facebook pixel

Βενιζέλος: Να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας

Προϋπόθεση για την επανέναρξη των συζητήσεων για το Κυπριακό τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας

Προϋπόθεση για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, είναι να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε στον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Έλληνας ΥΠΕΞ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Τουρκία.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Βενιζέλο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία δεν έχει αντίρρηση στο θέμα της συνεργασίας Ελλάδας- Κύπρου-Αιγύπτου. Ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι η συνεργασία δεν έχει επιθετικό χαρακτήρα εναντίον της Τουρκίας και πως η πρόσκληση για συμμετοχή της Τουρκίας είναι πάντα ανοικτή.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι οι συνομιλίες δυστυχώς διακόπηκαν γιατί βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσβολή εναντίον των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Όπως ανέφερε, προϋπόθεση για την επανέναρξη των συνομιλιών είναι να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι οι εργασίες γεώτρησης δεν έχουν καλή πρόθεση. «Αφού θέλετε λύση γιατί δεν επικεντρώνεστε σε αυτό;», συμπλήρωσε. 

Αναλυτικά η δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου: "Ευχαριστώ τον κύριο Cavusoglu για την πρόσκληση και την ευκαιρία που μου έδωσε να βρίσκομαι σήμερα στην Άγκυρα για τις συνομιλίες μας, σε συνέχεια των συζητήσεων που είχαμε πριν από λίγους μήνες στη Νέα Υόρκη και στη συνέχεια της Συνάντησης Υψηλού Επιπέδου που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνάντησης Kορυφής του ΝΑΤΟ στο Κάρντιφ. 

Σε μια περίοδο πολλαπλών κρίσεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Μεσογείου, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν μέγιστη σημασία γιατί η Ελλάδα και η Τουρκία μπορούν να λειτουργήσουν ως άξονας σταθερότητας, ειρήνης και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή. 

Αλλά, για να συμβεί αυτό στην πλήρη του έκταση, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη μεγάλη εκκρεμότητα του Κυπριακού. Η λύση του Κυπριακού προβλήματος είναι το κλειδί για την επιτάχυνση των διμερών σχέσεων Ελλάδας Τουρκίας αλλά και για να διαδραματίσουμε το ρόλο που καλούμαστε να διαδραματίσουμε ως δυο χώρες με μακρά παρουσία στο ΝΑΤΟ από τις αρχές της δεκαετίας του Ά50. Η Ελλάδα, επιπλέον, ως χώρα μέλος της Ε.Ε. και η Τουρκία, ως υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ. 

Η Ελλάδα, όπως γνωρίζετε, στηρίζει, ευθύς εξαρχής, την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας αλλά η προοπτική αυτή συνδέεται άμεσα με τη λύση του Κυπριακού. Έχει πράγματι πολύ μεγάλη σημασία, όπως είπε ο συνάδελφός μου, να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες μεταξύ των δυο κοινοτήτων για τη λύση του Κυπριακού προβλήματος στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου του 2014, στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο πλαίσιο των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου του 1977 και του 1979 και φυσικά στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κοινοτικού κεκτημένου, γιατί η Κύπρος είναι μια χώρα μέλος της ΕΕ. 

Οι συνομιλίες, δυστυχώς, διακόπηκαν γιατί βρίσκεται σε εξέλιξη μία προσβολή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο και, ως εκ τούτου, είναι καθήκον όλων μας να λάβουμε τις αναγκαίες κοινές πρωτοβουλίες για την υποστήριξη των συνομιλιών. Αλλά αυτό προϋποθέτει το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και να διακοπεί η προσβολή που βρίσκεται σε εξέλιξη. 

Θέλω να πιστεύω ότι υπάρχει πάντα περιθώριο για την αποφυγή της κλιμάκωσης, για την αποφυγή της διάχυσης των προβλημάτων. Φυσικά, στόχος μας είναι - και αυτό το συζητήσαμε με τον κ. Cavusoglu - να συμβάλλουμε, όσο γίνεται πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά στην διαμόρφωση του κλίματος που θα επιτρέψει την επανέναρξη των συνομιλιών. 

Η λύση του Κυπριακού θα μας επιτρέψει να πάρουμε και πάρα πολλές άλλες πρωτοβουλίες στον τομέα της οικονομίας, στον τομέα της ενέργειας, αλλά και στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας. 

Συζητήσαμε, επίσης, και ζητήματα που συνδέονται με τις άλλες μεγάλες κρίσεις στην περιοχή, κυρίως τα θέματα της παράνομης μετανάστευσης, της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και πιο συγκεκριμένα της διακίνησης των λεγομένων ξένων μαχητών για την ενίσχυση του ISIS, του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους. Είναι υποχρέωση μας στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνεργαστούμε για την καταπολέμηση κάθε μορφής τρομοκρατίας, για την αντιμετώπιση του φαινομένου των λεγόμενων ξένων μαχητών. Και γνωρίζουμε πόσο κρίσιμος και θεμελιώδης είναι ο ρόλος της Τουρκίας στη μάχη της διεθνούς κοινότητας κατά της απειλής και της βαρβαρότητας του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και της Συρίας. 

Θα έχουμε την ευκαιρία σε λίγες μέρες να βρεθούμε στο τρίτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο Κυβερνήσεών μας που θα συνέλθει στην Αθήνα. Είναι πολύ σημαντική η ευκαιρία αυτή γιατί θα μας επιτρέψει να συζητήσουμε για τα κρίσιμα πολιτικά θέματα στο υψηλότερο επίπεδο μεταξύ των δύο Πρωθυπουργών, παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών. Θα μας επιτρέψει, όμως, να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας σε πάρα πολλούς τομείς που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών μας, την ευημερία τους, τις προοπτικές των δύο οικονομιών. 

Είχαμε ήδη ένα πάρα πολύ πετυχημένο επιχειρηματικό φόρουμ στη Σμύρνη πριν από μερικές μέρες. Με αφορμή το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, θα οργανωθεί και στην Αθήνα, την επόμενη εβδομάδα, την Παρασκευή, ένα πολύ σημαντικό επιχειρηματικό φόρουμ, το οποίο θα επιτρέψει τη συνεργασία μας σε όλους τους κρίσιμους τομείς. Ο τουρισμός είναι ο πρώτος αλλά όχι ο μόνος. Στον τουρισμό έχουμε τεράστιες δυνατότητες. Πρόκειται για μια κοινή βαριά βιομηχανία που αφορά τις δύο χώρες. Είμαστε έτοιμοι να πάρουμε όλες τις πρωτοβουλίες που μπορούμε να πάρουμε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Συνθήκης του Schengen για τη διευκόλυνση στη χορήγηση θεωρήσεων στους Τούρκους πολίτες που επιθυμούν να επισκεφθούν την Ελλάδα. Είναι χαρά μας να υποδεχόμαστε Τούρκους επισκέπτες στην Ελλάδα, όπως και οι Έλληνες επισκέπτες έχουν στις προτιμήσεις τους την Τουρκία. 

Έχουμε τεράστιες δυνατότητες στον τομέα των τεχνικών έργων, των κατασκευών, της συνεργασίας των τεχνικών εταιρειών. Όχι μόνο στην επικράτεια των δύο χωρών μας αλλά και σε τρίτες χώρες και ήδη έχουμε πολύ σημαντικά παραδείγματα πετυχημένης συνεργασίας. Έχουμε τη δυνατότητα μιας ακόμα στενότερης συνεργασίας στον χρηματοπιστωτικό και τραπεζικό τομέα. Έχουμε τη δυνατότητα να συνεργαστούμε στον αγροτικό και διατροφικό τομέα. Και, βεβαίως, ο ιδιωτικός τομέας, η επιχειρηματικότητα είναι αυτή που θα βρει νέες ιδέες και θα απαντήσει στις νέες προκλήσεις. Κοινή μας βούληση είναι πολιτικά να ενθαρρύνουμε τη συνεργασία των επιχειρήσεων, τη συνεργασία ανάμεσα στους ιδιωτικούς τομείς των δύο χωρών. 

Είχαμε την ευκαιρία, επίσης, να συζητήσουμε και για τα άλλα μεγάλα θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις, που αφορούν την κατάσταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Συνεχίζουμε τις διερευνητικές επαφές και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε, πάντα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και ειδικότερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, που είναι η κοινή μας αναφορά και η κοινή βάση για τα πάντα. Και η κοινή βάση για τη συνεργασία μας με τις άλλες χώρες της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. 

Έχει, επίσης, πολύ μεγάλη σημασία η ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στις δύο πλευρές για την κατάσταση στα ανοικτά μέτωπα τόσο στην Ανατολική όσο και στη Νότια Γειτονία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και θα συνεχίσουμε τη συζήτησή μας κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας για την κατάσταση στη Συρία, στο Ιράκ, στη Λιβύη. Εμείς κινούμαστε πάντα στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών πολιτικών, της Κοινής Ευρωπαϊκής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας και πιστεύω ότι αυτή η γραμμή, η γραμμή της ευρωπαϊκής πολιτικής, είναι που μας φέρνει και τις δύο χώρες κοντά στα θέματα αυτά. 

Για μια ακόμα φορά θέλω να ευχαριστήσω τον συνάδελφό μου τον κ. Cavusoglu για την ευκαιρία αυτή και για τις συνομιλίες που είχαμε. Και με χαρά περιμένουμε τον Πρωθυπουργό κ. Davutoglu και την αντιπροσωπεία της τουρκικής Kυβέρνησης σε λίγες μέρες στην Αθήνα".

Όλα αυτά ειπώθηκαν στην συνέντευξη τύπου που έδωσαν οι δύο υπουργοί εξωτερικών, προτού ο κ. Βενιζέλος αναχωρήσει για την Κνωσταντινούπολη, όπου θα συναντούσε τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. 


Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή