυνη για τα σχέδια τους να επαναφέρουν τον βασιλιά στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας, συνεχίζει το δημοσίευμα.

Γι' αυτό και οι Βρετανοί αποφάσισαν να υποστηρίξουν τους συνεργάτες του Χίτλερ στην Ελλάδα, εξοπλίζοντας τους και ενισχύοντας τους ενάντια στους μέχρι πρωτινός συμμάχους τους.

Η επιλογή αυτή, αναφέρει ο Guardian, οδήγησε τη χώρα σε ένα αιματηρό εμφύλιο πόλεμο κι ένα διχασμό της πολιτικής ζωής του τόπου σε δύο στρατόπεδα.

Γι αυτό και τα Δεκεμβριανά, παρότι σημαντική πτυχή της ευρωπαϊκής ιστορίας, παραμένει άγνωστη στην Βρετανία, ίσως εξ αιτίας της ντροπής, της υπεροψίας ή της έλλειψης ενδιαφέροντος της Βρετανικής πλευράς να αναγνωρίσει τις συνέπειες των ιστορικών πολιτικών επιλογών της, εκτιμά η εφημερίδα.

Είναι μια αφήγηση που αγνοεί ο μέσος Βρετανός τουρίστας, που απολαμβάνει τις διακοπές του στην Ελλάδα, γράφουν χαρακτηριστικά οι αρθρογράφοι του Guardian.

Γλέζος: "Παρά λίγο να σκοτώσω τον Τσόρτσιλ"

"Θα έχεις διαβάσει για το σχέδιο να ανατινάξουν το αρχηγείο μας στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία. Δεν νομίζω ότι ήταν προς όφελός μου. Παρ' όλα αυτά, ένας τόνος δυναμίτιδας τοποθετήθηκε σε υπονόμους από εξαιρετικά επιδέξια χέρια".

Αυτά έγραφε ο Ουίνστον Τσόρτσιλ σε τηλεγράφημά του προς τη σύζυγό του για το παραλίγο ραντεβού του με το θάνατο στην Αθήνα ανήμερα των Χριστουγέννων του 1944.

Τα "επιδέξια χέρια" ανήκαν στον Μανώλη Γλέζο, τον Έλληνα ήρωα της αντίστασης που, 70 χρόνια μετά την τοποθέτηση των εκρηκτικών, αποκάλυψε στον Observer πώς "ο ηγέτης της Βρετανίας εν καιρώ πολέμου παρά τρίχα να σκοτωθεί από τους κομμουνιστές αντάρτες προς το τέλος του Β' παγκοσμίου πολέμου".

"Θα σας πω κάτι που δεν έχω πει σε κανέναν. Εγώ ο ίδιος κρατούσα το σύρμα με το φιτίλι και έπρεπε να το ξετυλίξω", είπε ο 92χρονος ευρωβουλευτής, υπογραμμίζοντας ότι πέρασε πολλές ώρες στο αποχετευτικό δίκτυο του κέντρου των Αθηνών προκειμένου να τοποθετήσει τον δυναμίτη μέσα στη νύχτα.

"Το ΕΑΜ ήθελε να ανατινάξει τη Βρετανική διοίκηση, αλλά δεν θέλαμε να είμαστε υπεύθυνοι για τη δολοφονία ενός εκ των "Τριών Μεγάλων". Θέλαμε να ανατινάξουμε το Μεγάλη Βρεταννία γιατί ήταν το αρχηγείο του Σκόμπι", επεσήμανε ο κ. Γλέζος.

"Ήμασταν περίπου 30 άτομα. Δουλεύαμε στα τούνελ. Φοβόμασταν πολύ ότι θα μας ακούσουν. Συρθήκαμε μέσα στα σκ*τά και το νερό και βάλαμε το δυναμίτη ακριβώς κάτω από το ξενοδοχείο", θυμάται ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Το σχέδιο τελικά ματαιώθηκε, όταν τα μέλη του ΕΑΜ έμαθαν ότι ο Τσόρτσιλ είχε φτάσει στην Ελλάδα και βρισκόταν στο ξενοδοχείο.

"Πήγα σε αυτούς που είχαν τον πυροκροτητή και περιμέναμε, περιμέναμε για το σινιάλο, αλλά δεν ήρθε ποτέ. Τίποτα. Δεν έγινε καμία έκρηξη. Τότε το ανακάλυψα. Την τελευταία στιγμή το ΕΑΜ διαπίστωσε ότι ο Τσόρτσιλ ήταν στο κτίριο και έδωσε εντολή να ματαιωθεί η επίθεση", κατέληξε ο κ. Γλέζος.

Τα "Δεκεμβριανά"

Ο όρος "Δεκεμβριανά" αναφέρεται σε μία σειρά ένοπλων συγκρούσεων που έλαβαν χώρα στην Αθήνα το Δεκέμβριο 1944 - Ιανουάριο 1945, ανάμεσα στις δυνάμεις εργατικών-λαϊκών οργανώσεων (ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΚΚΕ) και τις Βρετανικές και Κυβερνητικές δυνάμεις που ανήκαν σε ένα πολιτικό φάσμα, από την σοσιαλδημοκρατία (όπως ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου ηγέτης του «Δημοκρατικού Σοσιαλιστικού Κόμματος») έως τα τάγματα ασφαλείας.

Η έναρξή τους, στις 3 Δεκεμβρίου του 1944, σηματοδοτείται από τους πυροβολισμούς των Κυβερνητικών και Αγγλικών δυνάμεων μπροστά στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτη ενάντια στη διαδήλωση του ΕΑΜ, που είχε οργανωθεί ως απάντηση στο τελεσίγραφο της κυβερνησης εθνικής ενότητας (1-12-1944) για τον αφοπλισμό όλων των αντάρτικων ομάδων, με αποτέλεσμα το θάνατο 33 διαδηλωτών και τον τραυματισμό άλλων 148. Οι μάχες κράτησαν 33 μέρες και τερματίστηκαν στις 5-6 Ιανουαρίου 1945.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή