facebook pixel

"Με αποστασιες ο κ. Σαμαρας θα εκλεξει ΠτΔ"

Τσίπρας: Ανάλγητη η τρόικα γιατί βλέπουν ότι ερχόμαστε εμείς

"Με αποστασίες ο κ. Σαμαράς θα εκλέξει ΠτΔ"

Η τρόικα "ξεκινά τη διαπραγμάτευση με τους επόμενους" και η σκλήρυνση της στάσης της "αφορά εμάς", ανέφερε σε συνέντευξή του, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ο Αλέξης Τσίπρας. Την ίδια ώρα, επιτέθηκε με σφοδρότητα στον Αντώνη Σαμαρά και αμφισβήτησε ότι μπορεί να συγκεντρωθεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι για τους 180 "πρέπει να υπάρξουν αποστασίες".

Αναφερόμενος στην Τρόικα είπε: "Βλέπουν ότι ο πολιτικός χρόνος αυτής της κυβέρνησης τελειώνει, οπότε επιχειρούν να σκουπίσουν το τραπέζι. Όσα είναι να πάρουν, να τα πάρουν τώρα. Θέλουν είτε να ενσωματώσουν τον επόμενο είτε να τον καθυποτάξουν".

Υποστήριξε, ακόμη, ότι "στην Ευρώπη διεξάγεται ένα πείραμα, πείραμα μετά-δημοκρατίας, γιατί το χρέος και ο εκβιασμός των δόσεων είναι ένας μοχλός πιέσης να αποδεχθούμε μία πολιτική η οποία είναι παράλογη, αδιέξοδη και κοινωνικά ανάλγητη".

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύθηκε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει καμία συμφωνία που θα του ζητηθεί με τους δανειστές, όπως είχε υπογράψει ο κ. Σαμαράς, τονίζοντας ότι δεν θα υπογράψει όχι μόνο επειδή δεν είναι Σαμαράς, αλλά επειδή υπάρχει και μία ηθική διάσταση και ότι "δεν δικαιούμαστε να κάνουμε αυτό το ατόπημα".

Δήλωσε ότι σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τους δανειστές, θα εφαρμόσει το πρόγραμμα της ΔΕΘ, ενώ απαντώντας στην ερώτηση ότι σε αυτή την περίπτωση η χώρα θα βρεθεί εκτός αγορών, τόνισε ότι ήδη η χώρα βρίσκεται εκτός αγορών.

Στην ερώτηση τι θα απαντήσει στην κ. Μέρκελ αν εκείνη αρνηθεί να ικανοποιήσει τα αιτήματα του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει στην κ. Μέρκελ το δικαίωμα να μιλά εκ μέρους και των άλλων 27 κρατών μελών της ΕΕ, ενώ τόνισε ότι δεν θα δώσει στην Καγκελάριο τη χαρά να απορρίψει ένα αίτημά του για συνάντηση, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι δεν είναι στις προτεραιότητές του μια συνάντηση με την κ. Μέρκελ.

Επίσης, σημείωσε ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα ρισκάρουν τον ακρωτηριασμό της Ευρώπης, προκειμένου να τιμωρήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι το κλίμα σε σχέση με την Ελλάδα αλλάζει.

Οι καταθέσεις είναι εγγυημένες

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την εγγύηση των καταθέσεων και την αρθρογραφία στον ξένο Τύπο, που βλέπει τον ΣΥΡΙΖΑ ως απειλή, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι μπορεί να κατανοήσει τον υποκειμενισμό των ξένων, ωστόσο, πρόσθεσε, είναι ανήθικο αυτόν τον ρόλο να το παίζουν εκπρόσωποι της κυβέρνησης.

Άθλιο και ανήθικο, σημείωσε, είναι να κάνει ο πρωθυπουργός καφενειακού τύπου δηλώσεις για τις καταθέσεις στις τράπεζες, και ακόμη πιο ανήθικο είναι κάποιοι που βρίσκονται σε καρέκλες εξουσίας να διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις. "Ποιον αποσταθεροποιούν αυτές οι τοποθετήσεις;", διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.

Και πρόσθεσε: "Όχι τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το ίδιο το τραπεζικό σύστημα, το οποίο, μόλις πρόσφατα πέρασε τα στρες τεστ και εγγυάται και τις καταθέσεις".

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε, επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έρθει με ρεβανσισμό, ωστόσο τόνισε ότι θα ασκήσει δημόσιο έλεγχο στις τράπεζες, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

"Με αποστασίες ο κ. Σαμαράς θα εκλέξει ΠτΔ"

Την εκτίμηση ότι το πολιτικό κλίμα γίνεται πολωτικό και οδηγεί σε σύγκρουση εξαιτίας της στάσης της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά, έκανε ο  κ.Τσίπρας απαντώντας σε ερωτήσεις με επίκεντρο την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο κ. Σαμαράς, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «θα διεκδικήσει αποστασίες για να εκλέξει Πρόεδρο» και έκανε λόγο για κλίμα πολιτικής δυσοσμίας, τρομοκρατίας, φημών και εκβιασμών, προσθέτοντας πως αυτό είναι φθορά για την ίδια την δημοκρατία.

Η αποστασία βουλευτών, είπε απαντώντας σε ερωτήσεις, είναι ένα κρίσιμο θέμα γιατί κρίνει την πολιτική πορεία του τόπου. Ο κ. Σαμαράς, ποντάρει όλη του την στρατηγική σε ένα πλαίσιο αποσταθεροποίησης. Δεν λέω ότι όποιος βουλευτής ψηφίσει υπέρ της εκλογής Προέδρου "ότι θα τα πάρει", όμως το κλίμα, σημείωσε, αποσταθεροποιεί την πολιτική ζωή και το πολώνει.

Προέβλεψε δε ότι ακόμη κι αν ο κ. Σαμαράς πετύχει μια τέτοια πύρρειο νίκη, θα οδηγήσει ένα ιστορικό κόμμα, όπως είναι η ΝΔ, σε εκλογικά ποσοστά ανάλογα με εκείνα του ΠΑΣΟΚ το 2012 και ο ίδιος θα έχει την τύχη του Γιώργου Παπανδρέου.

"ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα πάνε σε ποσοστά εξαφάνισης", τόνισε και κάλεσε τον πρωθυπουργό να επιλέξει την έντιμη διέξοδο των εκλογών.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στον πρωθυπουργό και για το θέμα της συνεννόησης -την οποία διαχώρισε από την συναίνεση- σε πολιτικές, που είναι καταστροφικές για τον τόπο.

"Ο κ. Σαμαράς δεν αντέχει να έχει φυσιολογική σχέση με την αξιωματική αντιπολίτευση", σημείωσε και ξεκαθάρισε ότι θα ανταποκρινόταν σε μία πρόσκληση του πρωθυπουργού για συνάντηση, κάτι το οποίο δεν έχει σχέση με τη δική του θέση υπέρ των εκλογών.

Για τις ενδεχόμενες συμμαχίες

Ο κ. Τσίπρας άνοιξε τα χαρτιά του και για την πολιτική των συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ. Φρόντισε ωστόσο και να αντιστρέψει το ερώτημα, λέγοντας ότι το ερώτημα με ποιους μπορεί να κυβερνήσει πρέπει να απευθυνθεί και στον κ. Σαμαρά, αφού πλέον δεν ελπίζει στη ΔΗΜΑΡ, ενώ και το ΠΑΣΟΚ είναι στο όριο να μπει στη Βουλή.

Συγκεκριμένα:

  • Για το Ποτάμι: Το κατέταξε στις μνημονιακές δυνάμεις και του καταλόγισε συντηρητική κατεύθυνση. "Στο προγραμματικό πλαίσιο που κινείται δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας", διαμήνυσε.
  • Για το ΠΑΣΟΚ: Στάθηκε κάπως αμήχανα αρχικά, λέγοντας ότι έχει ενδιαφέρον το τι γίνεται στο Κίνημα. Παρέπεμψε στη συνέχεια στην εκλογική τύχη του και στο εάν θα μπει στη Βουλή, (ειδικά εάν συνεχίσει τη συμπόρευση με τη δεξιά) αλλά και στην εξέλιξη της εσωκομματικής διαμάχης, λέγοντας χαρακτηριστικά "καθίστε να δούμε σε πόσα τεμάχια θα χωριστεί".
  • Υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ έκλεισε το βιολογικό του κύκλο, ενώ απέρριψε την περίπτωση συνεργασίας με τον Γιώργο Παπανδρέου, σημειώνοντας ότι με παλαιά υλικά δεν γίνεται το καινούργιο.
  • Για τους Ανεξάρτητους Έλληνες: Επισήμανε ότι με το κόμμα του Πάνου Καμμένου "μας χωρίζει άβυσσος, ακόμα και πολιτισμική", αλλά αναγνώρισε ότι τηρεί μια έντιμη, προφανώς με αντιμνημονιακό κριτήριο, στάση. Άφησε, μάλλον, ανοιχτή την πόρτα συνεργασίας, αν και ήταν καυστικός για την ιδεολογική ταυτότητα των ΑΝΕΛ.
  • Για το ΚΚΕ: Εκτίμησε ότι ο Περισσός θα αναγκαστεί να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εάν δεν υπάρχει η αυτοδυναμία, γιατί θα έχει να επιλέξει ανάμεσα σε μία κυβέρνηση που θα σταματήσει τα αντιλαϊκά μέτρα και στην επανάληψη των εκλογών.
  • Για τη ΔΗΜΑΡ: Μίλησε για συνεργασία, ακόμη και στην περίπτωση που το κόμμα του Φώτη Κουβέλη δεν μπει στην Βουλή.
  • Για τις συνεργασίες με πρόσωπα που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ: Μίλησε για συμπόρευση με έντιμους ανθρώπους και διαμήνυσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα παραμείνει περιχαρακωμένος στα όρια του 4%, ούτε όμως θα γίνει και κολυμβήθρα του Σιλωάμ.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή