facebook pixel

Φθηνοτερο το πετρελαιο απο το αεριο

Πετρέλαιο: Κατρακυλά σε τιμές 2009

Φθηνότερο το πετρέλαιο από το αέριο, λόγω της πτώσης του αργού

Σε επίπεδα 2009, δηλαδή στα χαμηλά επίπεδα των 62 λεπτών το λίτρο επέστρεψε η τιμή πετρελαίου θέρμανσης για τους δικαιούχους του επιδόματος εκτοξεύοντας τη ζήτηση του προϊόντος το οποίο τα προηγούμενα δύο έτη είχε κατρακυλήσει σε ποσοστό 70%.

Χωρίς το επίδομα, η τιμή διαμορφώνεται στο 1 ευρώ το λίτρο και είναι κατά 25% χαμηλότερη από την τιμή έναρξης του 1,25 ευρώ το λίτρο, στις 15 Οκτωβρίου.

Οι χαμηλές τιμές είναι αποτέλεσμα της ασυνήθιστα ραγδαίας υποχώρησης της τιμής του αργού, μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ να μην προχωρήσει σε αύξηση της ημερήσιας παραγωγής και της διαφαινόμενης τάσης για περαιτέρω μείωση των τιμών και σταθεροποίησή τους κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι.

Η εξέλιξη αυτή για την Ελλάδα, που είναι μία από τις πλέον εισαγωγικές χώρες σε πετρέλαιο στην Ε.Ε., μόνο θετικές επιπτώσεις μπορεί να έχει.

Στον τομέα των υγρών καυσίμων είναι ήδη ορατές, καθώς εκτός από το πετρέλαιο κίνησης στα χαμηλά επίπεδα του 1,5 ευρώ το λίτρο διαμορφώνεται σε μέσα επίπεδα η τιμή της βενζίνης, ενώ σε πολλά πρατήρια της χώρας η τιμή έχει υποχωρήσει στο 1,46-1,47 ευρώ το λίτρο.

Πιο φθηνό το πετρέλαιο από το αέριο

Στο φυσικό αέριο οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου αναμένεται να μετακυλιστούν από τον Δεκέμβριο και μετά, καθώς η τιμή του είναι συνδεδεμένη με την τιμή του αργού, αλλά ακολουθεί τις διακυμάνσεις με ένα τρίμηνο καθυστέρηση.

Η υστέρηση αυτή έχει καταστήσει για πρώτη φορά στα χρονικά της εγχώριας αγοράς το πετρέλαιο θέρμανσης (με επίδομα) πιο φθηνό από το φυσικό αέριο (68 λεπτά η κιλοβατώρα το πετρέλαιο θέρμανσης έναντι 69 λεπτά η κιλοβατώρα το φυσικό αέριο).

Ανάσα στον προϋπολογισμό

Τα χαμηλά επίπεδα των κάτω των 70 δολαρίων το βαρέλι για τους επόμενους τουλάχιστον έξι μήνες, βάσει της απόφασης της Συνόδου Κορυφής των υπουργών πετρελαίων του ΟΠΕΚ την περασμένη Πέμπτη στη Βιέννη, δημιουργούν εξαιρετικά ευοίωνες προοπτικές για την ενίσχυση των δημόσιων οικονομικών της χώρας μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός του 2015 λαμβάνει υπόψη του την τιμή αργού στα 99,36 δολάρια το βαρέλι, όταν οι εξελίξεις δείχνουν τιμές για το επόμενο εξάμηνο μεταξύ 60 και 70 δολάρια το βαρέλι.

Η μείωση του κόστους εισαγωγής του πετρελαίου μπορεί να επιφέρει ακόμη και θετική ανατροπή στο ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο, όπου ο λογαριασμός πετρελαιοειδών αντιστοιχούσε μέχρι τώρα στο 52% και εκτιμάται ότι θα περιοριστεί στο 25-30%.

Πώς κινούνται οι καταναλωτές

Η αγορά του πετρελαίου θέρμανσης έχει μπει ήδη πάντως σε ρυθμό ανάκαμψης, καθώς τα στοιχεία δείχνουν αύξηση της ζήτησης σε ποσοστό 25% σε σχέση με πέρυσι τον αντίστοιχο μήνα.

Τα ποσοστά ήταν πέραν και των πιο αισιόδοξων προβλέψεων μέχρι πρότινος, οι πρατηριούχοι ωστόσο δεν εμφανίζονται ικανοποιημένοι και αυτό γιατί τα νούμερα παραμένουν μακριά από τα προ κρίσης επίπεδα.

Ωστόσο, οι πρατηριούχοι θεωρούν ότι μόνο με τη μείωση του ΕΦΚ στα προ εξίσωσης επίπεδα θα μπορούσε η αγορά να ανακτήσει το χαμένο μερίδιο της διετίας και συγκεκριμένα ένα 50%, αφού το υπόλοιπο έχει χαθεί για πάντα από εναλλακτικές μορφές θέρμανσης.

Επίσης διαπιστώνουν ότι οι καταναλωτές εξακολουθούν να δυσκολεύονται να καλύψουν τις δαπάνες για θέρμανση, γιΆ αυτό και έχουν περιορίσει τις ποσότητες από τα 1.000 λίτρα στα 500 και επίσης καταφεύγουν σε δόσεις και χρήση πιστωτικών καρτών, αξιοποιώντας τα εμπορικά εργαλεία των εταιρειών εμπορίας (συνεργασία με τράπεζες, προσφορές κ.λπ.).

Πλήγμα στις εταιρείες εμπορίας

Μια άλλη διάσταση της πτωτικής τάσης των τιμών του αργού, για τις εταιρείες της εγχώριας αγοράς, μεταφέρει στην «Καθημερινή» ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ Γιάννης Αλιγιζάκης.

Μιλάει για τραγικές επιπτώσεις στους ισολογισμούς των εταιρειών εμπορίας, κυρίως τον Νοέμβριο, λόγω των αποθεμάτων που υποχρεούνται εκ του νόμου να διατηρούν και τα οποία έχουν αγοραστεί σε πολύ υψηλές τιμές. 

Μέχρι να υπάρξει κάποια σταθεροποίηση των τιμών, οι εταιρείες θα συνεχίσουν να καταγράφουν ζημίες, αφού θα πρέπει να αντικαθιστούν συνεχώς αποθέματα που έχουν αγοραστεί σε υψηλότερες τιμές, αναφέρει ο κ. Αλιγιζάκης, τονίζοντας ότι η διαφορά αυτή δεν μπορεί να ισοσκελιστεί από την αύξηση της ζήτησης.

Η αγορά αναμένει περαιτέρω αποκλιμάκωση των τιμών μέσα στις επόμενες ημέρες και εκτιμά ότι πλέον το πετρέλαιο είναι το πιο ανταγωνιστικό καύσιμο για θέρμανση.

"Καλή είδηση για την παγκόσμια οικονομία"

Η πτώση των τιμών του πετρελαίου είναι «καλή είδηση» για την παγκόσμια οικονομία, δήλωσε τη Δευτέρα η εκτελεστική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ.

"Θα υπάρξουν νικητές και ηττημένοι, αλλά σε καθαρή βάση, είναι καλή είδηση για την παγκόσμια οικονομία", δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στρογγυλής τραπέζης στην Ουάσιγκτον. Η επικεφαλής του ΔΝΤ θεωρεί ότι η "κατάρρευση" της τιμής θα ωφελήσει τις μεγάλες οικονομίες του κόσμου και θα φέρει την ανάπτυξη στον πλανήτη.

"Όταν έχεις μια μείωση κατά 30% [...], αυτό θα πρέπει να οδηγήσει σε πλεόνασμα (ανάπτυξη) 0,8% στις περισσότερες προηγμένες οικονομίες που είναι εισαγωγείς πετρελαίου", σημείωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή